Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Steve Earle, Huckleberry Finn och Amerikas vÄlnad
Av Magnus ÖstnĂ€s

Det Àr dagen innan Mardi Gras. Ett ymnigt snöfall över Stockholm. MÀnniskorna rör sig försiktigt över isade gator. I kvarteren kring Mariatorget fÀrdas man tryggt genom vintern. Mardi Gras. Fettisdagen. Sju vÄningar upp med utblick över Carl Michael Bellmans kvarter stÄr Steven Fain Earle. LÄngt frÄn New Orleans. LÄng frÄn karnevalen pÄ Bourbon Street. LÄngt frÄn soppköerna som nu ringlar sig sÄ lÄngt att de börjar synas frÄn huvudgatorna i hans nya hemstad New York. LÄngt frÄn det Amerika han fÀrdats genom under de senaste trettio Ären. Ett Amerika som under hans livstid genomgÄtt en genomgripande förÀndring.

PĂ„ nya skivan ”The Low highway” sjunger han om dem, mĂ€nniskorna i soppköerna, de överblivna, de osynliga, mĂ€nniskorna som krisen stĂ€llt bort.

– Det jag ser Ă€r vad Woody Guthrie sĂ„g. Och det som vi alla singersongwriter skrivit om frĂ„n Dylan och framĂ„t men aldrig sett sjĂ€lva: Depressionen. Nu Ă€r den hĂ€r mitt ibland oss, sĂ€ger Steve Earle med en röst som nĂ„gon beskrivit som förlorad kĂ€rlek.

Saw empty houses on dead end streets
People linin’up for somethin’ to eat
And the ghost of America watchin’ me
Through the broken windows of the factories


”The Low Highway” Ă€r en logisk fortsĂ€ttning pĂ„ den personliga skivan »IÂŽll never get out of this world alive« frĂ„n 2011. En skiva som bĂ€r producenten T-Bone Burnetts omisskĂ€nnliga signum. ”The Low Highway” Ă€r mindre enhetlig Ă€n föregĂ„ngaren men samtidigt skarpare.

PĂ„ »The Low Highway«â€ vĂ€nder Earle tydligare tillbaka till Guthries berĂ€ttande. Han ser, men ger ocksĂ„ röst Ă„t erfarenheter som det moderna samhĂ€llet hade trott det lagt bakom sig, som medelklassen trodde att den hade lyft sig över.

Naked bones of a better day

Amerikas vÄlnad. Kanske Àr det sÄ att historiens lÄnga linjer mÀrks i det stora hela som en tilltagande bris, medan de kortare görs synliga pÄ det hÀr sÀttet, en hÄrd, stark, iskall nordanvind. Finanskraschen 2008 fick oerhörda konsekvenser för mÄnga. MÄnga som tidigare klarat sig tÀmligen bra drabbas nu hÄrt.

– Det ligger en hel del skuld i det hĂ€r: Jag kan iaktta det som sker men sjĂ€lv klarar jag mig riktigt bra. Det finns ett soppkök i mitt hemkvarter som jag trodde just hade öppnats men det visade sig att det alltid funnits dĂ€r. Nu Ă€r det mĂ„nga fler mĂ€nniskor som gĂ„r dit sĂ„ kön ringlar sig nerför gatan, sĂ€ger Steve Earle och sĂ€tter sig i hotellfĂ„töljen. Svarta boots, svart-röd-rutig skjorta och ett ordentligt tilltaget skĂ€gg. Blicken knivskarp.

Hem för denne 58-Ă„rige Texas-son Ă€r sedan nĂ„gra Ă„r tillbaka New York. Greenwich village. “Det tog sin tid, men jag kĂ€nner mig mer hemma hĂ€r Ă€n nĂ„gon annanstans.” SĂ€ger den rastlöse pilgrimen, född i Virginia men myten berĂ€ttar att han som helt nyfödd fick sina fötter doppade i en medhavd lĂ„da Texas-jord. Han var sexton Ă„r nĂ€r han lĂ€mnade fadershuset för gott. FrĂ„n San Antonio till Houston till Nashville.

