Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Tio countryfavoriter
Av Håkan Olsson

Smålands Country Club bad Rootsys redaktör Olsson att ställa samman en lista på tio favoritplattor inom countrygenren. Listan publicerades i senaste numret av SCC:s medlemstidning.


Emmylou Harris - Luxury Liner

Efter en intensiv kärleksaffär med svensk progg i mitten av 70-talet, blev 1977 ett år med många nya impulser. Det var mycket punk, new wave och reggae som gällde. Och Emmylou Harris. Mina kamrater i kollektivet var ganska oförstående kan jag säga.

Spotify

Gram Parsons - GP


Via Emmylou hittade jag så småningom fram till Gam Parsons och en bättre introduktion till country är svår att finna.

Spotify

Hank Williams - 40 Greatest Hits

Jag minns inte hur det kom sig att jag köpte den här dubbel-LP:n i mitten av 80-talet. Då hade Hank Williams inte alls den oantastliga status han har nu. Jag hittade den väl billigt i någon reaback. Och vilken skattkista. 40 kanonlåtar på ett bräde!

Spotify

Willie Nelson - Red Headed Stranger

Willie är självklart en gigant och ur hans enorma produktion skulle man kunna plocka ut minst tio omistliga album. Men det får bli Red Headed Stranger. Dels för att det är en så suveränt bra platta, dels för den monumentala betydelsen den hade för countrymusikens utveckling.

Spotify

Guy Clark - Dublin Blues

Det jag uppskattar allra mest med country är den vikt man lägger vid låtskriveriet. Och låtskrivar-mästarna hittar man inom Texas singer/songwriter-skolan med Townes van Zandt och Guy Clark i spetsen. Guy Clark har inte gjort en enda svag skiva under hela sin karriär och därför är det svårt att välja ut en. Men det får bli Dublin Blues, inte minst på grund av det odödliga titelspåret: »Well, I wished I was in Austin, in the Chili Parlor Bar, drinkin' Mad Dog Margeritas, and not caring where you are«. Det är skön poesi, mina vänner!

Spotify

Dolly Parton - The Grass Is Blue

Dollys bluegrass-trilogi är i mina öron det bästa hon gjort. Och allra bäst är fortfarande den första av dem, The Grass Is Blue.

Spotify

Johnny Cash - American III: Solitary

Min första countryplatta var Cash San Quentin-platta, men då visste jag inte ens att det var country. Och när jag nu måste välja min favorit-Cash vet jag paradoxalt nog inte om man kan kalla den country. Men Johnny Cash står på något sätt över alla genre-beteckningar och gränsdragningar och »Solitary« är en fantastisk platta som aldrig lämnar mig oberörd.

Spotify

Ralph Stanley - Ralph Stanley

När det gäller bluegrass föredrar jag den när det låter lite bluesigt och gnälligt. Heller »high and lonesome« än snabbt och virituost, så att säga. Dr Stanley är utan tvekan min bluegrass-favorit och den platta som håller allra högt är denna T-Bone Burnett-produktion från 2002. Sparsamt arrangerat, mörkt, uråldrigt - ett eko från en annan tid. Helt lysande!

Spotify

Solomon Burke - Nashville

När country och soul möts sker ofta något magiskt. Lyssna till exempel på Ray Charles eller Al Green. Eller varför inte Solomon Burke och den här plattan som spelades in i Buddy Millers hemstudio i Nashville med gästspel av Dolly Parton, Gillian Welch, Emmylou Harris och Patty Loveless. Mycket bättre än så här blir det inte.

Spotify

Rodney Crowell - Sex & Gasoline


Crowells andra karriär, efter han blev för gammal att vara en kommersiell countrystjärna, har resulterat i en rad mästerverk. Jag kunde nämnt »The Houston Kid« från 2001, men istället blir det »Sex & Gasoline« från 2008, mycket på grund av att den innehåller en av mina absoluta favoritlåtar, »Closer To Heaven«.

Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.