Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Todd is God...
Av Ola Karlsson


Den 5:e juni befann jag mig pÄ London Hammersmith Apollo för att för första gÄngen fÄ se Gud livs levande. Jag blev inte besviken. TvÀrtom; jag ville skrika, grÄta och framför allt skriva; av pur glÀdje, allt för att försöka förklara varför ett osympatiskt hÀstansikte frÄn Philadelphia kunde betyda sÄ mycket för en 30+ musikskribent. Jag fick inte ur mig nÄnting. SÄ tom var jag pÄ kÀnslor. DÀrför plockade jag fram den hÀr gamla hyllningen, som fortfarande sÀger det mesta om vad jag kÀnner inför min enda, och sista (?) musikaliska hjÀlte - Todd Rundgren.

Salvador DĂĄli sa en gĂ„ng; “det enda som skiljer mig frĂ„n en galning Ă€r att jag inte Ă€r galen”. Det kunde lika gĂ€rna ha gĂ€llt Todd Rundgren. Likt DalĂ­ Ă€r det fĂ„, om nĂ„gon, annan artist som har utmanat sin publik pĂ„ samma sĂ€tt som Rundgren. Han har egentligen, enligt musikbranschens gĂ€ngse regler, begĂ„tt kommersiellt sjĂ€lvmord ett otal gĂ„nger och hans diskografi innehĂ„ller allt frĂ„n a capella-album (A Capella) och utgivning av demolĂ„tar för en ej uppförd musikal (Up against it) till vĂ€rldens första interaktiva CD (No World Order) och en samling nyinspelningar av gamla favoriter i bossanova-tappning (With a twist). LĂ€gg dĂ€rtill parallella skivslĂ€pp med hobbybandet Utopia som gjort allt frĂ„n charmig symfonirock (Todd Rundgren’s Utopia) till ett fintfint album med Beatles-pastischer (Deface the music). Och sĂ„ nu senast, inte mindre Ă€n elva (11!) olika soloalbum med live-inspelningar, endast tillgĂ€ngliga i Japan. Jag har dem naturligtvis allihop.

Det var kÀrlek vid första öronkastet (jag kommer ihÄg det som vore det igÄr; i en paus mellan tvÄ program pÄ SVT visades The Want Of A Nail, den första och sista Rundgren-video jag sett pÄ TV) och sedan dess har vÄr kÀrleksaffÀr hÄllit i sig, Àven om jag inte alltid varit helt trogen. Det kan vara en aning mödosamt att sÄ vara nÀr objektet för ens beundran beter sig som Todd Rundgren. Numera handlar det vÀl mÄhÀnda mer om en sorts vÀnskaplig ömhet Àn den himlastormande passion och gudadyrkan mina första möten med album som Runt, Something/Anything, Nearly Human, A Cappella och Faithful (hepp!) innebar.

Och mĂ„nga Ă€r de tillfĂ€llen under senare Ă„r som jag suttit med ett nytt Rundgren-alster i hĂ€nderna, fullkomligt lipfĂ€rdig efter första genomlyssningen och ylat; “Todd, min Todd, varför har du övergivit mig?!” DĂ€r varje ny lĂ„t Ă€r en personlig Golgata-vandring, varje textrad ett törne i min krona och varje nytt album det altare dĂ€r jag villigt offrar min musikaliska tro. Jag vill ju sĂ„ gĂ€rna tro, vill ju sĂ„ gĂ€rna fĂ„ ett bevis pĂ„ att det gamla hĂ€stansiktet fortfarande kan.

Det slutar ÀndÄ alltid med att jag plockar fram de gamla albumen, en kasse bÀrs och drömmer mig bort till en svunnen tid, en tid dÄ Todd Rundgren regerade. En tid dÄ han rockade med de bÀsta, dÄ han sjöng blÄögd soul sÄ att tiden stod stilla, dÄ han var bÄde humoristisk och filosofisk, bÄde hÄrd och mjuk pÄ samma gÄng, och allt han företog sig utfördes med, syntes det, nÀstan löjlig lÀtthet. Genombrottet med den makalösa poplÄten I Saw The Light frÄn Something/Anything, gav Rundgren en position och stjÀrnstatus han vantrivdes med Ànda frÄn början och det var dÄ hans eskapader började pÄ allvar.

Han var visserligen excentrisk redan pÄ debutalbumet, mÀsterliga Runt, men nÄgonstans efter 1973 slog det slint. Likt en galen vetenskapsman har han sedan dess rusat runt i musikbranschen med sÀllan skÄdad frenesi. Han har sprutat ur sig lÄtar, spelat in och producerat massor av artister, bÄde kÀnda (Meat Loaf, XTC) och mindre kÀnda (Pursuit of Happiness) och under tiden utvecklat sitt tekniska intresse/kunnande, och dessutom hunnit med att bli en pionjÀr pÄ framför allt musikvideo-omrÄdet (bl a var hans video för Time Heals banbrytande och den andra video nÄgonsin som visades pÄ MTV).

Detta har gjort Todd Rundgren till en udda figur som mÄnga kanske förknippar med andra saker Àn det de borde (sÄ Àven jag emellanÄt). Men, mina vÀnner, det finns stunder som överskuggar allt jönsande, tveksamma (men framgÄngsrika) Meat Loaf-produktioner, allehanda interaktiva mÀrkligheter och excesser. Stunder dÄ Todd Rundgren Àr Gud, varken mer eller mindre. Stunder som pÄ Parallell Lines, nÀr han ÄskÄdliggör sitt eget sökande efter en mening med Allt:

“What would you tell me, if I could hear you speaking, if you could touch me, how would I know the feeling..?”

Eller som i All The Children Sing med sitt smittande la-la-la-tema som variant pĂ„ den euforiska refrĂ€ngen. Och jag vĂ€ntar fortfarande med upphetsning pĂ„ den dagen nĂ€r jag i ett radioprogram fĂ„r frĂ„gan om en önskelĂ„t (hĂ€r fĂ„r ni förestĂ€lla er en stolt och till tĂ„rar rörd Karlsson framför intervjumikrofonen); “Pretending To Care med Todd Rundgren. För att det Ă€r vĂ€rldens bĂ€sta lĂ„t”. Det Ă€r helt enkelt en oantastlig komposition; med en melodi sĂ„ ljuv som vore den hĂ€mtad direkt frĂ„n Todds hem i himmelen och med en sĂ„nginsats som trotsar beskrivning. Varje gĂ„ng jag hör den, eller The Verb To Love, eller Believe In Me” Ă„terfĂ„r jag min ibland vacklande trosuppfattning.

SĂ„ mitt förslag Ă€r att ni nu gör sĂ„ hĂ€r, ni otrogna hĂ€dare; gĂ„ ut och köp förslagsvis Go Ahead Ignore Me – The Best of Todd Rundgren, hoppa fram till spĂ„r 7, och lĂ„t Ljuset skölja över er. SlĂ€pp in Todd Rundgren och hans evangelium i era liv och jag vet att ni ocksĂ„ kommer att sĂ€lla er till skaran av lĂ€rjungarKrönikan Àr tidigare publicerad i tidningen La Musik #2.

Läs mer om Rundgren, Todd


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.