Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jefferson, Blind Lemon
See That My Grave´s Kept Clean
(Monk Vinyl)

Hallå, alla vinylfreaks. Nu har ni chansen att fylla på i biblioteket med Blind Lemon Jeffersons klassiska inspelningar från 1927. Denna fader av Texasbluesen blev under sin korta livstid en av de få nationella bluesstjärnorna under senare hälften av 1920-talet. Han både sålde skivor och turnerade över landet. Så lyckosam att skivbolaget köpte en bil åt honom. Blind Lemon hann spela in över 100 sånger fram till sin omdiskuterade bortgång i Chicago december 1929, 35 år gammal. Huruvida dödsorsaken var; hjärtattack, ihjälfrysning, förgiftning av en avundsjuk man eller knivstucken av en rånare lär vi aldrig få reda på. Men en historia bra för myten kring Blind Lemon.

Fast egentligen behöver han ingen myt att luta sig mot. Hans blues räcker långt. Han hade ett röstomfång som sträckte sig över två oktaver och som gav honom stora möjligheter att sjunga i det höga registret. Till detta kom ett ytterst mångsidigt gitarrspel. Kombinationen var slagkraftig och omtyckt.

Han hade en stor förmåga att variera sina riff och sjunga en uttrycksfull och komplex lyrik på ett sätt som inte var vad man skulle kunna kalla en simpel countrybluessångare. Dessutom bar många av hans sånger kommentarer kring de usla levnadsförhållandena för de fattiga, båda i stad och på landsbygd. Förstummande vändningar i gitarrspelet och en röst som kunde ligga dovt lågt och mjukt högt gjorde hans blues till en spännande resa.

Många av Blind Lemons sånger fick därför också ett liv långt efter hans död genom att bli inspelade och tolkade av sin tids populära artister. De mest kända är ”Match Box Blues”, ”Black Snake Moan” och ”See That My Grave´s Kept Clean”. ”Match Box Blues” har spelats in av bland andra The Beatles och Carl Perkins och ”See That My Grave´s Kept Clean” av bland andra Bob Dylan, B. B. King, Grateful Dead och Peter, Paul and Mary. ”See That My Grave´s Kept Clean” är en sång så kraftfullt gripande att man skulle önska att han fanns att framföra den på en begravning. I alla fall min.

Blind Lemon spelade in ett antal andra religiösa sånger som gavs ut under namnet Deacon L.J. Bates, som ”He Arose From The Dead” och Where Shall I Be”.

Olyckligtvis var Paramounts teknik och kvalitet när det gäller inspelning inte den allra bästa. Ljudet är bitvis inte bättre än en vad en sämre kassettbandspelade kan åstadkomma. Kan man bortse från detta är Blind Lemons blues något av det bästa man kan tänka sig i tidig bluesväg.

Den som vill njuta i CD-formatet kan självklart hitta Blind Lemon Jeffersons inspelningar i många olika återutgivningsvolymer.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.