Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Good Lovelies
Let the Rain Fall
(Six Shooter Records/HemifrÄn)

Den kanadensiska trion The Good Lovelies bestÄr av Caroline Brooks, Kerri Ough och Sue Passmore. Enligt trions hemsida finns det tre berÀttelser om hur medlemmarna lÀrde kÀnna varandra. Alla utmÀrks av en charmerande vimsighet, och den effekten tilltar i kubik om historierna sÀtts mot varandra.

För egen del hade jag aldrig hört talas om gruppen, nĂ€r deras nya skiva »Let the Rain Fall« damp ner i brevlĂ„dan. Omslagsbilderna visar de tre sĂ„ngerskorna i illgula regnrockar av samma slag och fĂ€rg som finns i affischerna för scenversionen av »Singin’ in the Rain«. Jag har inget minne av gula regnrockar i filmen, men jag kan minnas fel. Skillnaden Ă€r att The Good Lovelies stĂ„r i sjön, inte pĂ„ gatan.

BĂ„de historierna om gruppens tillkomst och bilderna speglar som sagt en charmerande vimsighet, och musiken fĂ„r karaktĂ€r i en egensinnig förening av vimsighet och absolut koncentration. Musikaliskt rör sig The Good Lovelies i vĂ€l upptrampade grĂ€nsspĂ„r mellan folk och country. De pĂ„minner om kanadensiska grupper som Quartette och Farmer’s Daughter, men de har en tydligare akustisk profil. En Wurlitzer dyker upp i nĂ„got spĂ„r, en pedal steel i andra, nĂ„gra förströdda licks pĂ„ elgitarren sĂ€tter ocksĂ„ sin prĂ€gel pĂ„ en del spĂ„r. Men ljudbilden Ă€r luftig, och akustiska stĂ€nginstrument dominerar den vid sidan av sĂ„ngen.

Men hÀr och dÀr smyger ocksÄ en del jazzharmonier in. PÄ en tidigare skiva med gruppen finns ocksÄ en version av »Cheek to Cheek«, och pÄ Youtube finns en oemotstÄndlig a cappella-version av »Jeepers Creepers«. Om vi lÀgger pÄ nÄgra lager elektriska instrument och en mer medveten underhÄllningsmusikalisk attityd nÀrmar vi oss Forester Sisters. Folk, country och swing, men med egensinnig touch; gemenskapen med de nÀmnda grupperna (och Àven en del frÄn New England) Àr tydlig, men liksom dessa skapar The Good Lovelies sin egen, oemotstÄndliga syntes av de olikartade stilincitamenten.

De tre samsas om solosÄngen. De har personligt profilerade röster, och bÄde i solosÄngen och stÀmsÄngen sÀtter de fÀrg pÄ det vokala utspelet. FÀrg, egensinne och klangrikedom; i The Good Lovelies musik sker hela tiden smÄ förÀndringar, som ger nya nyanser. Den Àr, som ocksÄ sagts, oemotstÄndlig.

The Good Lovelies har tidigare gjort tvÄ fullÀngdare, dÀrav en julskiva, och en ep. Dessa skivor finns pÄ Spotify, till skillnad frÄn den nya.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.