Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Den moderna soulen – en introduktionskurs i 20 steg
Av Tony Ernst

Mycket gammal soul hĂ€r pĂ„ Rootsy. Gammal musik överhuvudtaget. Gubbar och kĂ€rringar. Men det finns faktiskt en hel del unga killar och tjejer – fyrtio minus, skĂ€gglösa, modemedvetna – som ocksĂ„ gör musik vĂ€l vĂ€rd att lyssna pĂ„. Soulen Ă€r inte bara för stofiler; Ă€ven den ansiktsbehĂ„ringslösa ungdomen kan. Jo, det Ă€r sant. Jag lovar. Och inte bara det: jag ska nu guida er i den djungel som Ă€r den nya soulen. Den som tar sin början 1995 nĂ€r D’Angelo slĂ€pper sitt debutalbum »Brown Sugar«.

Se det som en genomgÄng för alla som Àr det minsta intresserade av musik. Se det som en chans att hÀmta in ett försprÄng. Se det som en inköpslista. I vilket fall: hÀr kommer de senaste tio Ärens tjugo finaste soulalbum. Den nya soulen Àr ju egentligen bara en förlÀngning av det som Aretha, Marvin och Curtis sysslade med pÄ sextio- och sjuttiotalet: sjÀlvsÀker, sjÀlfull och ur hjÀrtat flödande afroamerikansk musik. Det enda som Àr nytt Àr hiphopattityden som finns dÀr och vibrerar och ser till att skapa Ànnu starkare musik.

D’Angelo: Brown Sugar (1995)
Skivan som startade den nya soulvÄgen. »Brown Sugar« kÀndes faktiskt som ett rent punkalbum nÀr det kom. Totalt hÀmningslös attityd, ruff produktion, vidöppna texter. Och detta i en tid nÀr allt annat lÀt som »Miami Vice«-soundtrack. HÄller fortfarande sin plats som hela nittiotalets bÀsta soulalbum.

Mary J Blige: Share My World (1997)
Rösten. Hiphop/soul-hybridens drottning. Amerikas verkliga first lady. Har idag slÀppt Ätminstone fem fenomenala album, men aldrig har hon lÄtit mer övertygande Àn hÀr. Lyxorienterad soul som aldrig slÀpper taget om vare sig kÀnslor eller verklighet.

Rahsaan Patterson: Rahsaan Patterson (1997)
Det mest traditionella soulalbumet pÄ den hÀr listan. Helt liveinstrumenterat och fullt av lÄtar; fullödiga melodier och tillhörande texter. Fick aldrig nÄgon riktig skjuts i Sverige, men blev stilbildande i USA för en ny generation soulsÄngare. MÄnga Àr de artister jag intervjuat som vittnat om Pattersons betydelse.

Lauryn Hill: The Miseducation Of Lauryn Hill (1998)
Ett av skivhistoriens modigaste album. Och det viktigaste album frÄn en kvinna sedan Aretha Franklins debut tjugofem Är tidigare. Lauryn skriver, sjunger, spelar, producerar och arrangerar direkt frÄn hjÀrtat. Helt omistlig musik.

Gerald Levert: Love & Consequences (1998)
De Ă„terhĂ„llsamma tĂ„rögda balladernas mĂ€stare. Gerald Levert Ă€r ojĂ€mn. Men den hĂ€r plattan, en av alltför mĂ„nga under nittiotalet, Ă€r som en tyst storm, ett ljudlöst skrik. Alltihop med en av de mest kraftfulla rösterna i branschen i centrum. Och, jo, Gerald Ă€r son till O’Jays-sĂ„ngaren Eddie.

R Kelly: R (1998)
En dubbel-cd med över tvÄ timmars musik. Riktig soul, riktiga kÀnslor. BÀst Àr de cirka tjugo ballader dÀr Robert Kelly gör stor musik av sitt eget sjÀlvömkande liv. Ett egensinnigt arbete av en hÀpnadsvÀckande man: ett livsverk.

TLC: Fanmail (1999)
Tjejtrions efterlÀngtade uppföljare till 1994 Ärs mÀsterverk CrazySexyCool. HÀr Àr det maskinerna som stÄr för musiken, men TLC:s röster Àr sÄ vackra och viktiga att de skÀr igenom allt onödigt brÄte och talar direkt till ens hjÀrta.

Sade: Lovers Rock (2000)
HÄrt Ätskruvat och superminimalistiskt album frÄn Sade Adu och hennes gÀng. Dessutom en Äterkomst efter Ätta Ärs tystnad. Kanske det mest öppenhjÀrtliga och rakt ut Àrliga album som nÄgonsin spelats in. Autonom musik.

Erykah Badu: Mama’s Gun (2000)
Erykahs andra album. Tillika hennes mest underskattade platta. En av de mest innovativa och egensinniga lĂ„tmakarna i soulvĂ€rlden. Gör precis som hon vill hela tiden. »Mama’s Gun« Ă€r en sagolik röra av soul, kĂ€rlek och hudknotter.

Jaheim: Ghetto Love (2001)
StenhĂ„rd och sammetsmjuk soul i den skönaste av föreningar. Med sĂ„ mycket kĂ€nslor i text- och ljudbild att det knappt gĂ„r att lyssna utan att börja grĂ„ta. Samtidigt som detta Ă€r Jaheims debut sĂ„ Ă€r det den egentliga uppföljaren till D’Angelos »Brown Sugar«: pĂ„ pricken samma skoningslösa attityd.

