Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ball, Marcia
Roadside Attractions
(Alligator)

Vi har inte så många som Marcia Ball. En kvinnlig pianist och sångerska som pendlar mellan Texas barrelhouse boogie och New Orleans bluesrumba via Louisianas sumpiga ballader. Hon tog intryck av Irma Thomas sång och när om träffade Professor Longhair förstod hon hur ett piano skulle hanteras. Med dessa båda förebilder som utgångspunkt har hon skapat en synnerligen attraktiv bluesig R&B. Nu efter 40 år på väg kommer här hennes femte album för Alligator och kanske hennes mest självbiografiska. Marcia har skrivit alla sånger själv eller tillsammans med Dan Penn och Gary Nicholson. Gary har även svarat för produktionen.

Plattan är inspelad vid två olika tillfällen, i två olika städer med två olika band. Men de hörs som en helhet trots en bred variation av låtar. Banden är proffsiga och lyhörda. De individuella bidragen anpassade och välplacerade. Inte minst har man lyckats utnyttja Wendy Motens back up-sång på ett riktigt fint sätt. Och som ett eget litet kapitel kommer Marcias starka sång och underbara pianospel. Det finns där hela tiden men där man tydligast hör hennes kvaliteter är i den traditionella taktfast gungande bluesen om den envise åsnan till man ”Mule Headed Man”. Förutom denna ljuvliga blues har vi snabb R&B, Longhairinspirerad rumbablues, boogie, ballader och rökande rockare att njuta av.

Textmässigt är det historier som på ett eller anat sätt berör Marcia. En del ganska traditionella, som triangeldramat på ett motell, eller högst personliga, som berättelsen om kapitalismens negativa påverkan på äldre generationers fiske i cajunbältet. Just ”This Used To Be Paradise” med sin accordion och lite sorgsna balladframtoning är en av albumets starkaste sånger.

Banduppsättningen varierar också från det lilla bandet med bas, gitarr och trummor till det större med en fyra blås att fylla ut. Även en och annan orgelslinga dyker upp och kryddar ljudbilden.

Och som sig bör för en roadside attraction avslutas det hela med en partyrockare som får alla de 1000-tals roadhousebesökare som stöter på Marcia på turné att svänga ut på dansgolvet till hennes sprudlande, gungande pianospel.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.