Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Dr John & The Lower 911
Tribal
(429/Proper/BAM)

Doktorn gÄr pÄ sitt sjuttionde Är nu och har varit aktiv i New Orleans brokiga musikliv i fler Àn femtio av dessa. Vad sÀger dÄ detta om ett sprillans nytt album i nÄdens Är 2010? Svar: ingenting och allting.

LÄt mig fÄ förklara mig.

”Tribal” lĂ„ter precis som man förvĂ€ntar sig att ett Dr John-album ska lĂ„ta. Man hör pĂ„ bara nĂ„gra sekunder att detta Ă€r just ett Dr John-album. Ingredienser som indianhövdingar, Mardi Gras-feeling, stompig funk, voodoomystik, politiska nĂ„lstick, rhythm & blues, rullande boogiepiano, swamp rock och humor Ă€r inga överraskningar för den som hĂ€ngt med Doktorn tidigare genom Ă„ren. De fanns ju redan pĂ„ hans tidiga soloalbum för sisĂ„dĂ€r fyrtio Ă„r sedan. Ingenting har hĂ€nt sĂ„ledes?

Jovars. För det första svĂ€nger det nu med en mognad elegans som han bara kunde drömma om under de tidiga Ă„ren. Ett funkfrĂ€ckt lunkande svĂ€ng som rullar och pumpar med en naturlighet som bara kan beskrivas som organisk. BekvĂ€mt men lĂ„ngtifrĂ„n trött. Dessutom sjunger han bĂ€ttre Ă€n nĂ„gonsin; naturligtvis med sin patenterat bedagade brĂ€kighet men ocksĂ„ med en tonsĂ€kerhet skarpslipad genom Ă„ren, en oefterhĂ€rmlig frasering och ett lite överraskande omfĂ„ng. Åren har alltsĂ„ gjort Doktorns musik gott.

Först tyckte jag faktiskt det saknades lÄtar. Jag hade fel. De smög upp bakifrÄn, tyst, nonchalant och vÀrldsvant som en en raggig bakgÄrdskatt som plötsligt bara stÄr dÀr och stryker sig mot ditt ben. Och hur skulle det kunna vara pÄ annat vis med lÄtskrivare som Allen Toussaint och saknade Bobby Charles?

Bandet finns inte mycket att sÀga om. Varken The Meters, The Wild Tchoupitoulas eller bröderna Neville skulle ha nÄgra invÀndningar. Och som bonus fÄr vi gÀstmusiker som slideslyngeln Derek Trucks och jazzsaxofonisten Donald Harrison.

Sexton lĂ„tar och över en timmes speltid kan tyckas som overkill, men faktum Ă€r att man inte hinner tröttna. Lunken Ă€r för skön helt enkelt. Och första spĂ„rets titel förklarar ganska bra vad hela det hĂ€r albumet handlar om: ”Feel Good Music”.

/Johan Kronquist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.