Koffe Brown: Mars / Venus (2001)
En systerplatta till Jaheims: samma bolag och samma producent. En obarmhÀrtigt stark souldebut. En man och en kvinna som tillsammans, hela tiden, visar bÀgge sidor av en relation. En oantastlig duo. Det handlar om svek, misstag och blödande sÄr. Ditt soundtrack till livet, lusten och lÀngtan.

Angie Stone: Mahogany Soul (2001)
Tidlös, klassisk soul. FrÄn en kvinna som varit med lÀnge lÀnge i gamet. Via gospel, hiphop och studiosaxofonspel skapade Angie Stone förutsÀttningarna för en egen karriÀr; fri frÄn allt yttre tryck. Ja, det doftar sjuttiotal. Ja, det Àr retro. Men det har en egen kÀrna, kompakt som nÀstan inget annat.

Aaliyah: Aaliyah (2001)
Resan frÄn under age-bröllopet med R Kelly, via de fina men aningen för traditionella soulplattorna i början av karriÀren, över den fullstÀndiga futurist-R&B:n tillsammans med Timbaland, till dödskraschen i det dÀr olycksaliga flygplanet tog bara Ätta Är. HÀr Àr hon i sitt absolut finaste ögonblick.

Faith Evans: Faithfully (2001)
Inte fullt ut lika omskriven som sina mer utÄtagerande soulsystrar. Inga omslag pÄ VIBE, inga strömlinjeformat syndiga videos pÄ MTV. Men det hÀr, hennes tredje album, Àr en Àngels röst placerad i en modern hiphopkontext.

Jaguar Wright: Denials, Delusions And Decisions (2002)
MÀrklig mix av gatusmart hiphopattityd och lÀtt flummig ÄttiotalssoulkÀnsla. Philadelphia-baserade Jaguar Wright ror allt i land med en osviklig helhetskÀnsla. Ett av de nya millenniets mest suggestiva soulplattor. Bonus: den styggaste tacklista som nÄgonsin skrivits till ett album.

Cee-Lo: Cee-Lo & His Perfect Imperfections (2002)
Cee-Lo startade sin karriÀr i Atlanta-gruppen Goodie Mob. Var med pÄ deras tre första album innan hiphopkostymen kÀndes för trÄng. Det hÀr Àr hans första soloalbum och det Àr en ljuvlig röra av brÀnnande soul, dödlig funk och hutlös innovation.

Raphael Saadiq: Instant Vintage (2002)
Den mest besynnerlige av alla nya soulmÀn. Startade som relativt homogen lÄtmakare och sÄngare i fina soultrion Toni Tony Toné, men gick sedan sina egna vÀgar. SvÄr att bli klok pÄ. Det hÀr Àr hans första egentliga soloalbum och det Àr cutting edge-musik i samma anda som, sÀg, Shuggie Otis.

Dave Hollister: Real Talk (2003)
Kvinnornas man. En biffig soulröst som stÀndigt tar det tÀcka könets parti. Det hÀr Àr hans fjÀrde soloalbum sedan han lÀmnade Blackstreet i mitten av nittiotalet. Oupphörligt kÀnslorivande; stÀndigt intressant. Och med en pondus och kraft i rösten som inte mÄnga Àr nÀra.

Calvin Richardson: 2:35 PM (2003)
Det perfekta exemplet pÄ hur den nya soulartisten lÄter. Vaggad i gospeln som barn, uppvuxen med Marvin och Aretha i hemmiljön, tonÄrsstÀrkt med hiphopen. Det hÀr Àr Calvin Richardsons andra soloplatta; en enhetlig symbios av alla intryck och soft sybaritsoul nÀr den Àr som allra bÀst.

Anthony Hamilton: Comin’ From Where I’m From (2003)
Fem sex sekunder in pÄ den hÀr plattan sÄ svartnade det för ögonen pÄ mig. »Herregud«, tÀnkte jag. FöremÄlet för den hÀr svindeln var naturligtvis Anthony Hamiltons röst; förkrossande i sin allomslutande nerv och rent Al Greenska kÀnslostyrka. Det senaste Ärets absolut finaste soulalbum.

Fotnot I: Jo, TLC:s »CrazySexyCool« frĂ„n 1994 (alltsĂ„ Ă„ret innan hela den nya soulrevolutionen startade enligt den hĂ€r texten) borde kanske varit med. Men det Ă€r ingen platta som förebĂ„dar det som komma skall. Den Ă€r inte startpunkten för revolutionen pĂ„ samma sĂ€tt som D’Angelos debut Ă„ret efter. Men samtidigt tillhör inte heller »CrazySexyCool« den gamla tidens soul. Den Ă€r inte beslĂ€ktad med Jodeci, Blackstreet, New Edition eller nĂ„gra av de dĂ€r andra grupperna som existerade i New Jack Swing-eran innan den stora soulrevolutionen tog vid. Den Ă€r ett mellanting; ligger i ett tomrum och vilar. Hör varken hit eller dit. Är bara ett allomslutande mĂ€sterverk in its own right.

Fotnot II: Nej, inga artister fick förekomma tvĂ„ gĂ„nger pĂ„ den hĂ€r listan. Om sĂ„ hade varit fallet sĂ„ hade D’Angelo, R Kelly, Mary J, Erykah Badu och Dave Hollister haft fler Ă€n ett album med.

Fotnot III: Och visst Àr det sÄ att det fattas en massa artister, sÄngerskor och plattor. 112, Joe, Monica, Whitney Houston, Toni Braxton, Cody Chesnutt, Syleena Johnson, Tweet, Kelly Price, K-Ci & Jojo. För att bara ta tio bra exempel. Men nu fick jag bara plats med tjugo album; och dÄ fÄr ni helt enkelt lita pÄ min kunskap och kÀrlek.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.