Rootsy logo  
Rootsy logo
Folket har aldrig segrat till fiendens musik (sida 1 av 1)

Lars Svensson:
2010-01-11 21:09
 Städade i förrådet i helgen och hittade i en undangömd låda en hög pamfletter och broschyrer från sjuttiotalet bl a en skrift utgiven av Oktoberförlaget med titeln »Folket har aldrig segrat till fiendens musik - Musikpolitiska artiklar«.
Även om det inte var med skammens rodnad på mina kinder jag åter läste igenom artiklarna så for ju en hel del tankar igenom mitt huvud; tala om tvärsäkerhet i debatten. Här finns dock bland en massa tidstypiskt bråte en intressant intervju med Izzy Young.

Den artikel som dock får mig att höja åtminstone på det ena ögonbrynet (jag har ju trots allt en gång sympatiserat med mycket som står i skriften) är SKP:s musikideolog Anders Johanssons inlägg med rubriken »Vem tjänar Bruce Springsteen« där han bl a skriver:
» Springsteen skriver texter som lånat mycket från Dylan. Och det är de allra sämsta sidorna han lånat, Det är långa, ordrika, inåtvända och oftast obegripliga texter som andas uppgivenhet och hopplöshet. Det är individualistiska texter om ensamma människor i storstan, som inte har några mål, som inte kämpar för någonting.«

»Många som hyllar Springsteen som en progressiv musiker bygger på argument av typen «han skildrar verkligheten». Men detta avgör narturligtvis inte i sig själv om man är progressiv eller inte. Det avgörande är Hur man skildrar verkligheten«.

Artikeln avslutas med frågan:
"Tjänar inte Springsteens och ABBAs musik samma herrar?

Visst var det mer drag i musikdebatten förr? Men frågan är ju också om analysen håller trettio år senare



Bengt Eriksson:
2010-01-11 22:35
 Varför skulle Anders Johansson hålla idag, när han inte höll för 30 år sen? Men frågan är: Vad gör mannen idag? Tillbaka i Norge eller, vet du Tom eller någon annan norrman?

Magnus Eriksson:
2010-01-12 06:39
 Den pamfletten, Lars, minns jag med glädje, den skadeglädje inte ens en snäll man som jag kan låta bli att känna när jag ser en stor grupp debattörer och musiker av tvivelaktig intellektuell ochmusikalisk kaliber skämma ut sig å det grövsta. SKP:s musikpolitik var en vidrigt nationalromantisk sörja, och mycket riktigt proklamerade sig våra hemmamaoister som »nationella socialister« något år senare. Ibland finns det bara ett ord som passar, eller rättare sagt två: »Jävla idioter«!

Tobias Levander:
2010-01-14 23:07
 En man med ett skägg, alias radiohumoristen Kalle Lind, skrev om denna skrift häromåret på sin (alltid läsvärda) blogg:
kulturarbete.blogspot.com/2009/02/kan-folkrepubliken-sveriges.html

Bengt Eriksson:
2010-01-15 09:57
 Den skriften är också ett bra exempel på de olika åsikter - tvärtemot varann - som fanns inom det som kallades musikrörelsen. Skp:s skrift togs inget vidare emot utanför skp, om man säger.

Men kom igen nu, ni f d skp-are i Norge: Vad gör Johansson idag?

Lista ämnen
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.