Rootsy logo  
Rootsy logo
ROST (sida 1 av 1)

Magnusson:
2004-11-16 01:47
 Svenska hjältar - ROST!

Kommer ni ihåg den förnämliga trion Rost, hemmahörande i Stockholm och bestående av Janne Oldeus - gitarr och sång, Matts Alsberg – bas och sång & Peter Smoliansky – trummor. Deras historia var relativt kort, det dom lämnade efter sig är allt som allt: en Ep –81, en Lp och en singel -82, samt ett överblivet spår som slutligen hamnade på en av alla dessa samlings-Lp´n som Kjell Andersson och EMI gav ut.
Minns inte riktigt, men jag antar att singeln kom före Lp´n. Vad jag däremot minns är hur fräck jag tyckte, och fortfarande tycker, deras version av Charlie Whiteheads ”(Shu-Doo-Pa-Poo-PooP) Love being your fool” var. Dom drar upp tempot och ökar tyngden i förhållande till Whiteheads mer sofistikerade northern soul original från 1973, producerat av Swamp Dogg.
Som B-sida valde Rost en egen låt, ”Book of don´t”, den återkom senare i ny version på deras Lp men den här driver på mer och är bättre. Busvisslingar är dessutom alltid välkomna i sådana här sammanhang!
När sedan Lp´n kom var den naturligtvis ett givet köp. En tung ”I take what I want” ligger som första spår och är en av två Sam & Dave låtar, den andra är den mycket snyggt gjorda ”Broke down piece of man” som Steve Cropper varit med om att skriva.
Här finns, förutom redan nämnda ”Book of don´t”, ytterligare 4 originallåtar som alla håller hög klass, varav ”Goodbye clowns & yockomo” sticker ut mest. Vad hände egentligen med Alsbergs låtskrivande?
Little Walters ”Mean old world” känns kanske lite onödig men versionen av Charlie Richs ”Lonely weekends” är både nödvändig och fullständigt lysande i sitt rasande tempo. Trots bra egna låtar och väl valda soulcovers, så är det här skivans mest minnesvärda fyra minuter - här finns inget tillrättalagt, det här visar hur dom lät live.
Deras allra första inspelning är dock den förträffliga live-Ep´n ”Levande Rost”, jag tror kanske inte dom håller med eftersom musiker brukar bli lite petiga, men det här är det bästa dom gjorde!
Först en underbart nonchalant version av Dennis Lindes ”Call me honey”, sen den mästerliga ”Fools like me”, skriven av Jack Clement åt Jerry Lee Lewis som B-sida till ”High school confidential” 1958, men inspirationen verkar snarare vara hämtad från Jerry Lees första singel ”Crazy arms” från 1956. Där hittar man samma okonstlade inlevelse som Janne Oldeus har i ”Fools like me”, han sjunger verkligen som om han försöker ta sig upp ur ett underläge!
Det är tveksamt om rockmusik kan bli större än så här, gitarren tuggar på i fullständig harmoni med basen och den tungt slående, följsamme Smoliansky. Men framför allt - lyssna på det sätt han sjunger och den långt bak liggande gapiga körsången i refrängerna. Stor konst - så otroligt övertygande! Tre magiska minuter pressade i vinyl!
Så slutligen, ”Lost highway”, den hårdaste kärnan av Hank Williams fans kanske ruskar på huvudet, men jag är inte helt säker på att Hank själv skulle ha gjort det!? Om inte helt stilrent så i alla fall mycket charmigt.
För att sammanfatta så var kanske Rost det sista unga svenska rockbandet som tittade i backspegeln, tog en originallåt och gjorde den till sin egen. Tre suveräna musiker, massor av ung energi och ett stort intresse för country och svart musik Låter väl som en lyckad kombination, och i sina bästa stunder var Rost till och med större än summan av dom tre delarna tillsammans!
Oldeus blev, och är väl fortfarande, husgitarrist i Jerry Williams olika kompband, Alsberg dök efter några år upp i Lolita Pop och Smoliansky hamnade hos Eldkvarn…och där tappade jag intresset!
Om Kjell Andersson är kvar hos EMI/Parlophone, finns etiketten ens, så borde han genast plocka ihop en cd med allt Rost gjorde, gärna med eventuellt överblivet material - Vi kan alla behöva en Rostbehandling!
Dessutom behöver jag en av Rosts turnéaffischer, någon som har en till försäljning?

Magnusson

Magnus:
2004-12-13 19:32
 Vill bara instämma i din hyllning av Rost. Hörde dem bl a en gång, -80 eller 81 skulle jag tro, på en halvsunkig källarrockklubb i Norrköping, som jag tappat namnet på. Var en av de mera minnsevärda konserter med ett svensk rockband jag bevistat. Nån form av samlings-CD vore synnerligen välkommen!

Fläsksnärt:
2004-12-14 12:59
 Köpte levande Rost när den kom efter Mats Olsson hade hyllat dem! Jo jag tycker den är bäst också.
Såg dem 83(?) i Luleå suveräna.

Sist jag hörde nåt om Smoliansky (för över fem år sen) jobbade han i sin tjejs presentaffär i Gamla Stan! Så kan det gå...

pEr

Fläsksnärt:
2005-01-10 23:23
 Någon som vet om de har återuppstått?
Kolla här! http://home1.swipnet.se/~w-133 81/HEMSIDA2.HTML scrolla ner till 18 Januari!?

pEr

Magnusson:
2005-01-11 11:06
 Tack Fläsksnärt för upplysningen!
Gick just in på Stockholmspuben Big Bens hemsida och klickade mig vidare på underderhållning och där står följande:

»Tue 18/1 Rost (Oldeus, Alsberg, Smoliansky)
Bluesrock (kultbandet från 80-talet)«

Hoppas verkligen att »bluesrock« visar sig vara en missvisande beskrivning och att dom fortfarande håller fast vid sina soul-, country- och rhythm & bluescovers. Där låg deras styrka, bluesrockband går det ju tretton på dussinet! Förhoppningsvis kanske vi äntligen kan få en cd-samling också.

Peter Ess:
2007-02-03 18:48
 
Spelade förband till Rost på en nyårsfest i Danderyd i början av 80-talet. De spelade så högt att alla utom tre personer lämnade lokalen... hehe

Vi gick omkring i veckor efteråt och skröt om att vi hade dragit fem gånger så många under vår act som de gjorde under sin.

peter nordgren:
2007-02-04 15:30
 Jodå Rost var ett kanonband ! Pratade med Oldeus på Big Ben för nån månad sen när Grizzly spelade. Han hade då väldigt bra musiksmak ! Angående Rost version av »Love Being Your Fool« så nämnde Oldeus att det var Travis Wammacks version som dom plankade. Travis är en av mina stora hjältar !
Rost kompade ju också Bob Weir på en spelning.
Efter Rost så bildade ju Oldeus Mosquitos med bla Bent Kirshon och Björn Gideonson från Madhouse.
Enligt min mening så är Mosquitos, Rost & Madhouse dom bästa rockband som någonsin funnits.
Oldeus, Alsberg + Matte Lagerwall & Kenneth Björnlund från Boppers uppträder ibland som Johnny & The Thundermen.
Spelar bla på Big Ben och Akkurat

Lista ämnen
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.