Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Årsrapport frĂ„n Rootsyland
Av Björn Pettersson

Vad hÀnde egentligen?

Nu har ni inte hört nÄgot pÄ ett tag. Jag har flytt landet. Igen. Det Àr bÀst sÄ har jag mÀrkt. Det verkar vara enda chansen att kunna komma undan och vara tillsammans med nÀra och kÀra utan att Rootsymonstret biter tag och slÀpar mig till datorn eller telefonen. Det finns alltid en massa olöst efter turnéerna. Det Àr alltid kul att prata med nÄgon av de andra som Rootsymonstret slagit klorna i. Eller varför inte planera nya turnéer med nya artister, för att visa min kompis monstret att han kan vara lugn. Vi fortsÀtter. Det Àr snart slut pÄ 2013 och det Àr dags att summera, reflektera och ladda om. Liksom förra Äret gör jag det genom tre smÄ blogginlÀgg eller berÀttelser. BerÀttelserna om vad som hÀnt, Hur det hÀnde och vad som kommer hÀnda nÀsta Är. Jag hoppas ni hÀnger med!

Rootsymonstret Àr verkligen ett hyggligt, roligt och trevligt monster. Men han lÀmnar mig inte gÀrna ifred. Det vill jag sÄ klart inte heller, oftast. Liksom andra monster kan han vara fruktansvÀrt efterhÀngsen och jobbig. Jag Àr olika kompis med honom under olika perioder. Efter turnésÀsongerna, som varit ganska tuffa behöver jag vila frÄn monstret, och sÀkert monstret frÄn mig. Det tar dock inte mÄnga dagar nÀr jag ligger vid poolkanten hÀr i Marathon, Florida Keys innan det börjar gnaga och skava bekant. Tankar och idéer börjar surra runt. Monstet ska enligt uppgift vara kvar dÀrhemma i NorrtÀlje men jag saknar ÀndÄ fanskapet. Eller har han olovandes tagit sig med i nÄgon resvÀska? Han Àr ju ÀndÄ ett kul och livgivande vÀsen, och sÄ jobbigt var det vÀl ÀndÄ inte i höstas? Jag slÀpper fram honom. För sÄ hÀr nÀr det börjar om, och vi planerar och lÀgger ut nya turnéperioder med nya fantastiska artister. DÄ Àr vi pÄ topp med varandra. Jag och Rootsymonstret.

Det bÀsta med att Äka ifrÄn Àr att fÄ perspektiv. Jag erkÀnner att det Àr vÀldigt svÄrt att hÄlla huvudet högt nÀr det snurrar pÄ som vÀrst. Med lite distans till vÄrens, sommarens och höstens turnévansinne sÄ kan jag se tillbaka pÄ ett 2014 som har varit minst sagt omtumlande. Jag har precis som förra Äret blivit pÄmind om att jag inte Àr nÄgot proffs pÄ det jag envisas med att göra, samtidigt som det pÄ nÄgot mÀrkligt sÀtt oftast verkar gÄ hyfsat bra Ànda. Jag lÀr mig hela tiden och försöker sÄ gott jag kan göra bÀttre och bÀttre. Jag har med flit genomfört alldeles för mÄnga turnéer och introducerat alltför mÄnga okÀnda artister. Det vet jag. Jag har liksom inte kommit pÄ nÄgot annat eller bÀttre sÀtt att komma framÄt. Eller kanske bÀttre uttryckt nÄ fram eller bryta igenom. Det har varit min murbrÀcka för att den dÀr viktiga musiken, som jag Àlskar sÄ starkt, ska ge sig en vÀrdig plats bland all annan musik som jag ofta tycker Àr motsatsen, vÀrdelös. Inte dÄlig, nej menar faktiskt vÀrdelös. Tom pÄ vÀrden. För mÀnniskan viktiga och goda vÀrden som bara Àrlig och sann kultur kan skapa. Det Àr den viktigaste förklaringen till varför Rootsy Live har genomfört sÄ galet mycket turnéer Àven 2013. Jag tror faktiskt att vi lyckats! Vi har kommit ganska lÄngt. Vi börjar bli mÄnga som gillar det hÀr och engagerar oss. Vi och vÄra artister rÀknas helt plötsligt. SpÀnn fast bÀltet sÄ gÄr vi ingen allt fantastiskt som Rootsypubliken kunnat se under 2013.

