Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Countryfundamentalisterna Louvin Brothers
Av Ola Karlsson

”I think that my brother Ira was tortured by religion” sĂ€ger Charlie Louvin i Nicholas Dawidoffs bok ”In the country of country”. Om det verkligen var sĂ„, skulle det förklara en hel del. NĂ€r bröderna Louvin sjöng tillsammans, med tĂ€tt sammanlingrade harmonier, skapade de en nĂ€rmast utomjordisk skönhet. Men samtidigt som storebror Iras sĂ„nger ofta var moraliska predikningar om synd och Satans kraft och inverkan pĂ„ mĂ€nniskor, var han sjĂ€lv en obotligt otrogen suput och kvinnomisshandlare. En hetlevrad, manisk predikant som inte drog sig för att förolĂ€mpa sjĂ€lvaste Elvis Presley.

För att verkligen förstÄ Ira Louvins ambivalenta förhÄllningssÀtt till religionen, och dÀrmed kanske ocksÄ en del av grunden till The Louvin Brothers storhet, mÄste man gÄ tillbaka till rötterna. Bröderna Ira och Charles Loudermilk föddes med tre Ärs mellanrum i den lilla staden Henagar i Alabama, i hjÀrtat av det amerikanska BibelbÀltet. Deras far, den djupt religiöse Coronel Monero Allen Loudermilk var bonde och strÀng, pÄ grÀnsen till tyrannisk. Framför allt Ira, som var Àldst i en syskonskara om sju, fick slita ont pÄ gÄrden. Men enligt Charlie Louvin var detta deras far sÀtt att förmÄ sina söner att söka sig ett annat liv, att livet som bonde i postdepressionens Amerika inte var nÄgot annat Àn bara hÄrt arbete. Om detta verkligen var hans uppsÄt lyckades han vÀl, för bröderna kunde knappt vÀnta pÄ att lÀmna Henagar.

Ira och Charlie sjöng tidigt tillsammans medan de arbetade pĂ„ fĂ€lten. Inspirationen kom frĂ„n etablerade brödraduos som The Delmore Brothers, The Stanley Brothers och kanske framför allt, The Blue Sky Boys, som man lyssnade pĂ„ i familjens batteridrivna radio pĂ„ söndagkvĂ€llarna eller genom Coronel Loudermilks digra skivsamling. Just Blue Sky Boys blev brödernas stora förebilder, mycket tack vare Bill och Earl Bolicks perfekta frasering, nĂ„got som The Louvin Brothers sĂ„ smĂ„ningom kom att bemĂ€stra till perfektion. Det var ocksĂ„ pĂ„ fĂ€lten som repertoaren lĂ„ngsamt vĂ€xte fram. Gospel och oldtimey-sĂ„nger som ”Little Mary Phagan” och den klassiska mördarballaden ”Knoxville girl” (som hĂ€ngde med i repertoaren Ă€nda till slutet) och annat som hamnade inom brödernas motto; att sĂ„ngen mĂ„ste berĂ€tta en historia.

Legenden sĂ€ger att det som verkligen fick bröderna att bestĂ€mma sig för att ge sig in i musikbranschen var nĂ€r dĂ„tidens Country Superstar, Roy Acuff, stannade till för ett gĂ€stspel i staden. ”NĂ€r vi sĂ„g Acuff passera i sin luftkonditionerade limousine den dagen visste vi vad ville göra”, sa Charlie Louvin senare. ”Det var bara en frĂ„ga om hur vi skulle bĂ€ra oss Ă„t.”

Colonel Loudermilk uppmuntrade brödernas ambitioner och betalade för lektioner hos en lokal sÄnglÀrare. NÄgot som bröderna tackade för genom att skolka frÄn lektionerna och anvÀnda pengarna till nöjen. Men trots att det sÄ smÄningom uppdagades fortsatte Coronel ge sitt stöd till bröderna.

Repertoaren var till en början helt inriktat pĂ„ kristna sĂ„nger och med Iras distinkta, högt pitchade tenor i kombination med Charlies mjukare, fylligare röst skapade bröderna Loudermilk ett eget sound som rönte en hel del uppmĂ€rksamhet. SĂ„ smĂ„ningom bestĂ€mde sig bröderna, som dittills upptrĂ€tt under ett antal olika namn, för att kalla sig The Louvin Brothers och 1947 slĂ€ppte de sin första singel pĂ„ Apollo. Fram till 1952 gjorde The Louvins ett antal inspelningar för olika bolag, men det var nĂ€r man fick kontrakt med Capitol, och den legendariske A&R-mannen Fred Rose, som det verkligen började hĂ€nda saker. Första singeln för det nya bolaget, den egenkomponerade ”The family who prays” (med en ung Chet Atkins pĂ„ gitarr), sedermera en gospelstandard, blev en hit och bröderna kunde kassera ut sin första royaltycheck.

