Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
I studion med Doug Seegers
Av HĂ„kan Olsson

Doug Seegers Ă€r en man som gör intryck. Den slitne gatumusikern som med intensiv och gripande röst sjöng »Going Down to the River« i Jills veranda gjorde i alla fall pĂ„ kort tid ett outplĂ„nligt intryck pĂ„ vĂ€ldigt mĂ„nga svenskar. En skör, sĂ„rbar man, mĂ€rkt av ett hĂ„rt liv, som trots allt har en inre styrka och en okuvlig stolthet. En lĂ„t, en röst, ett öde och en mĂ€nniska som gick rakt genom tv-rutan och berörde.

I början av april Ă„kte jag till Nashville för att hjĂ€lpa till med inspelningen av Doug Seegers första album, »Going Down To The River«, och en intensiv vecka med Doug Seegers, framförallt i studion, bekrĂ€ftar bilden av honom och gör den betydligt mer mĂ„ngfacetterad.

Han Àr vÀnlig och omtÀnksam men ocksÄ totalt förvirrad emellanÄt. Första dagen nÀr jag skulle köra honom frÄn downtown till bostaden i utkanten av Nashville, hittade han inte hem.

- Kör mig tillbaka till busstationen. Det hÀr pinsamt.

Doug kunde inte sluta att be om ursÀkt.

Men nĂ€r han Ă€r i studion för att spela in sitt debutalbum ”Going Down To The River” Ă€r förvirringen som bortblĂ„st. Sound Emporium Ă€r en av Nashvilles klassiska studior och musikerna Ă€r av en dignitet som Doug knappast ens vĂ„gat drömma om att trĂ€ffa, Ă€nnu mindre spela in med. ÄndĂ„ verkar han helt oberörd av situationen. Han agerar med stor pondus och sjĂ€lvsĂ€kerhet. Ingen överdriven respekt för vare sig musiker, producenten Will Kimbrough eller den ovana miljö han befinner sig i. Och han har fullstĂ€ndig koll pĂ„ vad som ska göras. Visserligen Ă€r det svĂ„rt att komma ihĂ„g alla namn, men mitt under genomkörningen av en lĂ„t stannar han upp och ropar: - Hey Drummer Man, can you hit the snare harder?

Han vet hur han vill att det ska lÄta och klarar dessutom att uttrycka det med förbluffande precision.

Studion Àr inte bara fylld av musiker. Ett TV-team följer i princip varje steg Doug tar, en fotograf Àr stÀndigt nÀrvarande och ett par journalister kommer och gÄr. Och i Nashville sprider sig ryktet om att nÄgot mycket speciellt hÀnder och musiker och branschfolk ser till att hitta anledningar att titta in.

Arbetstempot i studion Àr högt, pÄ bara tre dagar ska grunderna till alla albumets lÄtar vara inspelade. FramÄt seneftermiddagen börjar orken ta slut. Först hos oss mindre studiovana som sitter i kontrollrummet. Men snart Àven hos de rutinerade musikerna. Men Doug Seegers verkar helt oberörd.

NĂ€r jag kör honom hem pĂ„ kvĂ€llen fortsĂ€tter han att spela pĂ„ verandan en halvtimma. Precis som nĂ€r vissa fotbollsspelare mĂ„ste jogga ner efter match för att bli av med överskottsadrenalin. Efter ’nerjoggningen’ ser han plötsligt bra trött ut och det Ă€r dags att dra sig tillbaka.

Att trÀffa Doug i Nashville innebÀr inte bara en lÄng geografisk resa. Det kÀnns nÀstan som man Àven gjort en resa i tiden. Doug har levt utanför samhÀllet sÄ lÀnge att man nÀstan kan tro att man Àr tillbaka pÄ 70-talet nÀr man trÀffar honom. Han har klara problem att finna sig till rÀtta i nutiden.

PÄ grund av all uppmÀrksamhet i Sverige har Doug blivit utrustad med en iPhone av senaste snitt. Utan att överdriva kan man sÀga att Doug och telefonen inte har blivit vÀnner. Snarare bittra fiender. Med jÀmna mellanrum förbannar han den moderna tekniken i allmÀnhet och iPhone i synnerhet.

Nej, den moderna tekniken verkar inte vara nÄgot för Doug Seegers. Och pengar verkar han genuint ointresserad av.

Trots att hans ekonomiska situation hĂ„ller pĂ„ att Ă€ndra sig frĂ„n misĂ€r till relativt hygglig kastar han sig inte ut och shoppar. Vid ett tillfĂ€lle bad han mig om hjĂ€lp att hĂ€mta en förstĂ€rkare som han köpt. Jag hinner tĂ€nka tanken att ’nu brinner pengarna i fickan’ innan det stĂ„r klart för mig att han köpt ett renoveringsobjekt pĂ„ pantbanken för $30.