Kommer ni ihĂ„g alla turnĂ©er? Det gör inte ens jag mĂ€rker jag nĂ€r jag öppnar upp Excel-dokumentet ÖTP 17 (översiktlig turnĂ©planerning version 17) och öppnar flikarna dĂ€r turnĂ©planerna ligger. Jag blir nĂ€stan Ă„ksjuk nĂ€r jag tittar tillbaka och ser att det inte ens Ă€r ett Ă„r sedan som Kinky Friedman gjorde sin första riktiga SkandinavienturnĂ©. Han var hĂ€r i april tillsammans med Chet OÂŽKeefe som fick chansen att öppna för Kinky och visa upp sig för en större publik. Jag spenderade en vecka som turnĂ©ledare med Kinky. Ett minne för livet.

VĂ„ren startade annars med att Richard Lindgren gjorde en promoturnĂ© med sitt band. De avslutade med att spela pĂ„ det nu Ă„rliga Rootsykonventet som vi höll första helgen i februari. DĂ€r spelade bl.a. ocksĂ„ Frida & the Coolants som senare i maj gjorde en turnĂ© för att supporta sin debutskiva. Det var första gĂ„ngen sedan Willy Clay Band som jag turnĂ©rat svenska artister pĂ„ allvar. Även Hellsingland Underground provade pĂ„ Rootsy-trailen nĂ„gra datum. Richard fortsatte efter bandturnĂ©n med att hoppa pĂ„ den andra versionen av Triple Troubadours tillsammans med Lydia Loveless och Will Courtney. De turnerade sig igenom februari och blev avlösta av turnĂ©konceptet Double Dead. Det var Deadman och Deadstring Brothers som var ute gemensamt pĂ„ en mycket uppskattad turnĂ©. Steven Collins som Ă€r Deadman fick visa att han lĂ„ter och kĂ€nns som Deadman Ă€ven med andra kompmusiker och Deadstring fick för första gĂ„ngen komma till Skandinavien och via Deadman möta en stor publik.

En av de elakaste helgerna för mig var nÀr Double Dead-turnén slutade samtidigt som jag kickade igÄng Turnpike Troubadours och We Met Tomorrow. Det var ett jÀkla pusslande för att fÄ det att fungera med överlÀmnande av den spritt nya och fina Rootsymobile II och backline. Det löste sig trots akut tidsbrist och alldeles för högt blodtryck. Allt ordnade sig utom att att jag förlorade min virveltrumma som lÄg i ett hardcase vid överlÀmnandet. Om nÄgon lÀser det hÀr och kommer pÄ att den ligger hos just er Àr det bara att höra av sig. Saknar den fortfarande.

Turnpike Trobadours Àr min hittills mest osannolika turné. Bandet fullkomligt exploderade i USA under tiden och efter turnén hÀr. Makalöst bra band som helt underifrÄn blivit folkets band i USA. Snart 100 000 gilla pÄ FB och bandet spelar för tusentals varje konsert. Grattis alla ni som sÄg den turnén. Det kommer jag inte kunna göra om pÄ samma sÀtt. Hoppas kunna fÄ till ett par festivalspelningar för bandet i sommar. Tipsa era festivaler att bandet kan finnas att boka.

We Met Tomorrow upptÀckte jag via ett mail direkt frÄn bandet. Jag öppnade datorn och lÀste och lyssnade pÄ mailet nÀr jag kom tillbaka till hotellet frÄn en konsert pÄ Borderline i London. Jag ringde upp Emil i bandet direkt nÀr jag kom hem och erbjöd en supportturné med Turnpike mÄnaden efter.
Bandet jag sett i London var Temperance Movement. Det Àr inte lÀnge sedan, men med tanke pÄ vad som hÀnt för bandet sedan dess kÀnns det som att det var flera Är sedan. WMT kommer ocksÄ att bli stora om de vill. GÀrna tillsammans med mig:-). Oj vilken talang och originalitet.

Det nya bandet Temperance Movement visade sig vara precis sĂ„ bra som youtube-filmerna skvallrade om. Jag bokade deras första turnĂ© utanför GB i maj utan att bandet slĂ€ppt nĂ„gon skiva eller att nĂ„gon förutom jag egentligen skulle ha haft en chans att höra talas om bandet. Det gick bra Ă€ndĂ„. Riktigt bra! Jag hade Temperance tillbaka för en ny lĂ„ng turnĂ© i oktober med debutskivan slĂ€ppt. Det gick Ă€nnu bĂ€ttre. Bandet fyrdubblade publiken och visade varför de senare samma mĂ„nad kammade hem priset som ”BĂ€sta Nya Band” pĂ„ Classic Rock Awards i London. Bandet har sĂ„lt ut alla konserter i England 2013 och Ă€r pĂ„ god vĂ€g att bli ett de största brittiska rockbanden. OcksĂ„ det helt underifrĂ„n. Det coolaste av alla sĂ€tt att lyckas tycker sĂ„ klart jag.