NĂ€r sĂ„ ”When I stop dreaming” blev en bautahit 1955 var det resultatet av en vild chansning. LĂ„ten var deras första sekulĂ€ra inspelning och att slĂ€ppa den innebar att man riskerade att förlora den trogna gospelpublik man byggt upp under Ă„ren. Skivbolagschefen Ken Nelson gjorde ocksĂ„ vĂ€ldigt klart att bolaget skulle sparka The Louvins om singeln blev en flopp. Singelns enorma framgĂ„ng betydde att The Louvin Brothers inom nĂ„gra mĂ„nader var en av de absolut populĂ€raste countryartisterna i Amerika.

Ankomsten av rock’n’roll i mitten av femtiotalet innebar ytterligare en vĂ€ndpunkt för vĂ„ra hjĂ€ltar, en mer negativ sĂ„dan. För att anpassa sig till ett mer modernt sound rĂ„dde Ken Nelson bröderna att man skulle slopa Iras Ă€lskade mandolin, nĂ„got som var förödande för Iras redan skadade ego. Hans alkoholism eskalerade, hans humörsvĂ€ngningar blev tĂ€tare och djupare och det blev alltmer tydligt att Ă€ldste brodern Loudermilk hamnat i en spiral som bara kunde leda en vĂ€g; nedĂ„t.

Av sin far hade Ira fÄtt kÀrleken till musiken och att lÀra sig att arbeta hÄrt medan moderns uppfostringsmetoder och den gravt religiösa atmosfÀren i förkrigstidens Alabama bidrog till hans starkt rotade kristna vÀrderingar. Det han inte fÄtt lÀra sig var att handskas med var tvÄ saker; pengar och alkohol. I kombination skulle dessa tvÄ element visa sig förödande. Iras taskiga ölsinne och heta temperament hade visat sig ganska tidigt och gjorde ofta att bröderna hamnade i trubbel. Hans vredesutbrott, med sönderslagna mandoliner pÄ scen och portförbjudanen som följd var legendariska. Han avverkade ocksÄ kvinnor i nÀstan samma takt som mandoliner. Och under en turné 1956 förolÀmpade han den framtida Kungen, som var uppvÀrmare Ät bröderna, sÄ till den milda grad att det bland Elvisexperter anses vara den frÀmsta orsaken till att Kungen, trots att han ofta angav The Louvin Brothers som nÄgra av sina största inspirationskÀllor, aldrig spelade in nÄgon av brödernas lÄtar.

The Louvin Brothers musik Ă€r, i motsats till Iras personlighet, imponerande homogen, bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller uttryck och kvalitet pĂ„ material. Men trots att The Louvin Brothers influerat artister som Elvis, Gram Parsons, Emmylou Harris och gud vet vilka andra, Ă€r det mĂ€rkligt hur sĂ€llan det uppmĂ€rksammas vilken gudabenĂ„dad lĂ„tskrivare Ira var. Framför allt textmĂ€ssigt var han oerhört stilfull och sĂ€ker. Hans penna kunde vara antingen ljuvligt uppoffrande och kĂ€rleksfull, som i ”If I could only win your love” och ”I don’t believe you’ve met my baby”, eller febrigt fundamentalistisk och fördömande, som i den brĂ€nnande moralpredikningen ”Broadminded”, om den frigjorda kvinnan som syndar pĂ„ fredagskvĂ€llen och sedan gĂ„r till kyrkan pĂ„ söndagen, som om inget hĂ€nt;

That word broadminded is spelled S-I-N
I read in my Bible; they shall not enter in
For Jesus will answer; depart I never knew you
That word broadminded is spelled S-I-N


Även om melodierna i sig Ă€r ganska enkla tvinnar sig Charlie och Iras harmonier virtuost runt varandra som svalor pĂ„ flykt och de byter stĂ€mmor lika ledigt som vore de klonade. Mycket av storheten i lĂ„tskrivandet ligger just i kombinationen av enkla ackord, avancerade sĂ„ngstĂ€mmor och en brutal Ă€rlighet i texterna, nĂ„got som nĂ€rmast blivit en blĂ„kopia för countryartister att ta efter. För bröderna, eller framför allt Ira, talar med den auktoritet och det sjĂ€lvförtroende nĂ„gon som verkligen tror besitter och deras tro ger dem i sin tur helt enkelt inget annat val Ă€n att predika den.

