Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Guitar Shorty
Bare Knuckle
(Alligator)

En platta för gitarrÀlskande blueslyssnare. Tjocka, stora och mullrande gitarrtoner kombineras med tunna bitande wha wha-flöden. Den tunga basen och den minst lika tunga kompgitarrvÀggen gör att bluesen blir som en massiv och rockfylld ljudvÄg. OvanpÄ den glider 71-Ärige Guitar Shorty med en dompterande skrikig sÄngröst. Han Àger scenen. Inte illa för en gubbe som gjorde sin första singelinspelning för Cobra i Chicago 1957. 30 Är pÄ smÄ vÀgar och knackiga skivbolag tills Black Top slog till med ett treplattorskontrakt under slutet av 1990-talet.

2004 tog Alligator över och slÀpper nu hans tredje pÄ sin etikett. KarriÀren har gÄtt bÀttre och bÀttre. FrÄn B-laget över till A-laget kanske. Blixtrande gitarrspel ala Jimi Hendrix och Buddy Guy och uppskattade festivalbesök har gjort sitt till.

TextmĂ€ssigt Ă€r det inte enbart de svikna mĂ€nnens vĂ€rld han beskriver. I inledningslĂ„ten ”Please Mr. President” Ă€r det en direkt riktad vĂ€djan om hjĂ€lp mot depression och arbetslöshet, i ”Slow Burn” Ă€r det de hemvĂ€ndande krigshjĂ€ltarna och de sĂ„rade veteranerna som fĂ„r sin vĂ€rld beskriven och kritiserad och i ”Too Hard To Love You” Ă€r det svĂ„righeterna att dra in tillrĂ€ckligt med pengar för att tillfredstĂ€lla sin kvinna som bekymrar. Sedan Ă€r det bara elĂ€nde med relationerna. Lögner, besvikelser och dĂ„ligt minne nĂ€r det inte Ă€r en hyllning till Texas kvinnor eller rollen som den temporĂ€re festmannen som blir levande vittnesbĂ€rare för Guitar Shortys blues.

Jag har lite svĂ„rt för dessa tunga gitarrdominerade plattor. Lite för massiva och svĂ„rmanövrerade för att kĂ€nnas njutbara att lyssna till. För den som vill ha blues utan skyddshandskar och med bara knogar, dĂ„ Ă€r ”Bare Knuckle” ett gott alternativ. Bara att ta för sig.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.