– Jag stannade aldrig lĂ€nge pĂ„ samma jobb och jag spelade sĂ„ mycket jag kunde, sĂ€ger Steve som menar att han framförallt lĂ€rde sig att inte klaga över att hanka sig fram pĂ„ mindre glamorösa jobb.

– De flesta mĂ€nniskor jobbar för att fĂ„ ihop sitt levebröd och de Ă€lskar inte nödvĂ€ndigtvis det de gör, men jag har stor respekt för de som jobbar pĂ„ och tar hand om sin familj.

Vad Àr skillnaden mellan det Amerika du vÀxte upp i och det som unga vÀxter upp i idag?

– Vi har fostrat ett par generationer unga som trodde att de skulle vara utblottade om de inte tjĂ€nar 100 000 dollar om Ă„ret. Allting började handla om pengar, istĂ€llet för strĂ€van att bli den bĂ€sta doktorn, den bĂ€sta författaren, sĂ„ började allting handla om hur mycket pengar man kunde tjĂ€na. Det Ă€r sorgligt, det skadade oss och det Ă€r bland annat det hĂ€r som har lett oss in i de hĂ€r problemen, sĂ€ger Steve.

AlltsÄ: StrÀvan efter excellens ersatt av en allt blindare dans kring derivaten.

Blicken för de utsatta Ă€r skarp. Blicken han delar med Guthrie och Steinbeck frilĂ€gger och vill slĂ„ broar till de satta pĂ„ undantag. Och mitt bland denna generation av förlorade lycksökare vandrar en igenkĂ€nnlig figur Ă„terigen pĂ„ Amerikas gator: Den hemvĂ€ndande soldaten som varit ivĂ€g i “ett frĂ€mmande land och lĂ€rt sig hata och lĂ€rt sig döda”.

Taught him to hate and taught him to kill
Now he’s out on the road with at hole to fill


Steve har beskrivit honom förr. Men han har ocksĂ„ fĂ„tt löpa ett medialt gatlopp för berĂ€ttelsen om den tillfĂ„ngatagne amerikanske talibansoldaten John Walker Lindh. LĂ„ten »John Walkers’ Blues«â€ finns pĂ„ Jerusalem frĂ„n 2002.

Det har gÄtt drygt tio Är sedan 11 september - Vad har hÀnt under de hÀr tio Ären?

– Vi har fĂ„tt lĂ€ra oss en hel del men det har varit en lĂ„ng och tuff lĂ€xa. Hopefully we won’t do something like that again. Hopefully we won’t attack some country based on something that they even didn’t do. Just because somebody had to be attacked and because certain people in power thought they were gonna make a lot of money. And they may be making a lot of money. There’s a well there and it’s going somewhere but I don’t see the money. Do you get your share of it?, sĂ€ger Steve Earle med ett torrt skratt.

Irak-kriget och »The war on terror« Ă€r ett sĂ„r. Finanskrisen och den efterföljande depressionen ett annat. Och det Ă€r ett i mĂ„nga avseenden delat land han beskriver. Ett land dĂ€r klyftorna vĂ€xer mellan de som har och de som inte har. Men mitt i allt detta mĂ„ste man kunna ge mĂ€nniskor ett hopp, menar Steve. Att ingjuta ett livsgnista. Trots all frustration och uppgivenhet.

– Det Ă€r dĂ€rför jag inte gillar en författare som Cormac McCarthy, det finns inget hopp i det han gör. Jag slutade lĂ€sa honom för att han gjorde mig olycklig och besviken. Jag tycker att det Ă€r helt okej att det Ă€r mörkt, men till slut mĂ„ste folk tycka att det Ă€r okej att de ödslade sin tid pĂ„ ditt elĂ€nde. You know what I mean? It’s like you taken a big chunk of people’s lives and if you just bum ‘em out I’m not sure. Du behöver nödvĂ€ndigtvis inte ha ett lycklig Walt Disney-slut men du mĂ„ste ge mĂ€nniskor nĂ„got slags hopp.

