Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
The Coolest Tour 2013
Av Urban Henriksson

Frida Snell var inte gammal nÀr hon lÀmnade Kiruna för en popkarriÀr i Stockholm 2001-2002. »Lucky Day« var en hitlÄt och albumet hette »Black Trillium«. Hon hann ocksÄ med en videocover pÄ Smashing Pumpkins »Bullet With Butterfly Wings«, TV-duett med Freddie Wadling (»Flow My Ashes«) och en duett med Brolle Jr (»There's a Rock«).

Men Frida trivdes inte med det hektiska, opersonliga storstadslivet. Hon slutade med musiken och flyttade tillbaka norrut dÀr hon utbildade sig till jÀgmÀstare och jobbade i skogen.

Björn Pettersson och Reine Tuoremaa frÄn Willy Clay Band drog för 3-4 Är sedan igÄng sidoprojektet Coolants tillsammans med vÀnnerna Mattias PÀÀjÀrvi (trummor) och Mattias KentÀÀ (gitarr). Frida som legat lÄgt med musiken lÀt sig till slut övertalas av Björn och Reine att gÄ med och sÄ fick vi Frida & The Coolants.

De har spelat live i hemtrakterna nÄgra Är och skrivit lÄtar. Nu Àr de redo att ta över resten av Sverige med sin autentiska Kiruna-americana. Rockabilly, soul, gospel, country och pop med ett modernt retrosound.

Producenten, basisten, multi-instrumentalisten och lÄtskrivaren Björn Pettersson försöker förklara:

- Vi har haft en tydlig tanke. Med modern retro menar jag ett rÄare sound helt enkelt. Alabama Shakes inspirerade oss men det Àr ocksÄ hÀftigt med sextiotalsmusik som Animals, Faces och Kinks och jag Àr ocksÄ ett fantastiskt fan av Muscle Shoals-soundet för att inte tala om Jerry Lee och The Band...

- Vi har testat bandet pÄ Kirunafestivalen och lite företagsgig och nu har vi precis varit lite lÀngre söderut och spelat pÄ Katalin i Uppsala och i Skebobruk.

- Det blir mer och mer ett band dÀr vi hittar vÄrt sound. Vi Àr fortfarande i fasen nÀr allt Àr roligt och gÄr framÄt.

Coolants betyder kylmedel sÄg jag i min ordbok. Kommentarer pÄ det?

- Frida Àr en sval isdrottning sÄ dÄ fick vi vara lite kylmedel.

- Hon har fÄtt tillbaka glÀdjen och energin i musiken nu nÀr hon Àr med i ett band och kan luta sig tillbaka pÄ ett annat sÀtt.

- Frida Àr en hÀftig karaktÀr. NÀr vi skall repa kör hon 35 mil frÄn LuleÄ. Vi repar i tvÄ timmar och sen kör hon hem igen..

Frida sitter gÀrna vid sitt Wurlitzer-piano och spelar men pÄ omslagsbilden Àr det dragspel som gÀller.

- Hon Àr duktig pÄ att spela dragspel. Sen barnsben har hon suttit med gubbarna i finnstugorna i Tornedalen och lÀrt sig. »SÀkkijÀrven Polka« Àr ingen match för henne..

»Wild Hearted Diamond« Àr tio lÄtar stark och inleds med »Fool Fool Fool«. Ett Creedence-intro övergÄr strax till spÀnstig soulpop. »Never Be Tamed« har sköna rockabillyvibbar. Eilen Jewell hade gillat detta.

Frida Snell har en riktigt bra röst. Inte minst i »One Step Away«, en Muscle Shoals-aktig ballad som Àven hade platsat som sista dansen pÄ en femtiotalsfest.

PÄ »This Could Be the Beginning of the End of Something Good« dyker Reines röst upp och matchar Fridas i en lÄt med rockabilly-intro som snabbt övergÄr till en slags livsbejakande gospelpop.

I »What About Love?« sitter Frida först ensam vid sitt piano och framför en kÀnslosam ballad innan ett diskret komp fyller pÄ. Tre minuter in i lÄten dyker en elgitarr plötsligt upp och jag fÄr omedelbara rysningar av vÀlbehag som kan hÀrledas till Elvis Costellos fina »Alison«.

»When the Saints Come Stumblin' In« Àr enda melodin som Reine sjunger i stort sett sjÀlv och dÄ gÄr det inte att undvika att tÀnka pÄ Willy Clay Band.

Men hur gÄr det egentligen med Willy Clay Band nu?

- Vi ligger lÄgt för tillfÀllet. Vi har hÄllit pÄ i snart tio Är, men det Àr inte nedlagt. Alla kör sina egna grejor nu och det Àr tre skivor pÄ gÄng.

- Förutom vĂ„rt Frida & The Coolants sĂ„ har sĂ„ngaren Tony Björkenvall spelat in en skiva med Markus Fagervall i Halden och Örjan MĂ€ki (gitarr, lap & pedal steel) plus Fredrik Elenius (trummor) har spelat in en skiva med Peder af Ugglas som producent. De kallar sig The Favourite Hippies!

»The Monkey & The Mule« har en riktigt rootsy rytm och bra driv i melodin medan »Only a Heart« Àr en snygg ballad-duett med Frida & Reine.

Följande »Have Mercy« Àr Ànnu lugnare med Fridas övertygande röst i fokus, nÀstan en vaggvisa för vuxna.

Avslutande »Fisherman's Revenge (I'm Coming Home)« Àr komplett med inledande vinylknaster och Ship Ohoy-utrop som följs av handklapp och na-na-na-refÀng.

En övertygande debutskiva gjord av rutinerade musiker med ungdomlig entusiasm.

- Till hösten börjar vi arbeta med skiva nummer tvÄ. Vi har 50-60 lÄtar som ligger och vÀntar.

Men innan dess blir det en rejÀl Sverige-turné i maj som bandet ser fram emot. Björn vill avslutningsvis varna alla som tÀnker boka bandet första helgen i mars:

- Det finns en helg nÀr det Àr sjÀlvmord att ordna nÄt i Kiruna.

- NÀr det Àr pimpelfiskepremiÀr Äker 3000 pers upp till en fjÀllsjö och bor i ark. En ark Àr en liten stuga man drar efter skotern pÄ medar.

- Om du tÀnker dig en förminskad husvagn...och mobiltÀckningen skall vi bara inte snacka om!

Vi har blivit varnade, Björn.

Turnéplan:
2013-05-03 Uppsala, Katalin
2013-05-04 BorlÀnge, Tunakrogen
2013-05-05 Halden, Siste Reis
2013-05-06 Oslo, Buckleys
2013-05-07 Göteborg, TBA
2013-05-08 Halmstad, Kajskjulet
2013-05-09 Malmö, Folk och Rock
2013-05-10 Falkenberg, Grand
2013-05-11 Örebro, Mastodont
2013-05-12 Stockholm, Akkurat

Läs mer om Frida & the Coolants


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.