Rootsy logo  
Rootsy logo
LĂ€salĂ€nkar (sida 3 av 3) | Föregående sida | Nästa sida

Daniel Persson:
2010-10-27 11:35
 Fast Ă€ven om frilansjournalisten har upphovsrĂ€tten pĂ„ sin sida sĂ„ skulle det ju kunna vara sĂ„ att tidningarna ogillar att man publicerar sina texter pĂ„ annat hĂ„ll och att det försvĂ„rade ens möjlighet att fĂ„ nya uppdrag. Återigen, jag kan inte alls mediabranschen, utan jag Ă€r bara nyfiken.

Magnus Eriksson:
2010-10-27 12:01
 Exakt Daniel, och Ă€ven om Magnus inte Ă€r sĂ„ insatt i vare sig det ena eller andra kan det ju hĂ€nda att han har 25 Ă„rs erfarenhet av de villkor som rĂ„der i förhĂ„llandet mellan kritiker och press. Om man skriver för de stora tidningarna pĂ„ reguljĂ€r basis gĂ„r man med pĂ„ att inte skriva i samma genre (litteraturkritik, musikkritik etc) för andra tidningar. Tidskrifter Ă€r ok, men inte att placera samma texter dĂ€r. Det Ă€r dĂ€rför jag lĂ€nkar till mina recensioner i SvD i min BĂ€st just nu-lista i stĂ€llet för att klicka in dem som motivering; det senare vore annars enkelt gjort eftersom de Ă€r sĂ„ korta.

Skriver man för de smÄ tidningarna kan man dÀremot sÀlja artikeln Àven till andra tidningar, men inte inom spridningsomrÄdet. Det Àr villkoren pÄ marknaden.

Med nÀtet förÀndras detta, men jag mÄste sÀga att jag Àr förvÄnad över att sÄ mÄnga tidningstexter direkt ligger pÄ privata bloggar.

Bengt Eriksson:
2010-10-27 15:33
 Magnus skriver enbart utifrĂ„n egna erfarenheter – men det finns ocksĂ„ upphovsrĂ€ttslagar och fackliga aspekter. De Ă€r sĂ„ hĂ€r:

Enligt upphovsrÀttslagen Àger upphovsmannen, i detta fall frilansjournalisten, sin text. NÀr en frilans sÀljer en text till en tidning sÄ sÀljs den för engÄngspublicering. Dagstidningar (och Àven tidskrifter) brukar numera i sina redaktionsrutor ange att de förbehÄller sig rÀtten att publicera digitalt, i andra media etc (mer eller mindre lÄngtgÄende). Detta Àr ett ensidigt avtal, som enligt svensk lag inte Àr bindande, för att bli bindande mÄste ett avtal upprÀttas mellan tvÄ parter, det duger inte att den ena parten blott meddelar detta.

Flera svenska dagstidningar har hamnat inför domstol – och fĂ€llts – nĂ€r de publicerat texter pĂ„ nĂ€tet och hĂ€nvisat till redaktionsrutan.

NÀr en tidning publicerat en frilanstext har frilansen kvar sin (upphovs)rÀtt till texten. De arvoden som svenska dagstidningar betalar Àr sÄ lÄga att de inte kan anses omfatta andra- och vidarepublicering, Àn mindre köp av ensamrÀtt. Dagstidningsarvodena understiger kraftigt de rekommendationer/cirkaprislist or som samtliga fackförbund inom dessa omrÄden har antagit, alltsÄ Journalistförbundet, Författarförbundet, Svenska Fotogafers Förbund (för att ocksÄ ta med frilansfotografer, som har liknande arbetsvillkor) m fl. Dessa fackföreningar hÀvdar ocksÄ med kraft att försÀljnings av frilanstexter alltid gÀller en enda publicering.

Inom tidskriftsvĂ€rlden, bĂ„de kommersiella och fackliga tidskrifter, förekommer dĂ€remot arvoden som enventuellt kan tĂ€nkas inkludera ersĂ€ttning för nĂ€tpubliceringen – men absolut inte köp av ensamrĂ€tten. Vilket inte alls Ă€r nĂ„got mĂ€rkligt utan det som gĂ€ller vid alla eller de flesta köp av massmediala frilanstjĂ€nster: skrift, foto, film, bild...

Jag har under 42 Är vid tvÄ enstaka tillfÀllen stött pÄ redaktörer som 1) inte accepterat att texter sÀljs vidare av frilansjournalisten och 2) muttrat för dubbelpublicering. SistnÀmnda redaktör kÀnde dock till bÄde upphovsrÀttslagar och den fackliga instÀllningen sÄ vi pratade om det och sen var det inte mer med det.

