Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Mother James
Brute Noir
(Rootsy.nu)

Mother James är, som bekant för många, musikaliskt mångsidige Stefan Peterssons artistnamn. Han syftar med detta alias på en av sina inspiratörer, den alltid lika varma soulbluesiga Etta James. Men han har flera andra förebilder i den amerikanska myllan. Ett par namn som alltid dyker upp i samband med Mother James är t ex Dr John och Tom Waits. På Brute Noir hör vi detta. Det är hans andra CD och den är minst lika bra som hans debut Stomping Grounds, som vi fick höra för ett par år sedan.

Vad Mother James har sysslat med under dessa år är för mig okänt. Har någon sett honom påå TV? Har han hörts i radio? Eller är hans roll att spela inför en liten klubbpublik på spridda ställen i stockholmstrakten?

Om detta vet jag ingenting. Men jag tycker det är skandal att en musikant av den här klassen inte har handplockats för att förgylla diverse magasinsprogram i nationella tv- och radiokanaler.

För vad vi har här är en intelligent entertainer som skriver läckra låtar och framför dem tillsammans med handplockade akustiska instrumentalister. Det låter inte som något annat just nu och det måste tilltala alla som har ett behov av att lyssna på rå, jazzig musik. Musiken lever, svänger, kokar och framkallar i sina blåa ballader känslor som får håren på armarna att resa sig. Jo, jag vet att det är en klyscha att säga så, men det är ju sant.

På den här nya plattan finns en stunds omväxlande musikunderhållning med rötter i gammal fin New Orleans-anda, precis som på Mother James debut-CD. Det som gör den här ett snäpp bättre är att de bästa låtarna är starkare, snyggare och smartare än de bästa låtarna på debuten.

Petersson har en hes suggestiv röst som tar befälet på direkten i inledningsspåret, sedan växer det fram i spår efter spår New Orleans-blås, det rätta pianoklinket, en ensam saxofon eller en försiktig klarinett. Balladen »Black Line Horizon« är en rysare, »The Brute Choir« levereras brutal och allra sist får vi råsväng i »Transformation Blues«.

Det är bra, det här. En utmärkt mix av bra enskilda låtar.

När får vi se Mother James på TV?

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.