Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Marshall Monrad Band
Minerals & Mud
(Rootsy.nu)

Vad vet vi om bluegrass?

På bio har vi mer än en gång hört bluegrass i bakgrunden när bilderna vill illustrera det »äkta« eller »det vanliga« Amerika.

Bluegrass är musik som kommer från en liten inklämd del på den amerikanska kartan, musik från den riktiga vischan. Eller varför inte säga country från Kentucky helt enkelt, det var i Kentucky den fick sitt namn. Men om Kentucky vet vi inte ett dugg. Testa dig själv: vad heter huvudstaden? Rätt svar är Frankfort. Lika stor som Falkenberg.

Här, i Kentucky, började man spela en egen musik så sent som på 1940-talet. Musik där banjo och fiol drog till sig lyssnare, musik där man i låtarna, precis som inom jazzen, släppte fram sina musiker som solister uppbackade av resten av bandet. Bill Monroe visade vägen med sitt band, där Earl Scruggs spelade banjo och Lester Flatt både sjöng och spelade gitarr. Bluegrass blev en av Kentuckys stora exportvaror och är det fortfarande och det var Monroe som gav musiken dess namn.

Marshall Monrad Band låter precis som om de kommer från detta musikaliska distrikt. Deras färska CD »Minerals & Mud« har till och med en sådan där instrumentallåt där alla bandmedlemmar som vill får chansen att visa hur snabba de är i fingrarna och hur skickliga de är på sina instrument.

Så den här plattan både doftar och låter Kentucky.

Trots att bandet kommer från Oslo.

Och låt mig först som sist få konstatera att denna platta är förbluffande bra – av flera olika skäl: bandet har en mycket duktig låtskrivare i Bjørn Nilsen, alla fyra sjunger bra med amerikansk accent och alla har den rätta inställningen till den här musiken. Och så har bandet bjudit in en rad kompisar som var och en förgyller låtarna. Bland de nio gästerna känner jag bara igen ett namn, Paal Flata, men det verkar uppenbart att man i Norge tar bluegrass på stort allvar.

Nilsens texter kan vara både charmiga små lättviktiga betraktelser eller ibland tänkvärda och trovärdiga små noveller om kärlek som tar slut eller aldrig blir besvarad.

Det skulle inte förvåna mig om Marshall Monrad Band med den här plattan visar sig ge ett uppsving för bluegrasskulturen i Skandinavien.

Den illustrerar begreppet på ett så smakfullt sätt att många lyssnare kommer att vilja ha mer av den här varan.

/Rune Häger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.