Tillbaka till vĂ„ren. Rootsy Label slĂ€ppte »Rootsy Approved Vol. 2« med David Olney. Vi turnerade David och hans gitarrist Sergio Leone i april. MĂ„nga som sĂ„g David och Sergio tycker det Ă€r bland det bĂ€sta vi haft pĂ„ vĂ€garna. En riktig originalartist som ocksĂ„ Ă€r en av Amerikas finaste lĂ„tskrivare. De öppnade i Stockholm och Göteborg Ă„t Deep Dark Woods som gjorde en mindre turnĂ© i samma period. Vilket band! Makalöst bra konserter och jag hoppas verkligen vi kan ha DDW tillbaka snart. Nya skivan »Jubilee« Ă€r grym och förra skivan ”A Place I Left Behind» Ă€r ett mĂ€sterverk! Kanadas finaste band enligt mig.

VÄren bjöd ocksÄ pÄ turnéer med Mary Gauthier och Tom Russel samt pÄ en mindre soloturné med Israel Nash Gripka. Sommaren kom fort dÄ Alabamas finaste Lee Bains III & the Glory Fires intog Norge och Sverige. Spelningar pÄ bÄde Bergenfest och Norwegian Wood i Norge har gett bandet en bra framtid för kommande turnéer. Att bandet nu ocksÄ signat med skivbolaget Sub Pop gör inte situationen sÀmre. De hör hemma dÀr och Lee har fÄtt mig att förstÄ att det coolaste och bÀsta kommer frÄn Alabama.

Direkt efter Lee Bains III kom en av vĂ„ra finaste och trognaste artister tilbaka. Rootsys egen drottning Eilen Jewell blev bokad pĂ„ P&L festivalen och vi byggde en turnĂ© runt det. P&L gick sedan i putten men Eilen hade en riktigt bra turnĂ© i alla fall. Höjdaren var nog konserten pĂ„ Pildammsteatern i Malmö för nĂ€rmare 2000 personer. Juli var sedan lugnt tills Mercy Brothers invaderade Sverige med sin LouisianadrĂ€nkta Hillbilly Gospel. Grymt svĂ€ngigt liveband som bl.a. gjorde en bejublad konsert pĂ„ Storsjöyran i Östersund och fyra klassiska kvĂ€llar pĂ„ Good Times Templet Akkurat i Stockholm. Ett band som Ă€r svĂ„rt att inte att Ă€lska.

PĂ„ tal om Östersund. RootsyvĂ€nnerna och superarrangörerna Popgeni hĂ„ller till i det, tillsammans med Falkenberg, kanske starkaste fĂ€stet för den musiken vi jobbar med. En dag i slutet av mars fick jag ett mail frĂ„n Christer JarlĂ„s i Popgeni dĂ€r han bestĂ€mt rĂ„dde mig att lyssna pĂ„ en ung tjej frĂ„n grannbyn BjĂ€rme och hennes egenutgivna debutskiva «Black Raven». Det gjorde jag, och jag föll pladask. Jag ska Ă€rligt sĂ€ga att jag kanske inte hört en sannare och Ă€rligare svensk röst sedan Reine Tuoremaa sjöng «If You Leave Me Now» pĂ„ Willy Clay Bands debutskiva. Vi pratar Real Deal Deluxe. Ni vet nĂ€r det bara Ă€r. Hela vĂ€gen originellt fast aldrig svĂ„rt. Bra för att det Ă€r pĂ„ riktigt. Utan att ha sett Ellen Sundberg sĂ„ pratade jag med henne pĂ„ Christers telefon efter hon öppnat Ă„t Turnpike Troubadours i Östersund. Jag sa kort och gott att jag ville jobba med henne. Att det jag kĂ€nt och förstĂ„tt nĂ€r jag lyssnat pĂ„ skivan bara Ă€r en pytteliten del av mĂ€nniskan, fenomenet, lĂ„tskrivaren och artisten Ellen Sundberg visste jag inte dĂ„. Ellens universum Ă€r mycket större Ă€n vad finfina «Black Raven" visar. Jag kĂ€nde det starkt och Ă€r faktiskt lite stolt över min intuition. Samtidigt Ă€r jag bĂ„de glad och tacksam att jag fĂ„r vara med och styra den resa vi bara startat tillsammans.

