Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Wilson, Jackie
So Much
(Goldie)

I sina bästa stunder hade han en av de främsta rösterna bland 50- och 60-talets R&B- och soulsångare och i sina sämsta stunder var han en uppdriven smörig popsångare. Denna box med tre CD visar på båda sidor, och båda sidor blev mycket populära. Sedan kan man tycka vad man vill om den ena eller andra sidan. Det gör jag. Men oberoende av sida är rösten enastående. Kraftfullt personlig och tyngdlöst bärkraftig. Vokalakrobatik av den högre skolan. Sagolik, så länge det varade. Jackie hamnade i koma efter en hjärtattack redan 1975 och dog sedan nio år senare 1984.

Denna samling visar på Jackies förmåga att hantera olika typer av sånger. Ett varierat urval av topplistesånger och albumspår. En varierad lyssning av långsamma ballader, fräsiga soulspår, ruffig doo-wop och smörig ”easy-listning”. Soul, blues, doo-wop och pop visar på den bredd av musikstilar som Jackie arbetade inom.

Jackies karriär började när Billy Ward rekryterade honom för att ersätta Clyde McPhatter i The Dominoes 1953. 1957 gick han solo och fick en modest hit med ”Reet Petite”. Den återutgavs 1986 och klättrade då till förstaplatsen på den engelska hitlistan. Året efter, 1958, slog han till med ”Lonely Teardrops”, som också skulle komma att bli hans signaturmelodi. De intensiva scenframträdandena skapade tillsammans med dynamiska danssteg och smäckra kläder en stämning av sexig upphetsning. Det gav honom titeln ”Mr Excitement” och en stum beundran från Elvis Presley och Michael Jackson.

Rock ´n´ roll och R&B soul fick ge vika för pop och ”easy-listning”. ”Easy-listning” var verkligen lättlyssnat. Operaliknande ballader var inget man drog sig för att spela in. Men mitt i denna blandning av musikstilar kom 1967 den enastående slagdängan ”(You´re Love Keeps Lifting Me) Higher and Higher”. 1969 gick den upp på englandslistan, och igen 1975 och igen 1987. Den finns dock inte med på denna samling, tråkigt nog. Men här finns många andra fina låtar hämtade från de tidigare av de 25 album som Jackie hann ge ut på Brunswick. Dessutom finns här 15 spår med Jackie under tiden han var med i Billy Ward and The Dominoes. Då bland annat ”Rags To Riches” två på USAs R&B-lista 1953 och ”St. Therese Of The Roses” med en 13:e plats på Hot 100 1956. Sex listettor på R&B-listan talar sitt tydliga språk. Jackie Wilson var en av de riktigt stora soul- och R&B-sångarna. Och till det 16 sånger på Billboards Hot 100. Vad mer kan man säga. Njut.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.