Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Pelle Lindberg Band
Leave This Town
(PAL Records)

Den gamla föreställningen att äkta blues bara kan spelas av svarta musiker från de amerikanska sydstaterna finns väl inte längre. Många vita band från olika håll och kanter på jordklotet kan konsten att låta trovärdiga i sina egentillverkade bluestolvor. Även i Sverige finns det musiker som kan förmedla de känslor som ger bluesen dess särprägel.

Gitarristen Pelle Lindberg spelade i många år med Bloosblasters (som även har använt beteckningen Bluesblasters), som har byggt upp en stor och bred repertoar med låtar på svenska. Eller rättare sagt på rejäl skånska. För upplänningar kan det nog vara lite svårt ibland att förstå vad låtarna handlar om.

Och att samarbeta med t ex amerikanska bluesartister blir naturligtvis inte så lätt när man sjunger på ett annat språk än engelska. Om detta var skälet till att Pelle Lindberg hoppade av från Bloosblasters, det vet jag inte. Men man kan ju alltid gissa.

Han bildade i alla fall ett nytt band, där sångaren Simon Mårtensson har den rätta känslan och nerven både när han sjunger och trakterar orgeln. Stefan Rosqvist på gitarr, Alfred Andersson på bas och Walle Wahlgren på trummor kompletterar bandet, där flera av medlemmarna dessutom skriver låtarna.
Nya plattan visar att bandet står sig gott i den internationella bluesvärlden. Det svänger grymt, bandet har en rejäl tyngd i sitt agerande och Lindberg själv är en sann begåvning både som låtskrivare och gitarrist.

Leave This Town omfattar åtta bluesiga nummer som gör att man ser fram emot att få spana in bandet live snarast möjligt.

/Rune Häger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.