Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lane, Fred & Westling, Kjell
Läget 2010
(YTF(r))

Tiden har stannat eller också går tiden igen. Engelsmannen Fred Lane kom till Sverige på 70-talet och var aktiv under den politiska musikrörelsen.

Han har gjort skivor med andras och egna sånger, på svenska och engelska, oftast med folkmusikalisk grund. Hans förra skiva med egna sånger kom för 13 år sen.

Då var det engelska texter, nu är det dags att sjunga på svenska. ”Ja, jag bor ju här”, säger Lane.

Resultatet låter – nästan – som en LP från 70-talet. Ibland mer svenskt och ibland grekiskt, några gånger kan Fred Lanes visor få mig att tänka på Ewan McColl, den politiske folksångaren från Skottland.

Men texterna är alltså svenska och dagsaktuella.

Han pratsjunger om läget i Sverige 2010: shoppinghysterin, det så kallade utanförskapet, sjukförsäkring och pension, Maud (som i Olofsson) och Rut (som i avdrag), det nya arbetarpartiet osv. Fred Lane är arg men än mer sorgsen.

Enkel inspelning med Kjell Westling som enda komp. Men som han kompar, som han spelar – månginstrumentalisten Westling ackompanjerar som en hel orkester.

Liknande texter i Ystads Allehanda och på LO-Tidningens kulturblogg 2010

/Bengt Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.