Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Grov historieförfalskning!
Av Lennart Persson

När jag gjorde research för den här texten om Glen Sherley upptäckte jag av en slump att jag levt med en lögn.

Ett av de ögonblick som allra mest elektrifierat mitt musiklyssnande genom åren visade sig vara en historieförfalskning jämförbar med om Dylan-fansen plötsligt skulle få veta att det där »Judas«-påhoppet i Manchester 1966 var konstruerat i efterhand.

Skivan »Johnny Cash At Folsom Prison«, som jag med åren älskat sönder och samman, visar sig i ljuset av 1999 års oredigerade cd-utgåva på en punkt vara ett falsarium. I dramaturgins och den heliga illusionens namn, och för att sälja en och annan skiva till, men ändå.

Jag lyssnar på mitt gamla vinylalbum och får samma gamla förbjudna kick en bit in i titelspåret. När jag sedan spelar cd-utgåvan upptäcker jag att den där lilla, men ack så upphetsande detaljen aldrig existerat mer än i min, producenten Bob Johnstons och miljoner skivköpares fantasi.

När jag läser Michael Stressguths bok »Johnny Cash At Folsom Prison – The Making Of A Masterpiece« (Da Capo) får jag förklaringen.

Utgivningen av albumet föregicks av en redigering under vilken Johnston i materialet klippte bort alla svordomar och andra olämpliga ord. Förståeligt. Men med osviklig precision klippte han också in ett gällt, upphetsat publikskrik i exakt det ögonblick när Cash levererat den klassiska, blodiga textraden »I shot a man in Reno…just to watch him die«. Effekten höjer i ett slag intensiteten i låten med 200 procent.

Detta lätt smaklösa tilltag ledde i sin tur till att många radiostationer vid utgivningen vägrade att spela låten. Själv har jag alltid tyckt att det skapade ett stycke obetalbar, väldigt effektiv skivdramatik.

När man hör den oredigerad, ocensurerade fängelsespelningen på cd slås man istället av hur märkligt tyst publiken är under hela konsertens inledning. Ingen höjer ens rösten när Cash levererar den provocerande textraden.

Publiken var förmodligen helt enkelt förstenad av chocken att Johnny Cash stod på scenen, livs levande. Johnston förstod att något måste göras.

Själv är jag en illusion fattigare.


Läs också artikeln En tragisk fotnot i countryns historia blir film www.rootsy.nu/artikel.php?id=35

Läs mer om Cash, Johnny


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.