Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Rocky Morales – saxen bakom Doug
Av Rune Häger

Alla som har hört en platta med Doug Sahm där han har en blåssektion bakom ryggen har hört Rocky Morales. Och förmodligen bländats av hans spelintensitet och kraftfulla ton i tenorsaxen under hans korta solon. Men han började med altsax redan i skolålderna hemma i San Antonio. Det var när han hörde Clifford Scott spela »Honky Tonk« som han bytte till tenor.

Hans samarbete med Doug Sahm började redan 1959, då Rockys dåvarande band The Markeys anlitades för inspelningen av »Why Why Why«, som blev en lokal hit. Därefter var de sammansvetsade som bröder och även om båda två har framträtt i flera olika konstellationer utan varandra, så var det alltid till Rocky som Doug ringde först när han behövde en tenorist. Och han var med på Dougs turnéer världen runt, bl a i Sverige.

Rocky spelade tidigt t ex med Joe & The VIPs och Rudy & The Reno Bop. Han var medlem i San Antonios legendariska hornsektion The West Side Horns, som bildades när 1970-talet var ungt och fick sitt namn av Doug. Och han backade upp flera andra blues-, r&b- och rockartister som Rick Danko, Joe King Carrasco och Kim Wilson. 2000 började han också jobba med sångaren Randy Garibay.

Rocky Morales gick bort i cancer i augusti 2006.

Läs mer om Morales, Rocky


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.