Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
BR549s andra liv
Av Ola Karlsson

Ett av mina favoritinslag frÄn Late Show med David Letterman Àr nÀr Biff Henderson, den rundlagde studiomannen, Äker runt i Nashville pÄ ett lastbilsflak tillsammans med en samling musiker, som under resans gÄng, pÄ plats skriver och framför smÄ betraktelser av vad som hÀnder. Vansinnigt roligt, och vansinningt imponerande. Det var sÄ jag upptÀckte BR549.

I över tio Är har de tillhört de frÀmsta företrÀdarna för den s.k neotraditionella countryn. Ett av fÄ band som förenar tradition och nytÀnkande, och som lyckas blanda vÀl valda covers av bl a Buck Owens, Charlie Daniels och Johnny Horton med lysande originalmaterial. Det Àr dessutom ett av fÄ band som gör mig sÄ odelat lycklig nÀr jag hör dem.

Vi var mĂ„nga som trodde att BR549 hade gjort sitt nĂ€r bandets andra centralfigur och ledande lĂ„tskrivare Gary Bennett förra Ă„ret valde att hoppa av. Dessutom kĂ€ndes det förra studioalbumet ”This is BR549” onödigt instĂ€llsamt och ljummet. Men istĂ€llet reste sig ur askan ett hungrigt band, en vĂ€loljad raggarmaskin som utan skivkontrakt och med förnyat sjĂ€lvförtroende gĂ„tt in i studion och spelat in den lysande ”Tangled In The Pines”.

Chuck Mead, som numera delar frontandet med den unge, nĂ€stan kriminellt begĂ„vade gitarristen Chris Scruggs (barnbarn till Earl, och brorson till Randy Scruggs), sitter pĂ„ en turnĂ©buss nĂ„nstans i Colorado nĂ€r jag nĂ„r honom. Han menar att det aldrig var nĂ„got snack om att bandet skulle fortsĂ€tta efter Bennett och basisten Smilin’ Jay McDowells avhopp.

”Anledningen till att Gary och Jay ville sluta var att de var trötta pĂ„ turnĂ©randet. Vi har varit on the road i stort sett konstant sen vi startade och det Ă€r klart att det tar pĂ„ krafterna. Men vi andra kĂ€nde Ă€ndĂ„ att vi hade mer att ge, sĂ„ vi började spela pĂ„ lite smĂ„stĂ€llen runtom i Nashville, bjuda in lite löst folk och bara försöka ha kul.”

SÄ smÄningom hittade Chuck och den resterande delen av BR549, Don Herron (fiol, lap steel och mandolin) och Shaw Wilson (trummor) en sÀttning som kÀndes som en vÀl fungerande enhet. Geoff Firebaugh, med ett förflutet i diverse punk- och rockabillyband tog med sig sin stÄbas och smÄkaxiga attityd, och sÄ dÄ unge herr Scruggs, som inte bara bidrog med blixtrande gitarrspel, utan Àven satt inne med sÄvÀl sÄngröst som en lÄtskrivarbegÄvning fullt i paritet med sin föregÄngare Bennett. Var det en nödvÀndighet att ersÀtta en frontfigur med en annan, enligt Chucks sÀtt att se det?

”Vi tĂ€nkte aldrig sĂ„, vi ville bara ha folk som hade den rĂ€tta attityden. Sen visade det ju sig att Chris satt inne med alla de dĂ€r sakerna som gjorde Gary sĂ„ bra, sĂ„ det var ju inget svĂ„rt beslut i slutĂ€nden.”

Chris, som för övrigt ocksĂ„ Ă€r aktuell med ett alldeles lysande soloalbum, ”Honky Tonkin’ Lifestyle” (frĂ„n vilken bandet hĂ€mtat tvĂ„ av lĂ„tarna pĂ„ ”Tangled In The Pines”), Ă€r en bra bit yngre Ă€n sina nyblivna bandkollegor. Är detta nĂ„got positivt i den bemĂ€rkelsen att han fört en portion ungdomlig entusiasm i bandet?

”Absolut. Vi var bara ett gĂ€ng cyniska gamla gubbar nĂ€r Chris kom in i bandet. Han sa direkt att ’grabbar, det Ă€r meningen att det hĂ€r ska vara kul’, nĂ„got vi helt glömt bort
”, sĂ€ger Chuck med illa dold ironi.

Men det Ă€r ett faktum att ”Tangled In The Pines” pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt Ă€r bandets vitalaste album sedan den sjĂ€lvbetitlade debuten frĂ„n 1996. Det finns en edge och en rĂ„het man inte varit i nĂ€rheten av tidigare, och med hans egna album i fĂ€rskt minne Ă€r Scruggs inverkan pĂ„ bandets sound och attityd otvetydig. Chuck hĂ„ller med.