Mina privata Ă„sikt om vidareförsĂ€ljning – egentligen rĂ€tt sjĂ€lvklart – Ă€r att den inte ska konkurrera med publiceringen i den första tidningen. DĂ€rför vĂ€ntar jag alltid tills Ă„tminstone ett nytt nummer av tidningen/tidskriften har kommit, efter numret med min text alltsĂ„. FrĂ„n en vecka för dagstidningar, en mĂ„nad för mĂ„nadstidningar etc.

NĂ€r framför allt svenska dagstidningar har arvoden som ligger lĂ„ngt under t ex Journalistförbundets rekommendationer – dessa Ă€r baserade pĂ„ att frilansar ska nĂ„ upp till samma mĂ„nadslön som en anstĂ€lld – kan inte tidningar rĂ€kna med att frilansar inte sĂ€ljer vidare. TvĂ€rtom mĂ„ste de ta med i berĂ€kningen att en frilansjournalist inte kan leva pĂ„ sitt arbete utan vidareförsĂ€ljning.

Att t o m förbjuda sina medarbetare att ocksÄ skriva i andra, icke-konkurrande dagstidningar Àr ett agerande som borde vara frÀmmande för dagens svenska arbetsmarknad.

Vill de ha det sĂ„, dĂ„ ska tidningarna ocksĂ„ betala för det. Vilket de gjorde förr i tiden, nĂ€r tidningar/tidskrifer hade mer pengar och betalade högre arvoden. Jag har sjĂ€lv fĂ„tt betalt för att vara en tidnings/tidskrifts enda skribent inom ett visst omrĂ„de. Men det var dĂ„ det. Idag finns det – frĂ€mst i tidskriftsbranschen – redaktörer som sjĂ€va uppmanar frilansar att skriva i vilka tidningar du vill, ocksĂ„ konkurrenter, bara du kommer med de bĂ€sta förslagen/texterna till mig/vĂ„r tidskrift.

Just nu nĂ€tmedarbetar jag för en redaktör som uttryckligt sagt: »Ingen ensamrĂ€tt«; nĂ€r texten publicerats pĂ„ nĂ€tet sĂ„ stĂ„r jag fri att skriva en lĂ€ngre recension ocksĂ„ nĂ„gon annanstans.

Det blir dessutom allt svÄrare för tidningar att hÀvda förbud mot vidare- och dubbelförsÀljning. Material frÄn TT Spektra kan publiceras samma dag i flera tidningar inom t o m samma spridningsomrÄde. Det har ocksÄ blivit allt vanligare att tidningarna sjÀlva dubbelpublicerar.

Ett exempel Àr Sydsvenskan-Kristianstadsblade t-Ystads Allehanda-Trelleborgs Allehanda dÀr Sydsvenskan AB, som Àger alla samtliga nÀmnda tidningar, sagt att allt mer material kan och ska anvÀndas i flera tidningar, inte minst pÄ kultur- och nöjesavdelningar. I en nyligen avslutad förhandling mellan Sydsvenskan AB och Sydsvenskans journalistklubb har det bestÀmts att frilansar ska ha extra ersÀttning för dubbel/flerpublicering.

Magnus representerar en speciell avdelning inom frilansjournalistiken. Han Àr kritiker, frÀmst litteraturkritiker. Dessa har alltid tidningar hunsat med och behandlat sÀmre Àn andra. Av flera anledningar: Dels Àr litteraturkritiker ofta inte professionella i den betydelsen att de inte försörjer sig pÄ att skriva utan har t ex ocksÄ nÄgot tjÀnst pÄ ett universitet, dels Àr de sÀllan eller aldrig fackligt anslutna till nÄgon sÄ att sÀga skribentfackförening. De stÄr utanför det fackliga arbetet och den fackliga kunskapen, ofta har de ocksÄ ringa kunskap om rÀtten till sin egen upphovsrÀtt. Ofta blandar de ihop upphovsrÀtt ihop copyright som Àr nÄgot annat, nÀstan det motsatta.

Medarbetare pĂ„ kultursidor har – pga ovannĂ€mnda – ofta(st) sĂ€mre villkor Ă€n andra frilansjournalister. LĂ€gre arvode och de tvingas oftare skriva pĂ„ avtal dĂ€r de avsĂ€ger sig sin upphovsrĂ€tt (trots lĂ„gt arvode). MĂ„nga förhandlar inte ens om arvodet utan tar det de fĂ„r hur lĂ„gt detta Ă€n Ă€r.

