Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Russell, Tom
Mesabi
(Proper)

”Mesabi” är Tom Russells 26:e platta. Tom Russell är en man som har många fina plattor bakom sig, och framför sig får vi hoppas. För ”Mesabi” är ett på alla sätt starkt album. Det innehåller många röda trådar som vävs samman till en mäktig och färgrik tavla. En resa genom tid och rum, ett nostalgiskt nutidsdrama som vandrar ut och in i Toms eget och andras liv. Resan är tematiskt uppbyggd och strövar i ett gränsland mellan fiktion och verklighet, mellan USA och Mexico, mellan dåtid och nutid och mellan vanliga människor och filmens stjärnor på en skör men taggtrådsvass livlina. Denna gränsvandring sätter sin prägel på text och musik. Inte minst är det den texmexpräglande melodin och instrumentsättningen som gör att vi känner oss hemma i landet mellan El Paso och Juarez. Den mexicoinspirerade trumpeten återkommer som ett tema bland många.

Filmens folk och filmens värld står för bakgrunden till många av sångerna. Namndroppandet är uppenbart, och det är inte i första hand de lyckligaste artisterna som förekommer. Möjligen framgångsrikaste. Barnstjärnan Bobby Driscoll, Sterling Hayden, Liz Taylor, James Dean och Johnny som sköter projektorn får alla sina egna historier berättade.

Att Bob Dylan är en stor inspiratör blir snart uppenbart redan i den inledande titelsången ”Mesabi”, som både handlar om järnfältet Mesabi i Minnesota där Bob Dylan växte upp och som rockar fram på en snarlik Dylanmelodi. Samtidigt som Tom redan här bygger en bro mellan denna inspirationskälla och den i Border Town-landet där han nu lever.

Tom sjunger med en varm och stark sångröst där en allvarlig berättarröst dominerar utan att han gör avkall på instrumentens vilja att också ta plats. Det finns mycket drama i rösten, som ibland kanske når lite för nära ett indignerat darr. Det finns en hel del sorg i tonen och sällan någon uppenbar glädje. Detta utan att ge sångerna är deprimerande tyngd, snarare en glödande vilja och kraft.

Även till denna platta har Tom tagit hjälp av medlemmarna i Calexico; Joey Burns bas och gitarr, John Convertino trummor och Jacob Valenzuela trumpet. Till produktionshjälp har han pianisten Barry Walch och som duktig gitarrist återkommer Will Kimbrough ofta. Här finns även Fats Kaplin, Gretchen Peters, Augie Meyers och Van Dyke Parks för att nämna några. Tillsammans med just Van Dyke Parks gör den underbart vackra ”Heart Within A Heart”.

Musikaliskt väver ”Mesabi” ihop inspiration från de senaste 100 åren. Förutom rock, ballader och texmex som vi redan har nämnt finns det 30-tals ukulelemusik och marsch ala John Phillip Sousa.
Om texterna skulle man kunna säga mycket. Jag imponeras än en gång av Toms fantastiska förmåga att berätta historier, allvarliga, tänkvärda och engagerande historier, och skapa musik som är levande och stark att bära fram texterna med.

Som bonus finns här ”The Road To Nowhere” som finns med i Monte Hellmans film ”Road To Nowhere” och Bob Dylans ”A Hard Rain´s A-Gonna Fall” i duett med Lucinda Williams. ”A Hard Rain´s A-Gonna Fall” passar väl in i Russells sångbok och personlighet, men det är Lucinda med en ännu smärtsammare röst som gör låten.

”Mesabi” är ett av de starkaste album Tom Russell har gjort. En enastående musikalisk upplevelse. Njutbart gripande nostalgiresa i nutid. Hur det nu går till.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.