Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Greg Koons and the Misbegotten
Welcome to the Nowhere Motel
(Kealon Records/Hemifrån)

Greg Koons första fullängdare släpptes redan våren 2009 och man borde alltså känna till den, om man anser sig vara en anhängare av rootsykulturen i USA. Och det borde ha hänt en del i Koons karriär sedan dess. Men jag visste inte vem han var förrän hans över ett år gamla CD plötsligt låg på mitt bord och jag lyckas inte hitta några spår av honom på internet, som tyder på de rejäla framgångar han är värd.

Det finns mycket i Koons låtar som påminner om Bruce Springsteens sätt att bygga upp en melodiös bakgrund till detaljrika texter om livets besvärligheter eller dess ljuvliga stunder. Han sjunger rent och snyggt, han har ett band bakom sig som ger rättvisa åt låtarna och det handlar, som sagt, om rootsy rock för fullvuxna. Alltså inget trams, men hög trovärdighet långt bortom den flåsighet som uppstår när t ex Jerry Williams och andra epigoner rockar loss.

Här finns låtar som redan i titeln levererar en story: »Los Angeles Looks Prettier on TV«, »A Picture of My Pa Before He Died in Vietnam« och »By the Light of a Truck Stop Moon« leder oss rakt in bra berättelser. Och de melodiösa låtarna håller intresset vid liv från första spåret till det sista.

Jag hävdar alltså att här finns mycket som verkar inspirerat av Springsteens sätt att skriva texter och framkalla musik som står ut ur bruset.

Skillnaden är väl framför allt att Springsteen rullar motorvägen fram med en tung V8:a under huven och att Koons än så länge får nöja sig med en rak sexa.

Och man kan undra var han har tagit vägen?

/Rune Häger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.