Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Israel Nash och drömmen om den goda sÄdden
Av Magnus ÖstnĂ€s

Jag minns honom frĂ„n ett litet kapell i NorrtĂ€lje. Senhösten 2011. Skivan, “Barn doors and concrete floors”, hade fĂ„tt kritikerna att rĂ€ta pĂ„ ryggarna och skĂ„da drömmande in i spĂ„kulan. HĂ€r kom en kille frĂ„n ingenstans och levererade tolv starka sĂ„nger genljudande av den amerikanska myllan. Stöpta i en egen sjĂ€lvklar form men med ett stadigt grepp om alt-country traditionen.

Vi var sexton personer i publiken och det var sÄ stilla att vi kunde höra löven falla mot fönstren. KvÀllen innan hade han och bandet fullstÀndigt knockat ett igen-immat Akkurat.

Nu satt han ensam med sin Gibson Montana. Spelade för oss i den lilla församlingen som om vi var de första och sista. Redan dÄ, i den dÀr rÄa, fuktiga höstkvÀllen, insÄg vi att han styrs av en alldeles egen sjÀlsökande nÀrvaro.

Med tvĂ„ lĂ„tar kvar av konserten satte han sig pĂ„ scenkanten och pratade med oss om sin uppvĂ€xt och om den amerikanska drömmens fokusering pĂ„ framgĂ„ng. Allt föll pĂ„ plats. Han “gĂ„r en mycket ljus och intressant framtid till mötes, den stundtals överbefolkade americana-scenen har fĂ„tt en ny Ă€lskling. HĂ„ll utkik efter honom.” Skrev jag efterĂ„t, sittande pĂ„ körlĂ€ktaren i Elimkapellet.

Sedan dess har surret kring Israel Nash Gripka antagit en avsevÀrt högre ton. Kritiker fÄr nÄgot drömmande, stirrigt i blicken och publiken har slutit upp under den mÄnadslÄnga turnén i Holland, Irland, Spanien och i Skandinavien.

Jag hittar Israel och trumslagaren Josh Fleischmann utanför Quality hotel i Sickla. Ett stenkast frÄn Hammarby sjöstads övre medelklass-kaserner.

HÄret har fÄtt grÄ inslag. SkÀgget Àr bibliskt. Han röker bakom pilotglasögonen. För tjugo Är sedan hade han passat in fint i omrÄdet Lugnet. Fyllt med smÄ verkstÀder, lagerhus och replokaler.

Han ursÀktar sig för att han inte minns mig frÄn bandets första nio-veckors-turné i Europa.

- NÄgon sade fel och sedan dess har den alltid varit the-nine-month-tour, jag vet inte om det Àr freudianskt, sÀger han.

Men vad det gjorde, sÄ drev det bandet tillsammans.

Israel Nash Gripka har fyllt 31 Är och tillsammans med sin fru lÀmnat Williamsburg, Brooklyn, New York City, för en gÄrd ute bland markerna i Texas Hill country. Dripping Springs. 1000 tunnland och egna getter. Han har hittat sitt hem. Vardagsrummet gjordes om till inspelningsplats för nya skivan Rain Plans som Àr nÄgot som enklast kan beskrivas som ett tonsatt landskap.

- Jag ville göra skivan som landskapet kring Texas Hill country ser ut. Jag vill dö dÀr. Jag vill bli begravd dÀr. Det Àr det skivan handlar om, sÀger han medan det bleka novemberljuset letar sig igenom ett allt tunnare lövverk.

Den nya skivan »Rain Plans« har toppat den europeiska americana-listan. Han jĂ€mförs i lyriska ordalag med Neil Young. Men att fastna för skivan som ett slags uppdaterad »Harvest« eller att förvĂ€xla Nash med Young Ă€r att missa den sjĂ€lvklarhet med vilken Nash och bandet förvaltar och bygger vidare pĂ„ ett bredare musiklandskap.

- Jag Àr ett stort fan av Neil Young, som konstnÀr, mÀnniska och som musiker, men jag har en massa influenser utanför Neil, sÀger Israel och nÀmner Nick Drake och The Band som nÄgra andra med avgörande inflytande pÄ honom.

Storstadsbetraktarens svÀrtade lÀngtan har ersatts av en mer kontemplativ ton. Gripkas svÀrtade röst har flyttat in i musiken, blivit mer en del av helheten, mer av det dÀr landskapet. Mycket Àr bandets förtjÀnst, menar han.

- Jag skrev inte de hÀr nya lÄtarna annorlunda. Jag hade ingen klar idé att de skulle lÄta pÄ ett nytt sÀtt. Men vi tog oss fram till det tillsammans, sÀger Nash.

Neil Young-associationerna har tagit stor plats i recensionerna. SjĂ€lv övermannas jag av en stark kĂ€nsla av »Dark side of the moon«. Israel nickar.

- I’m a huge Pink Floyd-fan, sĂ€ger han.