Vi slĂ€ppte skivan i slutet av augusti och gjorde Ellens första turnĂ© i samband med slĂ€ppet. Med var ocksĂ„ Slow Fox som slĂ€ppte sin skiva i samma vecka. TurnĂ©n avslutades pĂ„ Live At Heart i Örebro med recensioner som fĂ„r till och med mig att nĂ€stan rodna. 5/5 i NA till en tjej som sedan dess har utvecklats massor och de nĂ€rmaste Ă„ren kommer utvecklas vidare. Vi vet inte till vad men det kommer inte bli sĂ€mre och jag ser inga stopp eller hinder för att Ellen kan gĂ„ hur lĂ„ngt som helst.

Förutom Ellen och Slow Fox turnĂ© var augusti lugn och strax innan det bar av mot Nashville och AMA i september kom Carrie Rodriguez inkörande till Skandinavien för en lĂ„ng turnĂ©. TurnĂ©n avslutades med att hon gjorde ett par dubbelkonserter med Chet OÂŽKeefe som turnerade med band för första gĂ„ngen. Chet hade med sig Örjan MĂ€ki pĂ„ gitarr som öppnade konserterna som Favourite Hippies. Han hade med sig sin nyslĂ€ppta ”Sidekick Stories” och Chet sin nyslĂ€ppta ”Because Of You”.

Triple Troubadours 3 startade innan Chets turné slutat. Den hÀr versionen bestod av min gamla favorit Peter Bruntnell, underbare Tommy Womack och vÄr egen Slow Fox i Sverige och Halden Electric i Norge. Knappt var den turnén igÄng innan Lydia Loveless kom med sitt band. Tillsammans med Joe Nolan turnerade bandet nÀstan tre veckor.

I början av oktober Äkte jag med Ellen till Irland. Ellen skulle öppna Ät Israel Nash Gripka pÄ fyra konserter nÀr Israel startade sin stora Europaturné. I början av november började Israel sitt segertÄg i Sverige, Norge och Danmark med Ellen som support pÄ samtliga konserter. Det Àr min största succé hittills och jag blir varm nÀr jag tÀnker pÄ vad Ellen har framför sig och hur Israel och bandets idoga turnerande och unikt höga lÀgstanivÄ betalat av sig. Israel presterar enormt varje kvÀll. Han Àr en stor artist och det kÀnns underbart att sÄ mÄnga hÀr förstÄr och visar sin uppskattning.

Samtidigt som Israel startade sin turné startade Àven Mike Farris sin turné. Farris Àr en av mina absoluta favoritartister och att fÄ möjlighet att turnéra honom var en liten dröm som gick i uppfyllelse. Att sedan min goda vÀn Björn Pettersson frÄn Willy Clay Band och Coolants Äkte med och dominerade som gitarrist gjorde inte upplevelsen sÀmre. Shurman ÄtervÀnde sjÀlva och gjorde Ärets sista turné. Aaron och pojkarna tog Rootsymobilen med till bl.a. GB, Holland och Tyskland. SÄ Rootsymobilen kÀnner sig ganska vÀrldsvan vid det hÀr laget.

Sista konserten för Ă„ret blev Jason Isbell pĂ„ Bryggarsalen. Jason har enligt mig gjort Ă„rets skiva och kanske en av de bĂ€sta americanaskivorna nĂ„gonsin med ”Southeastern”. Ett fullsatt Bryggarsalen och en helt magisk kvĂ€ll med nutidens finaste americanaartist fick avrunda 2013 för Rootsy Live. Jag hade inte kunnat drömma om ett finare slut pĂ„ sĂ€songen.

NÀr jag tittar tillbaka sÄ förstÄr jag knappt att allt det hÀr har hÀnt, Àn mindre förstÄr jag att det Àr under mitt ansvar. Man klarar uppenbarligen mycket mer Àn man tror. NÀr man gör mycket hÀnder mycket. I nÀsta lilla berÀttelse delar jag med mig av minnen, upplevelser och kÀnslor som stannat kvar.

Ha det lugnt och pÄ Äterseende!


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.