Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lewis, Huey & The News
Soulville
(Proper)

Först får vi gå nio år tillbaka i tiden, för det var då Huey Lewis gav ut sin förra studioplatta. Sedan får vi gå ytterligare en 45 åt tillbaka i tiden, för det var då ungefär som de låtar spelades in som Huey Lewis nu har valt att spela in för sin senaste platta.
Annars var det 1983 och 1986 som Huey hade sina stora hits med två listettor världen över. Därefter har det gått stadigt nedåt på försäljningslistorna.

Huey Lewis And The News är annars ett barband inspirerat av den engelska pubrocken och 60-talets R&B och rock ´n´ roll. Ett hårt arbetande och turnérande band som fick se sin stil bli mindre och mindre intressant för den stora skivpubliken under 90 och 00-talet. Däremot fortsatt populära hos konsertpubliken och den lite äldre radiopubliken.

Så begav man sig då till Ardent Studios i Memphis med en packe Stax-sånger. Tio man live i studio. Precis som förr. En hyllningsplatta helt enkelt. En inspiration för alla att leta sig tillbaka till ursprunget för den amerikanske soulmusiken. Och hur har man lyckats med det?

Ja, ganska bra. Kärleksfullt och ömsint tar man sig an de gamla klassikerna. Duktiga musiker, rätt inställning och bra låtar brukar fungera. Men det blir ju inte detsamma. Jag frågar mig igen; varför skulle jag sätta på denna platta också inte en ”The Best of Stax”? Egentligen finns det ingen anledning. Jo, kanske en. För att höra hur de som älskar musiken har valt att tolka den. Då är det riktigt trevligt att lyssna. Eller om jag är ung och obesmittad av soulens 60-tal, då kan detta vara en rejäl svängdörr in i ett guldvalv. Då har det en stor funktion.

Jag lyssnar därför med behållning på Wilson Picketts ”Don´t fight it”, Solomon Burkes Got To Get You Off My Mind”, Staple Singers ”Respect Yourself”, William Bells ”Never Like This Before” och ytterligare tio soulklassiker i Huey Lewis And The News-tappning.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.