FrĂ„n pappa batistpastorn fick Israel Beach Boys, Creedence »Cosmo’s factory« och Rolling Stones »Exile on Main Street«.

Nick Drake och Lou Reed hittade han sjÀlv.

- I’m trying to bring touches of that together. Not so much like, this is supposed to be »Harvest«, or this is supposed to be metal, or this is supposed to be Drakes »Five leaves left«.

Israel Nash hade kunnat skriva en uppföljare till »Barn Doors and Concrete Floors« och gĂ„tt den utstakade vĂ€g som fĂ„tt bland andra Bruce Springsteen att komma ner till Ashbury Park och lyssna pĂ„ honom under en vĂ€lgörenhetsspelning.

Nash vill vidare. LĂ„ta det han har omkring sig i livet korrespondera med rösten i honom. Analogin finns till de frĂ„getecken som mötte just Springsteen nĂ€r han gick frĂ„n »The wild, the innocent, and the E Street shuffles« vindlande, eklektiska storstadsserenader till »Born To Run«-skivans fĂ€rd genom ett mer fastlagt landskap.

- Det har kommit mĂ€nniskor som klagat pĂ„ att de vill ha refrĂ€nger och att de vill ha en ny »Barn Doors« men jag Ă€r inte den person som gör likadana skivor. Jag vill göra nĂ„got nytt och om det innebĂ€r att jag gör en galen skiva som ingen vill lyssna pĂ„ sĂ„ mĂ„ det vara hĂ€nt, sĂ€ger Israel. Jag vill alltid gĂ„ vidare.

Men lĂ„t mig bara göra det helt klart: Israel Nash har nĂ„tt en större klarhet med »Rain Plans«. Ekot av det karga landskapet har Ă„tervĂ€nt i skivan som byggstenarna i ett sjĂ€lsligt minecraft. Det Ă€r ett nytt lugn i berĂ€ttandet. Liksom sprunget ur skördemĂ„nen. LĂ„ngt bortom stadsljusen.

- »Rain Plans« markerar verkligen en förĂ€ndring för mig. Musikaliskt och konstnĂ€rligt Ă€r det hĂ€r jag vill göra. Jag vill att album ska ha ett tema. NĂ„gonting mer Ă€n bara singlar. Jag vill att mĂ€nniskor ska kunna gĂ„ upp i skivan och vara en del av den.

Ett par timmar senare gör han hela »Rain Plans« i ett svep pĂ„ ett nĂ€rmast fullsatt Debaser. FrĂ„n inledande »Woman at the Well«, till »Rexanimarum«, sjĂ€larnas konung. Det Ă€r sĂ„ oerhört fysiskt att jag dras mot scenkanten och plötsligt befinner mig en armlĂ€ngd frĂ„n pedal-steel-gitarristen Eric Swansons fotknölar. Nash gör rent hus med mĂ„nga av samtidens alt-skĂ€gg med sin blottlagda, svĂ€rtade röst.

Det Àr tyngd, framfört med en nÀrvaro och rÄhet som skivan inte helt och fullt kan matcha.

Efter »Rain Plans« kommer lĂ„tarna som blivit allsĂ„nger. För Gripka har redan hunnit skaffa sig en liten katalog. I sammanhanget blir de mer som ett post-klimax-tillstĂ„nd.

- »Woman at the well« var den sista lĂ„ten vi gjorde till skivan. Det kĂ€ndes som om vi tagit oss igenom nĂ„got och kommit ut pĂ„ andra sidan. Alla var utmattade och hade gett allt de hade under de dĂ€r tvĂ„ veckorna.

Det hörs pÄ skivan. Det finns ett klarlagt lugn som Àr kommen ur den processen.

»Finally floathin down the river of gold«. Landskapet Ă€r igenomtröskat.

Det Àr sÄ hÀr han vill spela in. Samla bandet i tvÄ veckor och skapa en kreativ atmosfÀr.

Israel berÀttar att 90 procent av skivan Àr inspelad utan pÄlÀgg. PÄ en Studer 16-kanalig bandspelare som han köpte med de inspelade turnépengarna. Ljudteknikern satt mitt i rummet bland musikerna.

- De enda pÄlÀggen Àr sÄngen och stÀmmorna och lite keys. NÄgra av lÄtarna Àr första tagningar, de flesta bestÄr av högst fyra tagningar, sÀger Israel och fortsÀtter: Det Àr rÀtt kul för en del recensioner har beskrivet plattan som mycket mer producerad Àn den tidigare, men det Àr jag och bandet pÄ en 16-kanalig bandspelare.

