Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
The word according to Garth – Dylan, ordet och Levon Helm
Av Magnus ÖstnĂ€s

För exakt ett Ă„r sedan, tog The Bands Garth Hudson sig tid att prata om minnena av sĂ„ngaren och trumslagaren Levon Helm, sin nyss bortgĂ„ngne vĂ€n och spelkamrat sedan mer Ă€n femtio Ă„r tillbaka. Det blev ett samtal om sjĂ€lar, Dylan och en skymt av bakgrunden till ”The Last Waltz”.

Det Àr natt i Woodstock. Det har gÄtt exakt en mÄnad sedan beskedet kom att The Bands sÄngare och trumslagare Levon Helm förlorat kampen mot strupcancern. Kvar frÄn det ursprungliga bandet finns nu bara gitarristen Robbie Robertson och organisten, dragspelaren och saxofonisten Garth Hudson.

NÀr jag nÄr Mr Hudson pÄ telefon Àr klockan tre pÄ natten. Han Àr mÀrkbart rörd nÀr han berÀttar om all den kÀrlek, sorg och omtanke som nÄtt honom efter Levons bortgÄng.

Han har Àgnat en stor del av tiden efter Levons död att gÄ igenom gamla inspelningar, kassetter, cd-skivor och minnesbilder av mannen som tillsammans med de tre andra blivande Band-medlemmarna Richard Manuel, Rick Danko och Robbie Robertson övertalade den dÄ 24-Ärige Garth Hudson att börja spela med Hawks, kompbandet bakom Ronnie Hawkins.

Det var sÄ det började. För 52 Är sedan.

- Alla minnen kommer tillbaka. Alla sammanfogade ögonblick, fragment och ord som vi har efter en Àlskad vÀn. Med Levon kan vi gÄ tillbaka, lyssna och uppleva honom och hans arbete om och om igen. Och det Àr ett arbete av en mycket speciell sjÀl, sÀger Garth Hudson.

Kan du beskriva den?

- Levon Helm var en person som var född att nÄ ut. Han valde att göra lÄtar som speglade hjÀrtat, kampen och besvikelserna i livet. Han hade ett leende, en röst som ingen annan och han spelade och sjöng bra fram till en mÄnad innan han dog. Nu har han lÀmnat oss med vad vi nÀrmast skulle kunna definiera som en mantel.

Mantel. Hölje. Kappa. Garth Àr inte riktigt nöjd med ordböckernas definition av ordet. Det finns mer i det Àn de har lyckas fÄnga. Han undrar om det finns nÄgot svenskt ordsprÄk för att ta upp och ta över, att fortsÀtta det musikaliska men ocksÄ sjÀlsliga arbete som Levon Helm lÀmnade efter sig.

- Mantel betyder mer Àn vad ordböckerna sÀger om det. Det handlar om att lÀmna över en uppgift. Att axla hans mantel innebÀr ocksÄ att ta över hans mission, hans uppgift i vÀrlden, sÀger Garth.

Det Àr en stor mantel. Levon Helm hade nÄgot av en leende melankoli i rösten och ett mycket speciellt vemod i sitt trumspel. Han bar med sig en tradition. Han var traditionen.

My Morning Jackets sĂ„ngare Jim James har sagt att Levons röst “is the equivalent of a sturdy old farmhouse that has stood for years in the fields, weathering all kinds of change yet remaining unmovable.” Förvisso. Men den dĂ€r gamla gĂ„rden besjĂ€lades ocksĂ„ av en lĂ€ngtan, lĂ€ngtan av ett slag som trĂ€ngde ur husgavlarna och förenade sig med de tidlöst sökande.

SjÀlv vill Garth inte tala om sin egen betydelse för bandet. Han vÀrjer sig för frÄgan om vad det Àr som utmÀrker hans egen ton. En ton och en musikalitet som Àr nÀrmast avgörande för att förstÄ The Bands storhet. Men den hÀnger ihop med ordet. Att formulera sig vÀl. Att vara pÄ det klara med vad man sÀger.

Som organist mĂ„ste Garth Hudson rankas som en av de mest originella bland de stora. Inte minst för hans stĂ€ndiga strĂ€van att hitta nya ljud och att testa ny teknik i udda kombinationer. Minns hans patenterade idĂ© att köra en clavinet genom en wah-wah-pedal för att fĂ„ fram det dĂ€r trĂ€skiga mungige-soundet i ”Up on cripple creek” frĂ„n skivan The Band frĂ„n 1969.

- Min tanke var att varje sÄng skulle ha ett speciellt sound som förhoppningsvis gick i samklang med texten. Det var ett stÀndigt pÄgÄende experiment med olika ljud och ljudboxar, sÀger Garth med ett hest skratt och föreslÄr att det Àr dags för lite armhÀvningar.

Ett samtal med Garth Hudson Àr att finna sig utkastad i en expanderande associationsbana som börjar i en och slutar i en annan ovÀntad men kongenial ton. DÀremellan gÄr man pÄ besök i ett ord- och klanglandskap som bÀr vittnesmÄl om hans nÀrmast chockerande musikalitet och vilja att hitta nya uttryck, nya variationer och sökandet efter ordet, harmonien, som bÄde kan hÀrbÀrgera tanken och leda den vidare.

I den tidiga morgonen gör jag ett par armhÀvningar med Garth Hudson och sedan försöker jag styra över samtalet mot Bob Dylan.

Hur var det att spela med Dylan?