- Det enda jag bryr mig om nu Àr att mÀnniskor lyssnar pÄ min musik. Money is the root of all evil. SÀger en man som sovit under Nashvilles broar under mÄnga Är.

Det finns ingen skriven biografi om Doug Seegers. Efter att ha hört honom berÀtta om sitt liv för att antal personer blir man inte mycket klokare.

Kronologin i hans berÀttelse Àr ofta ologisk, ibland helt uppÄt vÀggarna och alltid tvivelaktig. NÀr han försöker placera viktiga hÀndelser i sitt liv hamnar de ibland tio-tolv Är tillbaka och ibland pÄ Ättiotalet. Vad vi kan konstatera Àr att Doug Seegers med största sannolikhet Àr 62 Är, född och uppvÀxt i New York-trakten. Mamma och pappa hade ett countryband, men pappa försvann frÄn familjen nÀr Doug var i femÄrsÄldern. Efter en tid dök en styvfar upp som misshandlade hela familjen. Doug lÀmnade hemmet sÄ fort han kunde och i den vevan (förmodligen) lÀrde han till snickare, som sedan dess varit hans yrke i de perioder han över huvud taget jobbat.

NÄgon gÄng, troligen i slutet pÄ sextiotalet hade Doug ett band som spelade in en singel pÄ egen etikett. Under första halvan av sjuttiotalet hamnade han i Austin dÀr han en kort tid hade bandet Duke the Drifter tillsammans med Buddy Miller (Doug hÀvdar bestÀmt att det var lÄngt senare, men Buddy kÀnns i det hÀr fallet som en mer trovÀrdig kÀlla).

Tillbaka till nutid och Nashville. Will Kimbrough har under dagar försökt fÄ tag pÄ Buddy Miller, som haft sin mest sin mest hektiska vecka nÄgonsin har inte hunnit svara. Dagen innan inspelningen ska börja fÄr de Àntligen tag pÄ varandra och nÀr Will börjar berÀtta om Doug Seegers och projektet verkar Buddy ganska ointresserad. Men plötsligt gÄr det upp för honom att Doug Àr den som ha kÀnde som Duke en gÄng i tiden. Han berÀttar senare att han gjorde en u-svÀng och körde direkt till studion. En dag för tidigt. Dagen efter ÄtervÀnder han till studion tillsammans med sin folkskygga hustru Julie och vi fÄr bevittna ett magiskt och djupt rörande möte.

Efter tiden i Austin flyttade Doug tillbaka till New York och sÄ smÄningom gifte han sig och under Ättiotalet fick han tvÄ barn som han idag inte har nÄgon kontakt med.

Efter en smÀrtsam skilsmÀssa blir allt oklart. Mycket alkohol och kanske Àven en del andra droger gör att Doug inte minns sÀrskilt mycket av vad som hÀnde sen. Och det han minns vill han helst inte prata om.

- Jag har gjort mÄnga saker jag inte Àr stolt över och vill inte berÀtta om dem.

Under de vÀrsta Ären verkar Doug Seegers Àven lagt musiken Ät sidan. Hur han har hankat sig fram Àr svÄrt att veta. Kanske Àr det bÀst att inte veta. Men nÄgonstans pÄ vÀgen kom han i kontakt med The Little Pantry That Could och förestÄndaren Stacie, som hjÀlper Nashvilles mÄnga fattiga med mat och klÀder. Men hjÀlp av Stacie, en nyvÀckt gudstro, sin musik och en stark vilja börjande Doug jobba sig tillbaka till ett anstÀndigt liv. Och i den vevan dök Jill Johnson och Magnus Carlsson och det svenska TV-teamet upp och resten Àr, som man brukar sÀga, historia.

Doug Seegers Àr nu helt nykter, har spelat in sitt debutalbum med nÄgra av Nashvilles toppmusiker och har en omfattande sommarturné i Sverige planerad och har varit nummer ett pÄ svenska download-listan i veckor. NÀr Buddy Miller frÄgade Doug hur det kÀnns svarade han:

- Well Buddy, I got to say, when the Lord provides, he sure provides plenty. Thank you Jesus!


Doug Seegers »Going Down To The River« slĂ€pps den 28 maj pĂ„ Lionheart Music Group i samarbete med Rootsy.

Sommarens turnéplan hittar du pÄ Rootsy Live.

Läs mer om Seegers, Doug


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.