- Att skapa en atmosfĂ€r dĂ€r alla har möjligheten att ge allt de har Ă€r det bland de allra viktigaste sakerna för en inspelning. Jag började det arbetssĂ€ttet med »Barn Doors«. Visst kan man göra bra skivor i studio, men jag vill att det ska vara en kĂ€nslomĂ€ssig process att göra en skiva. Du ska inte gĂ„ hem frĂ„n studion och betala rĂ€kningar eller kolla pĂ„ tv och leva ditt vanliga liv. TvĂ„ veckor tillsammans med fokus pĂ„ hela varat, det Ă€r det jag begĂ€r och det Ă€r sĂ„ jag vill göra det.

Han har hamnat en bra bit frÄn uppvÀxtens kringresande mellan smÄ kyrkor i södern. Med pappa sydstatsbaptistspastorn. Med dans- och popmusikförbudet. Om vi ska förstÄ nÄgot av ortodoxin sÄ kan vi tÀnka pÄ vÄra breddgraders laestadianism.

- Pappa ville att jag skulle bli advokat eller jurist och nÀr jag var sexton och talade om för honom att jag tÀnkte Àgna mig Ät musiken istÀllet för att plugga pÄ universitet sa han bara: det Àr inte acceptabelt.

Det blev universitetet för Israel. Han lyckades dock fÄ till en kompromiss som gynnade hans musikverksamhet. Han valde Àmnen efter hur sent de startade pÄ förmiddagarna sÄ att han kunde lira pÄ nÀtterna. Det blev tillslut en master i political science. Och det politiska intresset Àr i allra högsta grad levande.

- Jag Àr imponerad av de skandinaviska lÀndernas vÀlfÀrdssystem och sÀtt att ta hand om sina medborgare. Det vi nu fÄtt med Obamacare Àr en liten, basal grund som motstÄndarna utmÄlar som rena kommunismen. Det Àr rÀtt hÀpnadsvÀckande. Det finns mÀnniskor i USA som argumenterar som om Obamacare Àr ett slags socialistiskt övertagande fastÀn det bara Àr en skugga av vad den europeiska hÀlsovÄrden Àr. I deras sinnen Àr det som om staten vill ta över deras liv och jag önskade verkligen att nÄgra av dessa nej-sÀgare kunde komma hit och se om det Àr sÄ fruktansvÀrt galet som man ger sken av.

Jag nickar men Ă€r Ă€ndĂ„ rĂ€tt glad att det inte blev professor av honom. För det var i vevan kring fadersnejet. Vid 16–17-Ă„rs Ă„lder som Israel hade upptĂ€ckt Velvet Underground.

Tillsammans med en kompis var planen att sno förÀldrarnas kreditkort och dra till New York över helgen för att trÀffa Lou Reed.

- Vi tyckte att han var den coolaste snubben pÄ jorden och hade hört att han hÀngde pÄ ett legendariskt stÀlle som hette Alices Diner, nÄgonstans pÄ Manhattan.

Det blev ingen resa till NY. Den gÄngen. NÀr Israel ett antal Är senare flyttade till New York sÄ fick han faktiskt trÀffa honom.

- Det var pÄ ett stÀlle dÀr jag brukade spela med nÄgra vÀnner. Jag fick hÀnga med honom en kvart. Det var en kort stund men jag försökte att inte vara ett fan, försökte vara cool, sÀger Israel och skakar pÄ huvudet. Jag fÄr fortfarande gÄshud nÀr jag tÀnker pÄ det.

Israel fick dödsbudet backstage inför en konsert i Holland. Han berÀttade historien om mötet med Reed för bandet.

- Nu lyssnar jag till Velvet för att de var en sÄdan stor del av mitt liv nÀr jag var 17, 18, 19 Är gammal. Lou Reed var en sÄdan grym introduktion till punken. Det kÀnns mÀrkligt att han Àr borta. Life is Surreal.

Han tystnar. Det gÀller att inte glömma allt det goda som finns omkring oss trots det onda som Äterkommande sker i vÄra liv. Att bli pappa har förÀndrat livet. Att lÀmna NY och flytta ut pÄ landet Àr en annan livsförÀndring. Nu fÄr han bÄda extremerna. Det sociala livet pÄ turnéerna och avskildheten hemma. Det Àr dÄ han skriver.

- Livet handlar inte bara om musiken, jobbet, familjen, dina barn och vÀnner. There is more to it. Det som hÄller ihop allt. The glue that holds us together.

Jag funderar över det medan mörkret faller över staden. Det Àr timmarna före den konsert som med all sannolikhet innebar en vattendelare för Israels liv i Sverige. Hur stor han vill bli, bestÀmmer han nÀstan sjÀlv nu. Embryot till nÀsta skiva finns dÀr redan. Rullbandspelaren stÄr redo i vardagsrummet i Dripping Springs.

Israel Nash Gripka har bara börjat skriva in sig i landskapet. Det Àr ett löfte.

Lyssna nÀr han försiktigt kör ut mot delstatsgrÀnsen, in i det okÀnda.

Mot drömmen om det livgivande regnet. Som en bön om den goda sÄdden.

Läs mer om Nash Gripka, Israel


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.