Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
DownTown Mystic
Standing Still
(AGR Television Records)

Jag tänker på Creedence när jag börjar lyssna på den här plattan. Bandet, som kallar sig DownTown Mystic, hämtar sina musikaliska idéer från långt tillbaka i tiden och får det att låta som något nästan modernt och nutida. Precis som man tyckte när John Fogerty & Co förvandlade gammal 50-talsrock till något som lät nästan nytt.

Drivkraften i DTM heter Robert Allen och är egentligen direktör inom musikbranschen. Det har han säkert nytta av när han ringer och frågar musiker från Springsteens E Street Band (Max Weinberg kommer!), McCartneys Wings (Steve Holley kommer!) och några till om de har lust att vara med i studion när det är dags för inspelning,

Robert Allen sjunger bra, han skriver bra låtar och hamnar lite snett bara med någon enstaka titel av de 14 spår vi får på plattan. Det ryker från Lance Doss´ gitarr, men så är han också »Master of the Stratocaser« och Bruce Engler ger Allen sitt stöd genom att sätta in en andrastämma där det behövs.

Här finns musik med rötterna djupt i den amerikanska myllan, men det låter som sagt modernt till och med när man snor Chuck Berrys patent på hur man öppnar en rocklåt. Texterna är små korta men innehållsrika historier och Allen klarar av att elegant berätta rockn´n´rollhistorien på två minuter och 48 sekunder.

Jag hittar, som sagt, en hel del CCR i karaktär, sound, låtar, sångstil och attityd och andra lyssnare hittar säkert spår av Bob Seger & The Silver Bullet Band, Beatles, Byrds eller vad som nu kan poppa upp i skallen.

Det handlar i alla fall om raka rör, äkta känslor och massor av själ.

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.