Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Parsons, Joseph
Heavens Above
(Blue rose)

Det vore synd om den nyblivne europĂ©n Joseph Parsons nya album ※ hans sjunde i ordningen ‫ lĂ€mnades att driva ensamt i den stora skivutgivningsfloden. Det Ă€r nĂ€mligen ett magnifikt album, i all sin förrĂ€diska enkelhet.

Ta dramatiken hos Jackie Leven, gatusmartheten hos Willie Nile och varför inte Elliott Murphys mogna elegans (som f ö gĂ€stsjunger i det vackra kvinnoportrĂ€ttet ”Sitting on Top of the World”). Det Ă€r dĂ€r nĂ„gonstans Joseph Parsons landar.

Jag anar en kÀrlek till de stora berÀttande rösterna i musikhistorien och en ganska sÀllsynt förmÄga att komprimera levt liv till nÄgra minuter sÄng. Med trovÀrdigheten i behÄll.

Han har en sympatisk och myndig stÀmma. En röst som, utan att vara pÄtrÀngande, pockar pÄ uppmÀrksamhet. Det liksom hörs att han har nÄgot att berÀtta.

Och mycket att berÀtta har han. Om himlar, Ànglar och hjÀrtevÀrk. Albumet Àr tillkommet delvis i hans barndoms Philadelphia och delvis i hans Àlskade Paris. Att texterna prÀglas av melankoli, sorg och saknad Àr inte svÄrt att förstÄ; det senaste Äret har inneburit stora kÀnslomÀssiga omvÀlvningar för Parsons i och med förlust av far och hemland.

Produktionen av Devin Greenwood (som tidigare jobbat med bl a Norah Jones) lĂ€gger en varm och luftig aura runt de starka sĂ„ngerna. StĂ€mningar som tenderar det storslagna byggs upp, utan att det sker pĂ„ bekostnad av grundfundamentet melodi. Det Ă€r en konst. Och dĂ€ri ligger en del av styrkan. Bland strĂ„karrangemang Ă  la Nick Drake, en flitigt anvĂ€nd dramatisk Hammond B3 och vĂ€stkustfet stĂ€msĂ„ng kan allt plötsligt plockas ned till tassande akustisk americana, som i den rentav gulliga ”Tell Me Hello”.

Duetten med Emiliana Zeitlyn, ”Falling”, balanserar pĂ„ en skör lina över sentimentalitet och mörker men tar sig torrskodd över. Och Ă€r man svag för exempelvis Damien Jurados melankoliska skönhet Ă€r man beredd att göra den balansakten mĂ„nga gĂ„nger om.

Även om albumet som helhet Ă€r mĂ„lat i dystra toner saknas inte direkta melodier, saker som i en rĂ€ttvisare vĂ€rld kunde kallas radiohits. Vad annat Ă€r ”Skipping Stone” eller titelspĂ„ret? Det mĂ€ktiga inledande titelspĂ„ret som Ă€r sĂ„ svĂ„rt att komma förbi; sjĂ€lvklar och stĂ„tlig som den Ă€r i sitt nĂ€stan popsmarta driv.

”Heavens Above” Ă€r ett storslaget litet album paketerat med stil och elegans och Joseph Parsons Ă€r en lĂ„tskrivare som borde kliva fram ur skuggan.

Dessutom, hur coolt Àr det inte att ha en trummis som heter Ivan Funk?

/Johan Kronquist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.