Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Handsome Family - pistolduell i gryningen?
Av HĂ„kan Olsson

I over 20 Ă„r har det strĂ€vsamma paret Brett och Rennie Sparks agerat under namnet Handsome Family. Med en beundransvĂ€rd konsekvens har de pĂ„ platta efter platta och turnĂ© efter turnĂ© fortsatt göra sin egensinniga och höst personliga variant av alt.countrt eller ”gothic amaricana” eller vad man nu vill kalla det. Som droppen urholkar stenen har de sakta men sĂ€kert byggt upp en hyggligt stor och ack sĂ„ trogen publik. SĂ„ plötsligt vĂ€ljer teamet bakom TV-serien True Detective att anvĂ€nda en Handsome Family-lĂ„t frĂ„n 2003 som inledningslĂ„t. ”Far From Any Road” frĂ„n albumet Singing Bones Ă€r ett genialt val och för Handsome Family betydde det en ny och betydligt större publik.

NÀr jag pratar med Rennie Sparks inför deras medverkan pÄ den ambulerande americanafestivale Rolling Rootsy Revue 2015, kommenterar hon True Detective-effekten.

- Det hjÀlpte oss att hitta en helt ny public och vi Àr mycket tacksamma. Vi har betydligt mycket mer folk pÄ konserterna och sÀljer mer skivor Àn tidigare. Ja, vi har verkligen haft stor glÀdje av True Detective.

ÄndĂ„ har True Detective inte Ă€ndrat deras liv pĂ„ nĂ„got avgörande sĂ€tt. Handsome Family hade en vĂ€l fungerande karriĂ€r redan innan TV-serien och de har fortsatt göra sin grej precis som tidigare. Bara inför en större publik.

I Skandinavien har de alltid trivts. De har varit hÀr Ätskilliga gÄnger och har noterat med lika delar förvÄning och förtjusning att deras musik och inte minst de ofta lÀtt morbida texterna gÄr hem hÀr.

- VÄra konserter i Skandinavien har alltid fungerat bra, sÀger Rennie. Kanske beror det pÄ att folk pratar bÀttre engelska Àn de flesta amerikaner? Jag vet inte. Kanske för att ni har andar som lever under stenar och berg? Kanske för att ni alla Àr lÄnga och vackra men likvÀl sÄ förunderligt sorgesamma?

True Detective Àr inte Handsome Familys första kontakt med film- och TV-mediet. 2003 medverkade de med i Searching For The Wrong-Eyed Jesus, Jim Whites fantastiska dokumentÀrfilm om den amerikanska södern. Det kÀnns som Handsome Family Àr som skapta för filmmediet och jag frÄgar Rennie om det finns nÄgra fler filmjobb planerade.

- Vi skulle inte tacka nej men det finns inget pÄ bordet just nu. En massa mÀnniskor vill komma och filma oss pÄ hemmaplan i vÄr naturliga miljö. Jag tror de förvÀntar sig att jag ska stycka grisar i en mörk lada eller nÄgot liknande. Men för det mesta sitter vi bara i vÄra pyjamasar och tÀnker ut lÄtar. Att tjuvtitta pÄ oss genom fönstret skulle inte vara sÀrskilt spÀnnande. DÄ och dÄ drar katten in en levande fÄgel i huset. Det livar upp saker och ting avsevÀrt.

Rolling Rootsy Revue innebÀr att Handsome Family ska spela i sju skandinaviska stÀder pÄ Ätta dagar och upptrÀda, resa och i princip leva dygnet runt med andra artister, musiker och annat löst folk. Vilka Àr förvÀntningarna/farhÄgorna?

- Jag förvÀntar mig att vi ska ha en stor uppgörelse med minst ett av banden, som fÄr avgöras med pistoler i gryningen eller vÀrjor i skymningen. Jag Àr rÀdd för att vi blir tvungna att mörda ett annat band nÀr de sover. Det Àr en tuff bransch och jag tvivlar pÄ att alla artisterna kommer att överleva det hÀr uppdraget. De svaga mÄste dö för att de starka ska överleva. SjÀlv kommer jag att sÀtta eld pÄ mig nÀr vi spelar sista lÄten.

- Vi kommer att spela tvÄ helt nya lÄtar pÄ de hÀr konserterna, avslutar Rennie Sparks. Den ena handlar om en mycket, mycket, mycket liten hÀst och den andra om ett misslyckat rÄnförsök som skedde i nÀrheten av vÄrt hus i Albuquerque. Fyra personer blev skjutna och bytet var $100 och en lÄda donuts.

Handsome Family spelar i samtliga RRR-stÀder.

Läs mer om Handsome Family, The


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.