Rootsy logo  
Rootsy logo

Lost in the Blåst
Otway, John & Wild Willy Barrett
John Otway & Wild Willy Barrett
(Polydor)

Året är 1977. I glappet mellan pub-rocken och punk-rocken dök den excentriska duon John Otway & Wild Willy Barrett upp. Typiskt engelska med arvet från modern engelsk folkmusik uppgraderat med typisk engelsk popmusik ala Kursaal Flyers och Ducks Deluxe. Samtidigt väldigt personligt. Singeln ”Really Free” når 27:e platsen på Englands singellista och duon får möjlighet att uppträda i TV-programmet ”Old Grey Whistle Test”. Det skulle visa sig bli ett omtalat och legendariskt framträdande.

Wild är en beskrivning som kopplas till Willy Barretts namn, men frågan är om det inte var John Otway som var den vilde i duon. Under framträdandet hoppar Otway upp på en stapel av förstärkare och högtalare, som faller, och med dem Otway. Otway bryter inga ben men skadar andra vitala delar av kroppen. Framträdandet finns naturligtvis på Youtube.

Den första gemensamma plattan består av sånger inspelade under första halvan av 70-talet och utgivna som singelspår. Pete Townshend producerade och medverkade på några av sångerna. Wild Willy Barrett hade gjort sig känd som en framstående gitarrist, virtuos fiolspelade och duktig på mandolin och banjo. Och i olika stilar. Allt från intensivt eldig elgitarr till mjukt folklig fiol. John Otway sjunger med en hög övertygande, lite övertalade, sångröst. Tillsammans med hans ytterst aktiva framträdande blev det till en vild och livlig show. Allt avspeglat i de tolv sånger som finns med på plattan.

Förutom den halvt talade och halvt sjungna kärlekssången ”Really Free” finns här underbara spår i den blandning av folk och country, pop och pubrock som John Otway och Wild Willy Barrett bjuder på. ”Misty Mountain”, ”Murder Man”, ”Louisa On A Horse” och Bob Linds ”Cheryl´s Going Home” är oförglömliga klassiker.

John Otway och Wild Willy Barrett kommer att fortsätta samarbeta från och till genom åren. Hösten 2019 turnerar de som vanligt runt England.

/Staffan Solding

Skriv en egen Lost in the Blåst!


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.