Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Balsom, Alison
Seraph
(EMI Classics/EMI)

Den unga brittiska trumpetaren Alison Balsom har avverkat det obligatoriska programmet: Haydns och Hummels trumpetkonserter, ett album med italiensk barockmusik och ett med Bachs kompositioner för trumpet. Alla skivorna Àr ypperliga, inte minst Bach-albumet dÀr ocksÄ den unga violinvirtuosen Alina Ibragimova ingÄr i ensemblen.

PÄ sin nya skiva »Seraph« riktar Alison Balsom i stÀllet blicken mot samtida musik. Hon inleder med ett stycke av James McMillan, specialskrivet för Alison Balsom. Det Àr ett jublande stycke, dÀr vi hör Ànglarna sjunga genom hennes trumpet; McMillan utgick frÄn sin varseblivning av Alison Balsoms ton som just himmelsk och Ànglalik.

Toru Takemitsu bidrar med en komposition för solotrumpet, »Paths« som Àr tillÀgnad minnet av Witold Lutoslawski. Om det jublar i McMillans komposition, Àr »Paths« ÄterhÄllet vÀrdig i sitt eftertÀnksamma sökande. Det Àr samtidigt en komposition som spÀnner över ett rikt klangregister, och Alison Balsom tycks utforska dess yttersta tonala grÀnser. Hennes anvÀndning av en sordin skapar ytterligare rikedom och spÀnning i framförandet.

I den armeniska komponisten Alexander Arutiunians trumpetkonsert Àr tonen en annan. Arutnunian integrerade folkmusikaliska inslag i den neoklassiska ram som Stalins kulturkommissarie Zjdanov hade anbefallt. För min del Àr Arutiunians trumpetkonsert i magstarkaste laget, men jag fascineras ÀndÄ av Alison Balsoms tolkning, av hur hennes kristallklara ton ger musiken en renhet och friskhet som lÄter den födas pÄ nytt, bortom alla politiska diktat.

Om Alison Balsoms nya skiva börjar i toner av lovprisning och hyllning, sluter den sig i en djupt disharmonisk protest. Som en förstudie till denna framför Alison Balsom en seren och sorgsen soloversion av »Nobody Knows«. Det Àr som om hon lÀgger hela melodin framför oss, utstrÀckt bÄde i tid och rum, innan vi fÄr hennes tolkning av Bernd Alois Zimmermanns trumpetkonsert »Nobody Knows de Trouble I See«, baserad pÄ gospelmelodin.

Det Ă€r ett splittrat verk, skrivet 1951 i reaktion mot den amerikanska segregationspolitiken. Under solostĂ€mman hörs krevadliknande utfall av slagverk och strĂ„kar, som för att understryka spĂ€nning och splittring. TrumpetstĂ€mman nĂ€rmar sig ofta ett utspel som pĂ„minner om frijazzen nĂ„gra Ă„r senare. De olika elementen bryts mot varandra i en oerhört förtĂ€tad uttryckskraft. Även om Zimmermann sjĂ€lv ansĂ„g att kompositionen sluter sig i en utopisk harmoni hör jag just bara en expressivt laddad splittring, dĂ€r gospelmelodin dĂ„ och dĂ„ frigör sig i förtvivlad protest. Det Ă€r gripande, i sin svindlande skönhet ocksĂ„ djupt paradoxalt.

Alison Balsom Ă€r vid sidan av HĂ„kan Hardenberger (som hon ocksĂ„ haft som lĂ€rare) en av vĂ„r tids ledande klassiska trumpetare. Hon har en distinkt klarhet i tonen och en konstnĂ€rlig idĂ© som sĂ€tter sin prĂ€gel pĂ„ allt hon framför. Även i Alison Balsoms tolkningar av den obligatoriska repertoaren hör vi hennes omisskĂ€nnliga röst.

»Seraph« ger Ànnu en brytpunkt i den vackert och rikt skimrande mosaik som utgör Alison Balsoms konstnÀrsskap. Det Àr, naturligtvis, omistlig musik för alla lyssnare som fascineras av musik som naken uttryckskraft.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.