Det album som bĂ€st visar prov pĂ„ detta Ă€r ”Satan is real”. Bara omslagsbilden skvallrar om nĂ„got utöver det vanliga. Vi ser bröderna poserande med hĂ€nderna utstrĂ€ckta likt predikanter framför en förskrĂ€ckligt ful plywood-replika av Satan (egenhĂ€ndigt producerad av Ira och Charlie) och med vad som ska symbolisera Helvetets eldar i bakgrunden. Mycket bisarrt och kitschigt, men man inser direkt att det hĂ€r Ă€r grabbar som menar det, no doubt. SĂ€rskilt i Iras ögon finns en glimt som skvallrar om nĂ„got som liknar fanatism. Och i titellĂ„ten finns mycket riktigt ett talat, predikoliknande parti dĂ€r Ira upplyser oss om att; ”It’s sweet to know that God is real
but sinner friend, Satan is real too and hell is a real place
”

Tuff skit, minst sagt


FastĂ€n The Louvins hade sina största hits med det icke-religiösa materialet Ă€r det framför allt bland gospel- och standardsĂ„ngerna deras genialitet bĂ€st kommer fram. Man behöver inte hĂ„lla med om innehĂ„llet eller ens förstĂ„ det för att förföras av skönheten i ”The Christan life”, ”Are you afraid to die” och ”The angels rejoiced last night”, lika lite som man behöver vara nĂ„gon större Ă€lskare av countrymusik för att kunna uppskatta styrkan i kompositioner som ”He can be found”, ”The kneeling drunkard’s plea” eller ”Higher power”. För The Louvin Brothers variant av country och gospel Ă€r mer ett evangelium för musik Ă€n för nĂ„got annat.

Även om den ”moderne” lyssnaren kan vara skeptisk till musik sĂ„ djupt rotad i tro och fundamentalistisk livsĂ„skĂ„dning som albumet ”Satan is real”, i förlegat sjĂ€lvömkande otrohetsdramer som ”While you’re cheating on me” eller naiva kĂ€rlekssĂ„nger som ”Don’t laugh” kommer man inte ifrĂ„n det faktum att The Louvin Brothers tog brödraduo-konceptet till fullĂ€ndning. Inga kom, varken förr eller senare i nĂ€rheten av den blandning av synd, frĂ€lsning, tro, misslyckanden, talang och temperament som utgjorde The Louvins musikaliska gĂ€rning. Charlie Louvin sammanfattade sin syn pĂ„ det hela nĂ€r han sa sĂ„ hĂ€r i en intervju i mitten av nittiotalet; ”It’s been thirty years since we were separated and still if I’m playing a Louvin Brothers son, when I get to the harmony part, I move off to one side of the mike. It’s a habit I can’t break.”

Charlie och Ira gick skilda vÀgar för sista gÄngen 1963. BÄda gick vidare till att göra solokarriÀrer, varav Charlie var den mest framgÄngsrike med över 30 hitsinglar. För Ira gick det, förstÄs Àr man böjd att tillÀgga, sÀmre. Strax efter uppbrottet frÄn brodern försökte han under ett fyllegrÀl strypa sin fru Faye med en telefonsladd. Hon svarade med att skjuta honom med fem skott. Ira överlevde och gifte om sig och med sin fjÀrde hustru Anne Young Äterupptog han sin falnande solokarriÀr. I juni 1965, pÄ vÀg hem frÄn en konsert i Kansas City, tog Ira Louvins tortyr Àntligen slut. Paradoxalt nog var han spik nykter nÀr han frontalkrockade med en rattfyllerist och paradoxalt nog hade han avslutat konserten med sina egna, skulle det visa sig, profetiska ord;

Are you a stranger to God
carried away with your pride
tell me sinner, did you ever stop to think
are you afraid to die
Are you afraid, are you unsaved,
are you afraid to die...TRAGISKA SÅNGER OM LIVET; BRÖDERNA LOUVIN PÅ SKIVA

The Louvin Brothers slĂ€ppte inte speciellt mĂ„nga fullĂ€ngdare under sin karriĂ€r, men desto fler singlar. DĂ€rför kan det var lĂ€mpligt att börja med nĂ„gon av de förnĂ€mliga samlingsplattor som finns pĂ„ CD. Tycker man att Bear Familys box om 8 CD, ”Close Harmony” (1992), Ă€r en munfull för mycket Ă€r en lĂ€mplig introduktion istĂ€llet ”When I stop dreaming; The best of The Louvin Brothers” (Razor & Tie, 1995). Denna samling tĂ€cker största delen av brödernas karriĂ€r och innehĂ„ller dessutom briljanta liner notes av Marshall Crenshaw, likvĂ€l som detaljerad information om musiker, inspelningsĂ„r och annat lafs för oss nördar.

”Satan is real” (Capitol, 1958) Ă€r naturligtvis ett omistligt album, om inte annat sĂ„ för omslaget. Vill man leta vidare Ă€ndĂ„ rekommenderas dessutom ”The family who prays” (Capitol, 1958), debutalbumet ”Tragic songs of life” (Rounder, re-release, 1956) eller den utsökta hyllningen till en annan brödraduo (guess who?), ”A tribute to The Delmore Brothers” (Capitol, 1960).

Läs mer om Louvin Brothers


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.