Detta stĂ€ller inte minst till med försörjningsproblem för de kulturfrilansar som faktiskt försörjer sig pĂ„ att skriva, sĂ„ att dessa – inte enbart men bl a pĂ„ grund av detta – under senare Ă„r blivit allt fĂ€rre. För sig sjĂ€lva brukar dessa frilanskritiker stĂ€lla till det med bl a momsinbetalningar, jag kĂ€nner personigen tvĂ„ kulturfrilansar som fĂ„tt betala en jĂ€kla massa momspengar till staten i efterhand för att de trodde att a-skattande frilanmedarbetare inte Ă€r momspliktiga. Det tog aldrig ut nĂ„n moms men tvingades betala in.

Det kan ocksĂ„ pĂ„pekas att i de fall som tidningar faktiskt skriver avtal med en större organisation vad gĂ€ller frilansmaterial – till exempel Bildleverantörernas Förening – sĂ„ brukar dessa avtal kringskĂ€ra publiceringsrĂ€tten för tidningarna. Som att foton kan publiceras en gĂ„ng pĂ„ papper och en pĂ„ nĂ€tet – sen Ă€r det stopp. Fler publiceringar ska betalas extra. Och – inte minst – fotografen har kvar sin upphovsrĂ€tt och kan publicera fotona pĂ„ andra stĂ€llen.

Om det nu handlar om min blogg sÄ kÀnner de flesta redaktörer till den, de jag arbetar regelbundet Ät. De redaktörer som brukar gÄ in och kolla ibland tycker enbart att det Àr bra att jag lÀgger ut tidigare publicerade texter pÄ bloggen. Eftersom jag noga anger var texten varit publicerad blir detta reklam för tidningen och dessutom lever texten lÀngre, fler lÀsare hittar den. OcksÄ detta brukar redaktören uppskatta, blir ju lite extra reklam för redakörerna ocksÄ, att det var sÄ klipska att de köpte in texten.

Min blogg kan jÀmföras med att samla ihop texter och publicera i en bok. OcksÄ detta har frilansskribenter upphovsrÀttslig rÀtt att göra utan att be tidningar om lov.

Under tiden jag skrev detta – verkar vara strul med Rootsy nu sĂ„ jag kan inte lĂ€gga ut det jag skrivit men sĂ„ fort det gĂ„r sĂ„ – fick jag dessutom och faktiskt inte fĂ€rre Ă€n tvĂ„ mejl frĂ„n Frilans Syd / Frilans Riks / Journalistförbundet. Det ena mejlet handlar om ett möte för att diskutera hur frilansjournaliser kan sĂ€lja en och samma idĂ© till fler uppdragsgivare, det andra om en demonstration mot Sveriges Radio som med sin makt som enda journalistiska radioföretag i Sverige tvingar radiofrilansar att skriva pĂ„ sĂ„ kallade ”fulavtal” dĂ€r upphovsrĂ€tten övergĂ„r frĂ„n frilansen till SR.

Daniel Persson:
2010-10-27 16:55
 Tack för det utförliga svaret.

Magnus Eriksson:
2010-10-27 19:41
 »Detta stĂ€ller inte minst till med försörjningsproblem för de kulturfrilansar som faktiskt försörjer sig pĂ„ att skriva, sĂ„ att dessa – inte enbart men bl a pĂ„ grund av detta – under senare Ă„r blivit allt fĂ€rre«, skriver Bengt om de litteraturkritiker som i likhet med mig skriver pĂ„ de villkor som erbjuds. Dock, vi Ă€r flera som under lĂ„nga perioder har vĂ„r huvudsakliga försörjning frĂ„n kritiken, tvĂ€rtemot vad Bengt pĂ„stĂ„r. Men trots detta tycks vi förstöra försörjningen för »kulturfrilansar som faktiskt försörjer sig pĂ„ att skriva«. Tack Bengt, för dina nyanserade generaliseringar.

Bengt Eriksson:
2010-10-27 22:17
 Det jag skrev Ă€r ett faktum. »Huvudsakliga«, ja. Men du har vĂ€l hela tiden haft annat jobb ocksĂ„? Du kan höra med Frilans Riks / Journalistförbundet vad man dĂ€r anser om nivĂ„n pĂ„ kulturarvoden. Mycket skulle kunna vara bĂ€ttre om ocksĂ„ alla som arbetar Ă„t kultursidor, liksom frilansjournalister som arbetar med annat Ă€n kultur, 1) var informerade om det jag skrev förra gĂ„ngen, 2) lĂ€rde sig att förhandla.

