Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Bjorklund, Maggie
Coming Home
(Blueblood Records)

Maggie Bjorklund Àr en dansk pedal steelgitarrist som hÀr kommer med sin debutplatta. Vilken blir din första tanke? Jag kan lova att den inte slÄr in. Vi som Àr vana vid att steelgitarren finns med i bandet för att det ska lÄta country och vi ser grÄtmilda lastbilschaffisar luta sig över ölen och lÀngta hem nÀr de svepande tonerna glider fram. SÄ Àr det inte hÀr. HÀr bjuds vi pÄ en elegant sparsmakad ljudbild som skapar atmosfÀriska bildassociationer. Steelgitarren fungerar som en dold maktfaktor i det musikaliska bygget. Finns dÀr men tar inte mer plats Àn vad som behövs för att styra musiken framÄt. Snyggt, sÀkert och vÀlkomponerat.

Till sin hjĂ€lp har Maggie Calexicos Joey Burns och John Convertino och dessutom tre sĂ„ngare med tre olika röster men med samma anslag. Vi hör Mark Lanegan med sin djupa och grovkorniga röst, Rachel Flotard som sjunger snarlikt Neko Case och Jon Auer frĂ„n Posies som har en lĂ€ttare popigare röst. SĂ„nglĂ„tarna vĂ€xlar av med instrumentallĂ„tar som följer samma tema men i helt olika uttryck. Inledande ”Wasteland” anger tonen med sitt drömska och avslappnade uttryck, ”Falling” Ă€r ett psykodeliskt Ă„skmuller, ”Frost” iskall och ”Insekt” ett ilsket bi i steelgitarren med ett tungt dovt gitarrhot över sig.

”Intertwined” Ă€r en vaggvisa dĂ€r Maggie sjunger duett med Mark Lanegan och hans grovhuggna röst blir ovanligt mild. Han har lite erfarenhet av hur sĂ„nt hĂ€r ska hanteras efter sina samarbeten med Isobel Campbell. ”Summer Romance” med Rachel Flotard ger oss smĂ„ mjuka sandvirvlar i sommarbrisen, som efter hand vĂ€xer upp till en hotande ökenstorm. I ”Vildspor” rör sig Jon Auer försiktigt svepande framĂ„t i ett sökande efter vĂ€gval. HĂ€r finns en inlindad hoppfullhet i all villrĂ„dighet. Det Ă€r mycket Maggie Bjorklund pĂ„ plattan men ocksĂ„ lite The Walkabouts och Cowboy Junkies. Den avslutande ”Finale” med steelgitarr och blĂ„s ger oss en avslutningsbild med den ensamma vandraren i solnedgĂ„ngen drar bort över en öken eller prĂ€rie, men lĂ€mnar oss osĂ€kra pĂ„ om det Ă€r frĂ„n nĂ„got eller till nĂ„got. En stor final pĂ„ ett mycket lyckat debutalbum.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.