Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Yanek, Emily
Watching the Highway
(Primitive)

Hon är 19 år och gör en sådan där debut på platta som får somliga kolleger ute i världen att använda sina tyngsta superlativer. »Amazing« är i alla fall ett vanligt ord i recensionerna hemma i Pennsylvania och i resten av USA. Här i Europa har man knappast börjat upptäcka henne än, men hon kommer förmodligen nu eller snart.

Jag tycker definitivt att Emily Yanek är ett namn att lägga på minnet och en singer/songwriter att följa på hennes väg ut i verkligheten. Klarar hon alla hinder? Låter hon rätt 2011-12?

Nja, hon låter 70-tal. Hon gör den sortens låtar som var vanliga då, låtar med bilder som målas upp och läggs ihop till små musikaliska noveller. Så tydliga att man som lyssnare inte behöver speciellt mycket fantasi för att förstå dem.

Men hon låter inte speciellt vackert. Rösten klarar inte vilka toner som helst, hon har inga skarpa konturer och man tänker närmare på en regntung höstdag än en ljuvlig vårsol när man hör henne. Hennes pianospel är inte sådär distinkt att det står ut i Frank Silvers produktion. Hon spelar som en ung tjej som vill mycket mer än vad hon förmår och om några år slår hon an en mycket självsäkrare ton och då är hon säkert värd alla »amazing«.

Men hon är alltså redan bra, hennes debut är verkligen spännande, hon kan skriva låtar som är gjorda så att man sjunker djupt in i dem och hon låter bara som Emily Yanek, 19 år från Pennsylvania.

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.