Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
OK Star Orchestra
Sound Classique
(Dreamboat)

Äntligen kom den, uppföljaren till fjolårets kritikerrosade ”Cobra Sessions”. Och en strålande uppföljare är det. Mycket av det samma och lite till. Lite mer folk och lite mer instrument, men fortfarande lika medvetet drivande, drömskt njutningsfullt och lekfullt allvarligt. De osannolika kombinationerna av rytmiska och melodiska instrumentalbitar faller på plats i en variation av jazz, blues, pop och afrikanska rytmer. Ett klassiskt och tidlöst sound.

Tommy Galentos fantasifulla kompositioner bärs fram av Tommy på gitarr, Mistah Christah Lyssarides på sologitarr och bouzouki och Perry Vallgren på trummor och slagverk, tillsammans med inhopp från Lina Langendorf saxofon, Hassan Bah kongoma, Per Tjernberg percussion och Thomas Dawidowski bas. Alla lysande instrumentalister med en förmåga att lyfta fram kompositionernas innersta själ. Christahs gitarrspel är bitvis variationsrikt glödande och bitvis envist helande och Perry är en rytm- och taktmakare med en enastående lyhördhet och känsla. Tillsammans blir de en stjärnorkester för alla solsystem.

”Musik Fuh Evribodi” är en central mittpunkt på plattan och sammanfattar alla delar av detta underbara musikpussel. Inte minst Lindas fantastiska saxspel bidrar just här till en av årets bästa låtar alla kategorier. Något för ”everybody” minst sagt. ”Go Go Go” är tufft drivande, ”OK Star Beat” är precis så beat-ig som det låter, ”Die Zentralheizung” bär en ständigt återkommande långlivad ton och ”Muzungo Swing” är naturligtvis svängigt puttrig.

Nu låter det kanske som jag staplar överorden på en konstlad lös grund. Men så är det inte. Detta är en mycket, mycket bra platta på fast musikalisk mark. Den känsla som lever kvar är en kombination av förstummad njutning, saligt sprittig lycka och avslappnat välbehag.

Så hur ni nu än gör det, så gör det bara ännu mer.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.