Det skulle vara bra för alla men mest för dom - er - sjÀlva. Jag vet mÄnga som arbetar/t Ät de kultursidor jag skriver/it pÄ som har/haft mycket sÀmre arvoden Àn jag har/haft. Det tycker jag Àr trist och onödigt, jag förhandlar alltid, dels för min egen skull men ocksÄ för att det ska kunna hjÀlpa till att driva upp den lÄga arvodesnivÄn i alla fall nÄgot, för alla.

Jag har - men det tror jag inte du har - under finns min tid i Frilans Riks trĂ€ffat pĂ„ alldeles för mĂ„nga kompetenta kulturfrilansar som tjĂ€nar knappt mer Ă€n existensminimum pĂ„ att skriva - heltid - Ă„t kultursidor. Även om Svenskan betalar dĂ„ligt i förhĂ„llande till SJF:s frilansrekommendation sĂ„ Ă€r ju det ingenting mot mĂ„nga landsortkultursidors lĂ„Ă„Ă„Ă„ga arvoden.

Det finns sÀker ocksÄ dom som har - fÄr - bÀttre betalt Àn jag, för att de Àr bÀttre pÄ att förhandla. Jag hoppas du fÄr semesterersÀttning frÄn Svenskan i alla fall.

Fast det vi diskuterar nu har förstÄs ingenting med Daniels ursprungliga frÄga att göra.

Mycket fin qin-konsert i Ystad ikvÀll förresten.


Magnus Eriksson:
2010-10-27 23:07
 Jag svarade pĂ„ Daniels frĂ„ga, sedan började du mĂ€stra mig. Och nej, jag har inte »hela tiden haft annat jobb ocksĂ„«. Men vem ska jag övertyga? Du vet ju precis hur det förhĂ„ller sig, Ă€ven nĂ€r du inte har en susning. Inget nytt under solen alltsĂ„, inte heller under mĂ„nskenet över slĂ€tten.

Bengt Eriksson:
2010-10-27 23:21
 Jag mĂ€strar inte dig. DĂ€remot tycker jag att frilansfackligt arbete Ă€r viktigt, det leder till bĂ€ttre vilkor för - alla - frilansjournalister/skribenter . Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att frilansar hĂ„ller sig till de avtal som faktiskt finns för frilansar och Ă€ven i möjligaste mĂ„n följer de rekommendationer som finns. Det gagnar bĂ„de en sjĂ€lv och frilanskolleger.

Och har du inte hela tiden haft annat jobb utan klarat dig pÄ lÄga kultursidesarvoden sÄ Àr det imponerande. Men onödigt, för du bÄde borde och kunde haft bÀttre betalt.

Och det du skrev om eget material pÄ bloggar var/Àr ju nÄgot mer komplicerat Àn sÄ, Àn vad du skrev alltsÄ.

Bengt Eriksson:
2010-10-28 09:31
 Wiehes lĂ„da.

erikssonskultursidor.wordpress.com/2010/10/28/mikael-wiehe-ladan/

Magnus Eriksson:
2010-10-28 09:37
 NĂ€tadressernas problem med de senaste tillskotten i de skandinaviska sprĂ„ken har onedligen sina poĂ€nger, eller poanger. »mikael-wiehe-ladan«: ja, varför inte? Man kunde gĂ„ vidare och Ă€ven fundera pĂ„ möjliga uttolkningar av »skrapladan«. Eller »skrapet«? Men döm mig inte alltför hĂ„rt, kĂ€re Bengt, ladan fylls naturligtvis av »bottenskrapet«, utan prickar....

Bengt Eriksson:
2010-10-28 11:14
 SjĂ€lv Ă€r jag fascinerad av programmet SprĂ„ket pĂ„ radion. Det handlar allt om det svenska sprĂ„ket (fast i plural snarast) - vilket blir spraket i nĂ€tadressen.

Bengt Eriksson:
2010-10-29 18:11
 erikssonskultursidor.wordpress.com/2010/10/29/i-cd-spelaren-kammarjazz-med-esperanza-spalding/

Bengt Eriksson:
2010-11-01 09:10
 Kinadagar:

erikssonskultursidor.wordpress.com/2010/11/01/kinesiskt-pa-scenen-1-hanggai/

Bengt Eriksson:
2010-11-02 12:45
 Andra Kinadagen:

erikssonskultursidor.wordpress.com/2010/11/02/kinesiskt-pa-scenen-2-qin-konsert/

Bengt Eriksson:
2010-11-03 13:15
 Kim Fowley i Waxholm:

erikssonskultursidor.wordpress.com/2010/11/03/en-sommar-i-waxholm-eller-fucking-waxholm-fucking-sverre-sundman-fucking-swedish-meat-balls/

Lista ämnen | Föregående sida | Nästa sida
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en anvÀndare och logga in för att svara pÄ inlÀgg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.