Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Saxell, Bosse
Lycka
(Rootsy)

Detta är en ovanligt generös CD.

Bosse Saxell har gjort en hel liten hög plattor förut och är en välkänd man på sin hemmaplan som heter Skåne. Han skriver texter, komponerar och sjunger på sitt eget stämningsfulla sätt. Man hittar såväl cool jazz som blues och lite pop i hans musik, som alltid är lyrisk och melodisk.

På den här nya plattan nöjer han inte sig med sina egna insatser. Han har kallat in förstärkning av olika slag och det är därför plattan känns så generös. Och trots att flera olika artister och musiker medverkar, så har den genomgående Saxells egen nerv i musiken. Allt hänger ihop till en större enhet, även när han leker med olika rytmer och instrumenteringar. Texterna är genomgående poetiska, även i de två låtar där det inte är han själv som har skrivit dem. De allra flesta låtarna är sköna ballader eller i alla fall lugna och behagliga, som titelspåret »Lycka«, där han sjunger själv.

Redan i spår nummer två får vi fint besök: Svante Thuresson, som inte behöver någon närmare presentation. Han sjunger på sitt förnämliga sätt »Min älskling klär i blått«, där också saxofonisten Cennet Jönsson tar för sig i ett solo.

Direkt efter har vi Mikael Wiehe och malmötjejen Cecilia Salazar, vid sångmikrofonerna i låten »Vacker, klok & god«. Frågan är om inte detta är plattans bästa spår.

Men det är i så fall i stark konkurrens med den danska sånglärkan Sascha Duponts oerhört vackra röst när hon sjunger »Skagen i april«. Varför har hon inte blivit ett stort namn i Sverige? Hon sjunger så att armhåren reser sig.

En pillemariskt innehållsrik text sjungs av Mikael Neumann i låten »Du & jag«. Han låter nästan förvånad när han sjunger den, förvånad över att man kan vara så fåordig och ändå berätta en hel story.

Vi får också bekanta oss med ännu en dansk sångerska som heter Helle Henning, som dessutom har skrivit texten till »Stormflod«.

Det dyker upp fina gäster också bakom sången, t ex Peps Persson på munspel, Roland Gottlow med sitt försynta dragspel och Peter Antonsson, som bl a lägger in ett fint gitarrsolo i »Nästa gång du kommer«, där Cecilia Salazar visar att hon snart måste få göra en egen CD. Måste också ge en eloge för fina körarrangemang av Kersin Saxell.

Så här låter det alltså om man blandar skånskt med lite danskt och pressar ner alltihop på en och samma platta. Det blir onekligen generöst och det skänker faktiskt en stund av lycka till oss som lyssnar.

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.