”Chris Ă€r inte bara en stor personlighet och en kille med stor kĂ€nsla för countryn och dess traditioner, utan Ă€ven en lysande lĂ„tskrivare. Och vi trivs ocksĂ„ med att skriva tillsammans, nĂ„got som varit en ny upplevelse för mig. Gary och jag skrev ju alltid var för sig”.

”Tangled..” Ă€r ocksĂ„ BR549s första album med enbart originalmaterial. Tidigare har styrkan legat i kombinationen covers/egna lĂ„tar och den imponerande jĂ€mnheten dessa emellan. Det var nĂ€stan omöjligt att separera bandets egna lĂ„tar frĂ„n de klassiker de tolkade; Bennets ”Even If It’s Wrong” trivdes alldeles utmĂ€rkt jĂ€mte ”Cherokee Boogie” och ”Honky Tonk Song” och Chucks ”Out Of Habit” skĂ€mdes inte alls för sig i sĂ€llskap med ”There Goes My Love” och ”Seven Nights To Rock”. För att ta nĂ„gra exempel. Chuck medger att det var lite av en chansning att utesluta covervalen.

”Detta Ă€r ett album som inte liknar nĂ„t annat vi gjort, vi spelade ju in det utan att ha nĂ„t kontrakt, och med en Do It Yourself-attotyd, men vi försökte Ă€ndĂ„ angripa lĂ„tskrivandet pĂ„ samma sĂ€tt som tidigare; att fĂ„ lĂ„tarna att lĂ„ta som ’instant classics’. Det Ă€r en ganska bra utgĂ„ngspunkt, och nĂ„got som passar vĂ„r typ av country vĂ€l”.

Just traditionen Àr nÄgot Chuck talar sig varm för, och vi nÀstlar ganska snart in oss i en diskussion om hur vÀl countryn av idag stÄr sig jÀmfört med den klassiska, och huruvida dess sjÀl gÄtt förlorad. Jag refererar till en intervju jag gjorde med Jim Goad i La Musik #3 och dennes, nÄgot endimensionella syn pÄ saken. Chuck har en annan uppfattning;

”Det finns en stor missuppfattning om countryn som rasistisk och sexistisk, men faktum Ă€r att i Nashville, och alla andra stĂ€der dĂ€r countryn Ă€r en livsstil, har musikerna aldrig bryt sig om vare sig hudfĂ€rg, kön eller Ă„lder. Man spelar tillsammans, av kĂ€rleken till musiken, och vill man se det som ett politiskt stĂ€llningstagande, sĂ„ varsĂ„god, men framför allt Ă€r det et t tecken pĂ„ att musikens makt övervinner eventuella motsĂ€ttningar. Och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt Ă€r Nashville en fantastisk stad, en smĂ€ltdegel av mĂ€nniskor som Ă€r dĂ€r för att de Ă€lskar musik och Ă€lskar att spela. Även om den naturligtvis har sin beskĂ€rda del av lycksökare, men det Ă€r ju ofrĂ„nkomligt.”

Ett annat Àmne som Àr svÄrt att komma undan nÀr man pratar om countrymusikens innersta vÀsen Àr klichéerna, en oundviklig (?) del av denna kultur. BR549 har alltid lyckats anvÀnda, eller omvandla, de givna klichéerna pÄ ett mycket intelligent sÀtt, och hittar stÀndigt nya vinklar och uttryckssÀtt med utgÄngspunkt frÄn vÀl anvÀnda och beprövade idéer. Chuck hÄller med men utvecklar resonemanget;

Ӂterigen; det Ă€r lite orĂ€ttvist att sĂ€ga att countryn Ă€r mer beroende av, eller grundar sig mer pĂ„, klyschor Ă€n andra musikstilar. Det jag tycker countryn, eller Ă„tminstone den del BR549 representerar, stĂ„r för Ă€r en ’No Bullshit-attityd’. Det Ă€r folkmusik, i bemĂ€rkelsen folkets musik, och vi Ă€r, framför allt, ett folkets band. Det finns en stolthet i att vara jordnĂ€ra, att kunna kliva av scenen och direkt gĂ„ ut och ta ett glas med publiken.”

Med allt detta i Ă„tanke Ă€r det dĂ„ möjligt för ett band att leva en ”honky tonkin’ lifestyle” och Ă€ndĂ„ vara ett hĂ„rt arbetande, turnĂ©rande band?

”Det Ă€r samma sak, kompis. VĂ„rt jobb Ă€r att vara partyt och man mĂ„ste göra allt för att leva upp till förvĂ€ntningarna och de krav publiken och man sjĂ€lv stĂ€ller. Det Ă€r ett smutsigt jobb, men som alltid, nĂ„n mĂ„ste göra det. Och vi Ă€r de rĂ€tta för det jobbet
”

Läs mer om BR549


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.