Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Alla Àr nöjda, nÄgra Àr saliga
Av Magnus ÖstnĂ€s

Det Àr osedvanligt hög hipsterfaktor pÄ Debasers Strandscen denna aprilafton. Filmfolk, skÄdisar och mediamÀn stÄr upptryckta lÀngs den lÄnga baren, de flesta Àr för upptagna med sin egen cred för att notera att Lykke Li Àr hÀr, eller att Ellen Sundberg hÄller ett vakande öga över skivförsÀljningen vid ingÄngen. Who cares, liksom?

Israels konsert har flyttas frÄn Debaser Medis till mindre Strand. Jag vet inte om det pÄverkar honom och bandet men det Àr inte samma magiska laddning under tisdagskvÀllen som det var under den dÀr nÀrmast kultiska seansen pÄ Medborgarplatsen i höstas. DÄ kom Israel med ett pinfÀrskt album i ryggen. Han och bandet gjorde en elektrifierad albumspelning med Rain Plans frÄn första till sista lÄt. Koncentrationen skars i bitar och plockades hem av stjÀrnögda recensenter, grÄtmilda skÀggmÀn och övervintrade psykedeliker.

Men eftersom skivan Àr mer av ett tonsatt landskap Àn ett smart uttÀnkt studioalbum med lÄtar i sedvanlig ordning, krÀver den lite större utrymme och höjd för att fullt ut kunna bygga sin klangrymd och lÄta publiken orientera sig i terrÀngen.

I lÀtt klaustrofobiska Strand-bunkern vÀljer Israel istÀllet att blanda och ge frÄn sina tre studioalbum och öppnar med tvÄ lÄtar frÄn Rain Plans, Through the door och Myer Canyon dÀr Eric Swanson spelar pedalsteel sÄ att de ÄtervÀndande flyttfÄglarna surfar i uppvindarna.

Efter inledningen blandar Israel ur sin katalog, Evening frÄn första skivan New York Town, och med extranummer som frÀlser sÄvÀl hardcore-fansen som nya lyssnare: Louisiana och Fools Gold.

Alla Àr nöjda, nÄgra Àr saliga, men vi som varit nÀra magin vet att det finns mer att hÀmta ur Israel Nashs trollerilÄda.

Lykke Li hÀngde kvar lÀnge.

Läs mer om Nash Gripka, Israel


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.