Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Marshall Monrad Band
Minerals & Mud
(Rootsy.nu)

Vad vet vi om bluegrass?

PĂ„ bio har vi mer Ă€n en gĂ„ng hört bluegrass i bakgrunden nĂ€r bilderna vill illustrera det »Ă€kta« eller »det vanliga« Amerika.

Bluegrass Àr musik som kommer frÄn en liten inklÀmd del pÄ den amerikanska kartan, musik frÄn den riktiga vischan. Eller varför inte sÀga country frÄn Kentucky helt enkelt, det var i Kentucky den fick sitt namn. Men om Kentucky vet vi inte ett dugg. Testa dig sjÀlv: vad heter huvudstaden? RÀtt svar Àr Frankfort. Lika stor som Falkenberg.

HÀr, i Kentucky, började man spela en egen musik sÄ sent som pÄ 1940-talet. Musik dÀr banjo och fiol drog till sig lyssnare, musik dÀr man i lÄtarna, precis som inom jazzen, slÀppte fram sina musiker som solister uppbackade av resten av bandet. Bill Monroe visade vÀgen med sitt band, dÀr Earl Scruggs spelade banjo och Lester Flatt bÄde sjöng och spelade gitarr. Bluegrass blev en av Kentuckys stora exportvaror och Àr det fortfarande och det var Monroe som gav musiken dess namn.

Marshall Monrad Band lĂ„ter precis som om de kommer frĂ„n detta musikaliska distrikt. Deras fĂ€rska CD »Minerals & Mud« har till och med en sĂ„dan dĂ€r instrumentallĂ„t dĂ€r alla bandmedlemmar som vill fĂ„r chansen att visa hur snabba de Ă€r i fingrarna och hur skickliga de Ă€r pĂ„ sina instrument.

SÄ den hÀr plattan bÄde doftar och lÄter Kentucky.

Trots att bandet kommer frÄn Oslo.

Och lĂ„t mig först som sist fĂ„ konstatera att denna platta Ă€r förbluffande bra – av flera olika skĂ€l: bandet har en mycket duktig lĂ„tskrivare i BjĂžrn Nilsen, alla fyra sjunger bra med amerikansk accent och alla har den rĂ€tta instĂ€llningen till den hĂ€r musiken. Och sĂ„ har bandet bjudit in en rad kompisar som var och en förgyller lĂ„tarna. Bland de nio gĂ€sterna kĂ€nner jag bara igen ett namn, Paal Flata, men det verkar uppenbart att man i Norge tar bluegrass pĂ„ stort allvar.

Nilsens texter kan vara bÄde charmiga smÄ lÀttviktiga betraktelser eller ibland tÀnkvÀrda och trovÀrdiga smÄ noveller om kÀrlek som tar slut eller aldrig blir besvarad.

Det skulle inte förvÄna mig om Marshall Monrad Band med den hÀr plattan visar sig ge ett uppsving för bluegrasskulturen i Skandinavien.

Den illustrerar begreppet pÄ ett sÄ smakfullt sÀtt att mÄnga lyssnare kommer att vilja ha mer av den hÀr varan.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.