Han har varit med om en del pĂ„ vĂ€gen. Missbruk. Hemlöshet. FĂ€ngelsevistelse. Ett tag höll det pĂ„ att gĂ„ riktigt Ă„t helvete. Men efter inlĂ„sningen och efter en tid pĂ„ behandlingshem kom han ut och nĂ„got hade förĂ€ndrats. Han skrev lĂ„ten Goodbye till plattan »Train A Comin«. Emmylou Harris, som var med och sjöng pĂ„ ett par lĂ„tar pĂ„ skivan, gjorde sedan Goodbye pĂ„ sin monumentala, andra genombrottskiva »Wrecking Ball«. Ja, ni vet vilken. Och sjĂ€lv kan jag rĂ€kna upp en handfull mĂ€n som grĂ„tit sig igenom den dĂ€r skivan. FrĂ„n första till sista lĂ„t. Den skivan var en del av vĂ€ndningen i Steves liv, vid en tidpunkt dĂ„ han saknade ett eget hem.

Nej, han lĂ€ser hellre författargrannen Nick Toschas. »Me and the devil«. Eller Michael Ondaatjes »Coming through slaughters«. Och sĂ„ kommer vi in pĂ„ det andra skrivandet. Förutom hans sĂ„ngtexter, frammejslade berĂ€ttelser som kan förklara ett liv över en handfull verser, skriver Steve Earle dramer och noveller. Novellsamlingen Doghouse Roses kom 2002. 2011 kom hans första roman »I’ll never get out of this world alive«. Titeln hĂ€mtad frĂ„n Hank Williams sista lĂ„t och boken rör sig ocksĂ„ i utkanten av Williams liv. Den handlar om en lĂ€kare som reser tillsammans med Hank Williams. Romanen Ă€r modellerad pĂ„ verkligheten, men fri i berĂ€ttandet.

Nu Àr Steve Earle mitt i ett memoarprojekt, en bok i tre delar vars första del handlar om mötet och Ären med Townes Van Zandt. Den andra delen handlar om personer som fick honom att överleva tiden som hemlös pÄ vÀg mot undergÄngen i Nashville. Den tredje delen handlar om mÀnniskor han sÄg upp till under tillfrisknandet.

– För att kunna jobba med romanen mĂ„ste jag ta ledigt frĂ„n det andra, musiken och lĂ„tskrivandet. Memoaren kan jag skriva pĂ„ till och frĂ„n under resorna och under turnerandet.

Hur Àr det att skriva pÄ det hÀr sÀttet jÀmfört med att skriva sÄnger?

– Well, det finns dagar dĂ„ jag inte stĂ„r ut med det. Det Ă€r skillnaden. Det blir lite för mycket av mig i det. Men jag tog pengarna och jag vill ha nĂ€sta check ocksĂ„, sĂ€ger han lakoniskt och lĂ€gger upp de svarta bootsen pĂ„ soffbordets undre glasskiva.

Kan du se en tid nÀr du skriver mer prosa och romaner Àn sÄnger?

– Förmodligen inte. Det skulle dessutom göra en massa mĂ€nniskor besvikna. Jag vill fortsĂ€tta till den punkt dĂ„ jag inte kan Ă„ka ut och spela mer, dĂ„ fĂ„r vi se. Jag vill inte fortsĂ€tta skriva lĂ„tar utan att kunna Ă„ka ut och spela dem. But right now I still play, so


Har du nÄgon gÄng sett dig sjÀlv göra nÄgonting annat?

– Nej. Jag har aldrig kunnat se mig sjĂ€lv göra nĂ„gonting annat Ă€n att spela och skriva sĂ„nger och det har tagit mig lĂ„ng tid att komma hit. Men jag skulle ha fortsatt att skriva och spela oavsett om jag hade tjĂ€nat pengar pĂ„ det. Det kanske slutar med att jag spelar pĂ„ gatan. Och det Ă€r dĂ€rför jag alltid ger pengar till gatumusiker, Ă€ven om de suger, sĂ€ger han, men en hastigt uppflammande gnista drar förbi i de mörka ögonen.

