Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Freund, Tom
Collapsible Plans
(Surf Road/Hemifrån)

Tom Freund lät först höra talas om sig i början på 90-talet då han släppte ett album tillsammans med Ben Harper. Men innan solokarriären tog fart hann han även med att vara medlem i The Silos, och det skulle dröja fram till -98 då solodebuten släpptes. Trots positiva recensioner och rekommendationer från musikerkolleger har Tom Freund märkligt nog förblivit tämligen okänd. Men nu är vi alltså framme vid 2008 och han har precis släppt sitt fjärde »riktiga« album.

Det är en klassisk singer/songwriter-platta i sann 70-tals anda Tom Freund åstadkommit med »Collapsible Plans«. Den består av tio spår som samtliga är väldigt lätta att tycka om. Han lyckas variera materialet på ett mycket tilltalande sätt, där framförallt ett lågmält folk-americana uttryck med mjuka och lite vemodiga tongångar dominerar. Men han väver också in element av jazz, vilket gör att Tom Freund får till en högst personlig stil. Ljudbilden är varm och omfamnar lyssnaren på ett behagligt sätt - produktionen är verkligen perfekt.

Den inledande trion »Collapsible Plans (Sugar), «Comfortable In Your Arms» och «Copper Moon» är så oerhört starka att de vid de första lyssningarna lite skymmer sikten för det övriga materialet. Men ger man bara detta fina album lite tid så hittar även de övriga låtarna fram ur gömmorna. Speciellt « Can't Cry Hard Enough» och «Why Wyoming» är ett par riktiga pärlor! Allting är väldigt kompetent framfört med Tom Freund och Ben Harper i spetsen. Men egentligen ska alla musiker framhållas och faktiskt dyker ingen mindre än Jackson Browne upp i ett par spår på piano och bakgrundsång.

Med «Collapsible Plans" visar Tom Freund på nytt vilken briljant sångare och låtskrivare han är. Ni som missat honom sen förut har en guldgruva att upptäcka!!!

/Johan Annetorp

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.