Rootsy logo  
Rootsy logo
Eddie Meduza (sida 4 av 3) | Föregående sida | Nästa sida

Acke Leijontoft:
2007-07-30 17:26
 Tjena Oscar!

Ja du, det blir ju såklart en subjektiv bedömning, generellt kan man säga att det är den »gamla« Meduza, plattan är från 1975 (f.ö. mitt födelseår). En del låtar, som »Går du i tankar«, »Tretton år« har en påtaglig dansbandskänsla, handlar om brusten kärlek och förhoppning om en ljusare framtid, osv.

Andra låtar t.ex. »Operator« (eng.), och »Nu e det du«, »Snus-kig blues«, är mer typiska för Eddies Rock'n'roll. Dock ingen »alkisrock« som du skriver, detta är nog ett av hans mer nyktra verk, och kanske hade han fortfarande viljan att bli seriöst respekterad och erkänd för sin musikalitet.

»Han eller jag« är det bästa spåret i mitt tycke, låter nästan som tidiga Beatles, melodiös med körer och synkoper i refrängen, ett mästerverk.

/A

Bengt Eriksson:
2007-07-30 17:39
 Seriös? Med »efternamnet« Hitler, för det kallade han sej väl när han »hette« Errol i förnamn?

Acke Leijontoft:
2007-07-30 17:46
 Hej Bengt!

Ja, alltså, han låg ju etta på europatoppen, som det hette då, med låten »yeh yeh yeh«, det måste väl ändå betraktas som seriöst.

Utan att kunna svara för Errol, så vågar jag påstå att han hade en människosyn som förutsatte att folk var intelligenta nog att kunna skilja på hans alter egon.

/A

Bengt Eriksson:
2007-07-30 20:24
 »Seriös« är nog ett sånt ord som har ett stort antal personliga betydelser.

Acke Leijontoft:
2007-07-31 16:25
 Det är bra Bengt, då kör vi en debatt om seriöst och oseriöst musikutövande!

Om man betraktar Meduza ur ett kommersiellt perpektiv var han ofta en kassako för arrangörer och skivbolag. Han hade flera låtar på svensktoppen, han skrev låtar åt andra som hamnade på svensktoppen, han låg etta på europatoppen och postumt låg han över en månad i övre halvan av top-10 albumlistan. Han sålde också mycket kassetter på postorder. Han köpte sig ett hus och en gård för sin musik. Och en studio. (och kopiösa mängder sprit)

Hur mycket har du dragit in på din musik, Bengt?

Om man betraktar Meduza ur ett popularitetsperspektiv, så har han alltid haft sina trogna fans, till vilka jag själv hör, och tusentals mindre fanatiska. Han har spelats på raggarträffar, fyllekalas, fester, födelsedagar, jag tror fan t.om. att han har spelats på bröllop. Han har spelats i radio fastän han var bannlyst under större delen av sin karriär, och är det fortfarande. Över 800 låtar skrev han. Det är fler än Corneelis Wreesvijk och Povel Ramel ihop! Miljoner människor i sverige vet vem han är och har någon gång hört hans musik.

Om man kan spelas så mycket, vara så kommersiellt gångbar, är man inte då en seriös musiker?

Bengt, om du svarar nej på det, så är din uppfattning av seriös musiker ett enormt snävt begrepp, som kanske skulle må bra av att vidga sig något. För din egen skull, menar jag.

Personligen lyssnar jag hellre på Eddie Meduza än Frank Zappa (har visserligen zappa som ringsignal..) och absolut mycket mer än jag lyssnar på Dylan, och vad mig beträffar är den ena inte mer seriös än den andre.

Att kalla Errols musik för oseriös, det är nog den största hädelsen man kan komma med, och det var också det som fick Errol så jävla förbannad varje gång någon sa »du gör ju bara låtar om kukar och runka«. Den som har lyssnat igenom ett par hundra av hans låtar, vet att han är ett musikaliskt geni. Alla andra får leva i en missuppfattning. Och vad är det för fel med att runka, har du aldrig gjort det, Bengt?

/A

Bengt Eriksson:
2007-07-31 18:31
 Du känner inte mej och jag känner inte dej men du skulle nog behöva känna mej åtminstone lite grann innan du skrev sånt dravel. Debatt, nåja. Pretentionerna är inte så höga, då. »Fanatisk« var ordet.

Acke Leijontoft:
2007-07-31 18:34
 Nej, inte fanatisk, fantastisk :)
Du har ju fortfarande inte bemött det jag skrev.

Om du tycker att min debatteknik är så undermålig så förväntar jag mig ett föredömligt inlägg ifrån dig nu istället.

/A

Bengt Eriksson:
2007-07-31 19:18
 Jag har inte mitt liv till detta, jag väljer mina debatter.

Acke Leijontoft:
2007-07-31 19:55
 Ja håll du dig till Snoddas och Little Richard istället. Det blir bäst så!

/A

Bengt Eriksson:
2007-07-31 20:54
 Ja, du har ju i alla fall humor. Kan du inte sätta ihop en topplista över världens bästa artister också, typ:

1) Eddie Meduza
2) Errol Hitler
3) Bob Dylan
4) Povel Ramel
5) Frank Zappa
osv.

Acke Leijontoft:
2007-08-01 01:46
 Det kan jag göra, men hur kommer det sig att du plötsligt visar intresse för MIN musiksmak? När du inte ens 'har tid' att producera ett vettigt inlägg på mina frågor?

Om du själv hade kunnat ta ett Dm på gitarr, så hade du också insett Errols begåvning. Han »var« sitt eget kompband 'roaring caddilacs'. Han spelade trummor, bas, synth, kompgitarr, mixade och mastrade allt själv.

Jag skulle vilja se någon av dina idoler spela in en platta där de skriver texter, spelar samtliga instrument, sjunger, körar, mixar och spelar in allt själva. Och sen hamnar etta på europalistan.

Bengt Eriksson:
2007-08-01 09:21
 Ett dm kunde jag ta på diverse instrument innan jag började plugget.

Magnus Eriksson:
2007-08-01 15:06
 Eddie Meduzas ev förtjänster lämnar jag därhän, dock undrar jag över Ackes räkneövning. 800 låtar är ju en del, men inte fler än Vreeswijk och Ramel tillsammans. För Ramel gäller ett tusental upphovsregistrerade sånger.

Acke Leijontoft:
2007-08-02 12:18
 Helt riktigt, Magnus! Summan syftar på kända INSPELADE låtar, och var väl som du är inne på en höftning mest för att skapa reaktion. Och det gjorde det ju. Är ni möjligen släkt? =)

Skämt åsido, jag hade fel, Ramel och Wreesvijk har skrivit fler än 800 tillsammans, och Bengt HAR tagit ett Dm på diverse instrument.

Men eftersom jag verkar ensam på den här sajten om att försvara 'Eddies förtjänster' så ska jag inte stånga mig blodig i onödan; musikkritiker är ju ett släkte för sig.

Ha det bra, mina vännerrr.
/A

Magnus Eriksson:
2007-08-02 14:16
 Que?

Lista ämnen | Föregående sida | Nästa sida
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.