- Jag hade inga problem att spela med Dylan. Om det nu var ett problem att jobba med honom. Den största utmaningen var att spela in en ny lÄt som verkligen var bra och vÀrd att lyssna pÄ igen. Dylan ville inte lyssna pÄ hela lÄten i ett svep, ofta ville han bara lyssna pÄ en sektion eller en del av lÄten innan vi spelade in. Det var vÀldigt kort om reptid men vi kunde hans spelstil och Planet Waves Àr vÀl ett bra exempel pÄ vÄr grupps kohesion, hur bra vi fungerade tillsammans. Planet Waves-skivan bestÄr bara av första tagningar, sÀger Garth.

Garth Hudson Àr klassiskt utbildad och man behöver inte ha radion instÀlld pÄ P2 alla dagar för att inse att Bachs sÀtt att vÀva stÀmmor har satt spÄr i hans spel. Jag stÀller frÄgan. Och Bachs betydelse kommer att visa sig krÀva en vidare utlÀggning.

- The law. LetŽs talk about the law, vÀste Garth i den natten.

AlltsÄ: Bach. Johann Sebastian. Lagen. Ordet-Tonen. Eller den lagstiftande instansen: I begynnelsen var ordet och ordet var hos Bach och Bach sade: LÄt det bli musik, och Gud fann att det var gott.

Mr Hudson berĂ€ttar historien om hur Bach fotvandrade de 46 milen frĂ„n Arnstadt till LĂŒbeck för att lyssna pĂ„ den tidens store organist: den i Helsinborg födde kompositören och organisten Dietrich Buxtehude som sedermera kom att bli Bachs lĂ€rare.

SÄ började det för Bach.

Garths mamma Olive spelade dragspel och sjöng, och pappa Fred hade en C-melodisaxofon, en saxofon stÀmd i C, som Garth började spela pÄ nÀr han var sex Är gammal. Han minns moster Verna som ofta kom över och spelade.

- Vi hade ett sjĂ€lvspelande piano och som 4-5-Ă„ring stod jag ofta och tittade pĂ„ hur tangenterna slogs ned. NĂ„gra av styckena var fyrhĂ€ndiga och vi visste inte det. SĂ„, det var vĂ€ldigt fascinerande, sĂ€ger Garth och spelar ett stycke ur ”A Love Story” pĂ„ sitt eget sjĂ€lvspelande piano, en Yamaha disclavier.

Min undran hur han lyckats hÄlla kvar nyfikenheten till musiken stillas ju lÀngre samtalet pÄgÄr. SjÀlv pÄstÄr han att det handlar om ett liv Àgnat Ät att fÄnga skönheten. Att samla smÄ utsnitt av musikaliska element. Ett sÀtt Àr att spela in dem och göra en syntes av smÄ segment, till exempel fills för gitarrister menar han.

- Jag hade alltid avundats gitarrister, speciellt steelguitar-gitarrister som gjorde piano-licks med böjda toner. Jag ville ta reda pÄ hur de gjorde de dÀr ornamenteringarna sÄ jag provade alla sÀtt att spela slide pÄ pianot, med att slÄ pÄ strÀngarna, sÀger Garth och fortsÀtter pÄ Àmnet om sina influenser:

- Jag har tvÄ eller tre tekniker frÄn teaterorgelspelare. En organist som jag lyssnade mycket pÄ som ung var Ken Griffin. Och sÄ pianisten Art Tatum. Han ger oss keyboardister huvudvÀrk och fÄr oss att rulla runt pÄ golvet och skrika. He is too marvellous for words, sÀger Garth Hudson och jag nickar instÀmmande.

”Du med”, viskar jag över Atlanten.

Men vi kan inte sluta hÀr med den gryende Woodstock-morgonen i vardande.

Vi har Ă€nnu inte sagt nĂ„got om den östeuropeiska, den ungerska och framförallt rumĂ€nska folkmusiken som satt spĂ„r i hans dragspel och som dyker upp som hĂ„gkomster pĂ„ hans soloskiva ”The sea to the north” frĂ„n 2001, hur dragspelet och klarinetten liksom lyfter melodin upp ur kompositionen.
Vi har inte sagt nÄgot om den specifika metodik i musikutbildning som han utvecklar tillsammans med sin fru, sÄngerskan Sister Maud Hudson; den stÀndiga frÄgan om hur den pedagogiska uppgiften - att bjuda in de yngre generationerna - ska formuleras.

Vi har inte sagt nÄgot om den dÀr fina drömmen som skickar all vÀrldens studiopÄlÀgg ut i en bana i vÀrldsrymden: ett band gÄr in i en studio och spelar en lÄt för första gÄngen, allt sitter och efterÄt frÄgar de inspelningsteknikern: Fick ni det? Och han svarar: Yes, we sure did!

Men vi mÄste sÀga nÄgot om The Last Waltz. Hur upplevde han konserten och allt kring den? DÄ?

- Konserten var en punkt i vÄr musikaliska historia. Och den gjordes med den gryende medvetenheten att folk skulle försvinna ivÀg Ät olika hÄll. Vi hade ju mött en massa mÀnniskor, vi började ha sessions med andra artister och hade möjligheten att kunna ringa in musiker för att spela med oss. Jag tror nÄgonstans att det kom en kÀnsla, en medvetenhet om att folk skulle försvinna Ät olika hÄll. Den kÀnslan gÄr igenom konserten. Konserten tillkom som ett svar pÄ frÄgan: Vad ska vi göra med all denna sjÀlarnas inre omvandling, dÀr en sjÀl gav liv till en annan.

SĂ€ger Garth Hudson. PĂ„ en telefonlinje frĂ„n Woodstock, 36 Ă„r efter ”The Last Waltz”.

Läs mer om Hudson, Garth


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.