Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Texas Tornados
¡Esta´Bueno!
(Bismeaux Records)

Den stora frågan är väl: varför ska man lyssna på den här plattan?

Texas Tornados var ju framför allt Freddy Fender och Doug Sahm? Vem kan ersätta dem?

Kvar är Flaco Jiménez och hans dragspel och Augie Meyers på orgel och piano. Ny i laguppställningen är Dougs son Shawn. Dessa tre är grunden som bandet står på och som garanterar att det låter ungefär som förr.

Och att det låter ungefär som förr beror också på att Doug har fått med ett demospår från 90-talet och att Freddy Fender hann med att sjunga ett par låtar innan han gick bort.

Alla gästande musikanter, som t ex Speedy Sparks och Louie Ortega, kan den här genren och har varit med förr. Nästan alla låtarna är skrivna av Doug, Freddy, Augie och Louie. Och Shawn vet hur farsan ville ha det – de skrev låtar ihop när de var ute på bilresor hemma i Texas.

Så det är inte så konstigt att det låter ungefär som vanligt.

Kanske är ljudbilden lite ljusare, lite mer pastellfärgad och lite lättare än om man tar fram en gammal TT-platta och jämför. Kanske fanns det ett annat djup i det ursprungliga bandet. Men det spelar ingen roll. Det här är helt OK.

Och skälet till att man lyssnar på den här plattan måste vara att man gillar musiken. Den är okomplicerad, varm och välkomnande, man glider in i texmexsmeten och har en trevlig stund utan krav på att man ska lyssna in några mer eller mindre dolda budskap i texterna, de handlar bara om vanliga känslor som vi alla har och som de flesta av oss kan hantera.

Doug Sahm skulle säkert, som stolt fader, gilla den här plattan och Freddy Fender skulle inte ha något emot den, speciellt inte de låtar som han sjunger själv. Shawn, som har producerat den, skulle säkert få en dunk i ryggen av farsan och en begäran om att jobba fram fler plattor. Det kommer han säkert också att göra.

För så länge det finns lyssnare som njuter av enkel, rak och väldoftande musik, kommer Texas Tornados att höras i radioapparater och i jukeboxar och dyka upp på danslador runt om i Texas, så länge Augie och Flaco orkar. Det är helt OK. Helt OK.

/Rune Häger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.