Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Ett drömspel i tretakt
Av Magnus ÖstnĂ€s

”Allt kan ske, allt Ă€r möjligt och sannolikt. Tid och rum existera icke; pĂ„ en obetydlig verklighetsgrund spinner inbillningen ut och vĂ€ver nya mönster: en blandning av minnen, upplevelser, fria pĂ„hitt, orimligheter och improvisationer. Personerna klyvas, fördubblas, dubbleras, dunsta av, förtĂ€tas, flyta ut, samlas. Men ett medvetande stĂ„r över alla, det Ă€r drömmarens.”

Med raderna ur Strindbergs Ett drömspel kliver jag in i en farkost som landat i en krökning i rum-tiden. Strax intill den ytfrusna DalÀlven som tar sig frÄn Siljan, Runn och VÀsterdalÀlven ut i FÀrnebofjÀrden och ut i Bottniska viken.

Allt kan ske, allt Àr möjligt och sannolikt. Personerna fördubblas och förtÀtas i tÀltet under stjÀrnbilderna av Lejonet och Jungfrun, Buddy Holly tar gestalt i Chris Mastersons magra gestalt med en röst som samlats ur den amerikanska dimmans alt-countryröster. Han lyssnar till en trumslagare med handleder som förtÀtar melodier till improviserade skulpteringar i tid, exakta trÀffar med stÀmjÀrnet; Timmy the Teeth samlar trumfÀder som Levon Helm och Brian Blade och bygger en vagga av solid musikalitet kring Joshua James röst av handmÄlat porslin och vÀdjande sammet, en ung man utan ironiska speglar.

Utanför tĂ€ltet bĂ€r trĂ€den frost, dörren öppnas och en del av det amerikanska sĂ„ngskrivararvet kliver in i drömmen, en storstadscowboy med countrymönstrade hjĂ€rtvĂ€ggar, pappa till Hendrix, Joplins och Frank Sinatras sĂ„nger; Chip Taylor. Han lyssnar till Elaonor Whitmores rustika fiolspel, klara sĂ„ng. Han berĂ€ttar om nĂ€r Frank Sinatra ringde upp och ville trĂ€ffa honom. NĂ€r Chet Atkins undrade vem i helvete som gömde sig bakom namnet men ville ha alla hans sĂ„nger skickade till RCA-studion i Nashville. Han avbryter sig: sjunger ThatÂŽs how I love you tonight: ”I hope your okey, I hope nothing’s wrong”.

Personerna klyvas, fördubblas. Chip Taylor sitter vid ett bord och Àter köttgryta nÀr den kringresande vandraren, gatumusikern, vittnet och delklyvningen av legendernas Hank och Gram, osedd kliver in i trÀbyggnaden och döljer ett leende under den vita bredbrettade Stetson-hatten. Doug Seegers möter min blick: Hi man! Good to see you! Och gÄr vidare.
”Good to see you to.” VĂ€lkommen in i drömspelet. HĂ€r rĂ„der drömtid. Tid och rum existera icke. Med öppna ögon möter drömmaren gestalterna av allt som nĂ„gonsin sjungits och diktats. HĂ€r i den frusna fristaden. Ett stenkast frĂ„n visenterna.

Och det blev afton och det blev morgon, den första dagen. Och som det var sagt röjdes spÄr i snön och farkosten, den lÄg kvar.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.