NYHETER

Streamat release party med The Ghost of Paul Revere

Videopremiär: Ellen Sundberg: Total Darkness

Singel/videopremiär: Hege Brynildsen - The Old Man & The Rabbit

Videopremiär: Olin+ - Flickan och planeten

Arkivet

LIVE

Mer live

RECENSIONER

Bruce Springsteen - Letter to you

Elvis Presley - From Elvis in Nashville

Brennen Leigh - Prairie Love Letter

Cina Samuelson - Sing with Your Heart and Soul

Arkivet

ARTIKLAR

Who´s gonna fill their shoes - Captain Sukram

Who´s gonna fill their shoes: Thorleif Bratval

Who´s Gonna Fill Their Shoes: Johan Berggren

Americana-festival i Kristiansand

Arkivet

BÄST JUST NU

Bäst just nu enligt Magnus Östnäs

Bäst just nu enligt vibeke sjøvold

Bäst just nu enligt Henrik Göransson

Bäst just nu enligt Leo Friberg

Arkivet

Little Feat är onekligen ett av våra stora rockband. Och Lowell George var en av våra stora kompositörer. Det berättar inte minst denna samling med 40 liveinspelningar från den 40-åriga epok som de hittills har var verksamma under.

Lowell George spelade tillsammans med Roy Estrada i Frank Zappa´s Mothers of Invention 1969 och kände Richie Hayward när de träffade Bill Payne och blev Little Feat. Ett band som hade en förmåga att blanda blues, R&B, country, folk, gospel, soul och rock på ett nytt, personligt sätt. Kritikerna var positiva men köparna få. Efter det andra albumet lämnade Estrada Little Feat och ersattes av Kenny Gradney och man plockade även in gitarristen Paul Barrere och percussionisten Sam Clayton. Musiken drogs sig lite mer åt New Orleans funk. Nästa steg togs när Barrere och Payne utvecklade sitt intresse för jazzrock, och senare till jazzfusion. Inte den väg Lowell hade tänkt sig. Lowell uttryckte det som att Little Feat var ett demokratiskt band. Det gjorde att Payne och Barrere fick plats som kompositörer trots, enligt Lowell, det inte stod i proportion till deras förmåga. Nog så riktigt. Och denna samling talar sitt tydliga språk. Little Feat med Lowell George och Lowell Georges kompositioner är historiskt enastående än i dag. Little Feat från nystarten 1987 och framåt är ett annat band, även om man mycket tydligt använder sig av Lowells kompositioner och även gör bra versioner. Av de 40 spår som finns med på denna 3-CD från bandets inofficiella bootlegbolag Hot Tomato är mer än 2/3-delar av sångerna från de sju album där Lowell George var med och den första CD:n är Little Feat med Lowell George. Så av dessa 40 år så är större delen egentligen innehållsmässigt bara från de åtta första åren.

Vid omstarten 1987 kom även Craig Fuller sång och Fred Tackett gitarr, mandolin och trumpet med i bandet. 1993 lämnade Craig och in kom istället sångerskan Shaun Murphy. Så såg Little Feat ut fram till 2009. Hayward dog 2010 men hade redan ett år tidigare på grund av sin sjukdom ersatts av Gabe Ford, och Shaun hade även hon lämnat bandet i januari samma år. Det känns som om vi går på en tidsaxel som blir tunnare och mindre bärbar för varje år.

Samtidigt måste vi ändå erkänna att Little Feat genomgående har haft bra sångare och instrumentalister. Det har varit valet av musikalisk utveckling och valet av låtar som ibland har gjort bandets utveckling lite svajig.
Vi kan bara konstatera att Little Feat var ett fantastiskt liveband. Och är i sina bästa stunder så även nu. De har gjort många klassiska rocklåtar som står sig väl genom 40 år. Fortfarande levande.
Read more about Little Feat
I slutet av september kommer »40 Feat«, en trippel CD med det bästa från Little Feats liveinspelningar. Med allt från »The Fan« och »Crack In Your Door«, inspelade i Houston 1971 med originalkvartetten, till»Roll Um Easy« och »Down On The Farm«, inspelade 2004 (från Barnstormin’ Live Volumes 1 & 2), är detta tre CD som radar upp Little Feat-klassiker. Till exempel Bonnie Raitts gästspel på »Sailin’ Shoes« i en version från 1973 eller Lowell Georges solodemo av »‘Trouble«.
Little Feat har en lang og mangslungen karriere bak seg. Mange trodde at bandet skulle være historie etter bortgangen til låtskriveren/ gitaristen Lowell George på slutten av 70-tallet. Isteden har bandet turnert og laget plater i gjevnt tempo.
Det er vel ingen overdrivelse å si at neste års utgave av Lillehammer Blues Weekend topper seg lørdag 31. mars med besøket av det legendariske amerikanske rockbandet Little Feat.
26. juni slipper rocklegendene Little Feat sitt nye studioalbum, »Rooster Rag«. Plata er bandets femtende album og det første de gir ut etter at den originale trommeslageren Richard Hayward døde i august 2010. Hayward er nå ertattet av Gabe Ford.
Det finns en del saker jag inte kan förstå. Dels att julskivor åtnjuter så dåligt rykte, dels att Rhonda Vincent inte självklart erkänns som en av dagens absolut största countryartister. Där känner jag mig som salig Dumbom, inte minst när Rhonda Vincent nu ger ut en julskiva, »Beautiful Star«.
Nästa år är det trettio år sedan Lowell George dog. Då skulle även Little Feat dött, åtminstone enligt alla oss ignoranta älskare av gruppen som var övertygade om att den drevs av sina inneboende spänningar där Bill Payne ville göra jazzfunk och Lowell George stod för allt det goda.
Ole Frimer är en respekterad bluesmusiker i vårt grannland Danmark. Ja, på andra platser också. I Eppingen till exempel. Hans senaste live-platta är inspelad där. Men det är inte den det handlar om här. Utan om ”Faerd”, som egentligen släpptes i januari av året. Men så slog coronapandemin till och verkligheten sköts fram. Tills nu.
Dan Andersson räddades av nykterhetslogerna. Han var ingen visdiktare i egentlig mening. Han skrev lyrik för läsning, men framstod snabbt som föråldrad genom modernismens sena, men desto snabbare och kompromisslösare genombrott i den rikssvenska lyriken; finlandssvenskarna låg mer i fas med strömningarna på kontinenten. Dan Andersson tonsatte blott några få av sina dikter. Tonsättningarna har gjorts av bland andra Sven Scholander, Gunnar Turesson, Gunde Johansson och Thorstein Bergman.