Med den irlÀndska jordmÄnen, den kreolska vinden och vÀtan frÄn den mexikanska golfen i sig, tÀnker jag och fÀster blicken pÄ poeten Earle. Han som av sinnesroskÀl bestÀmde sig för att börja skriva haiku. Den japanska kortdikten.17 stavelser fördelade pÄ tre rader. 5-7-5 lyder formeln.

Steve Earle skrev en haiku om dagen under exakt ett Är. FrÄn den 22 februari 2000 till den 22 februari 2001. Allt noggrant nedtecknat i en liten, svart anteckningsbok. Den första skrevs pÄ en Boeing 777 med destination Los Angeles.

Frozen winter sky
The airplane poised and ready
To rise above it


Men nej, han skriver inte haiku lÀngre. Eller förresten, sÀger han. En om Äret.

– De ber mig alltid att komma och lĂ€sa pĂ„ S:t Marks Church Poetry Marathon. SĂ„ dĂ„ mĂ„ste jag ha nĂ„got nytt med mig, sĂ€ger han med ett hest skratt. Han tystnar och blir allvarligare: Ă„ret med haiku var ett av de bĂ€sta i mitt liv. Jag lĂ€rde mig mycket. Haiku-skrivandet var ett slags meditation och jag kĂ€nner att jag kan behöva börja skriva dem igen.

Jag slÄr upp en passage i den franske renÀssansförfattaren Montaignes Essayer, om det flyktiga och ogripbara i handhavandet med poesi:

Den som ser poesins skönhet med fast och stadig blick ser den inte, lika litet som vi ser ljusskenet av en blixt. Den övertygar inte vÄrt omdöme, den hÀnför det, övervÀldigar det.

DĂ€r har ni Earles text.

The voice of reason and the roar of the beast


EfterÄt, pÄ vÀg ned i hissen slÄr det mig att vi knappast talat mer Àn nÄgra stavelser om Townes. Townes van Zandt. Mentor. Förebild och kanske nÄgot av en fadersgestalt för den unge Steve Earle. Eller som Steve sjÀlv uttryckt saken: Han var ingen bra förebild men ett sjuhelvetes mentor. En av outlaw-countrysÄngarna. Efter Cash. Efter Jennings och efter Haggard. Men allt det dÀr Àr vÀl genomtröskat. Eller?

Kanske har ingen kommit riktigt nÀra. För sÄdan Àr Steve Earle. Integritetsfull, sluten mitt i denna lÄgmÀlt vibrerande vÀnlighet, intelligens, mitt i detta historieberÀttande.

Ingenting om Townes, som gett namn Ät Steves Àldsta son. Justin Townes Earle, den kritikerrosade singersongwritern med en egen karriÀr och en egen vÀg. Fast indirekt var vi nog dÀr, i frÄgan om det hÀr med faderskap. Om Homeros och Telemachos och om att bli pappa igen vid 55 Ärs Älder.

– Jag tror att jag Ă€r en mycket bĂ€ttre far nu Ă€n jag var för Justin och för Ian. Det Ă€r lite orĂ€ttvist men jag tror att de förstĂ„r, sĂ€ger Steve.

Och visst kan han se en hel del av sönernas önskan att bli bÀttre Àn pappa. Att slÄ den gamle. Att ÄtervÀnda hem och fÄ vÀlsignelsen.

– Visst tror jag att Justin har en hel del av det, men poĂ€ngen Ă€r att han inte kan slĂ„ mig, kampen skulle bara vara mot honom sjĂ€lv, hur mycket han Ă€n försöker. Jag vet det dĂ€r sĂ„ jag bekymrar mig inte sĂ„ mycket över det. He’ll figure it out one of these days, sĂ€ger Steve.

Att svaret Àr en bumerang upptÀcker jag senare. Jag duckar för sent. Fast dÄ, sittande bredvid i den mjukt stoppade fÄtöljen, kÀnns han mer som en vittberest storebror Àn som en jÀvligt cool terapeut.

– Det Ă€r mĂ€rkligt. Dina barn kan verkligen göra dig förbannad eftersom du ser dig sjĂ€lv i dem. Men du kan inte kontrollera dem och det vĂ€rsta du kan göra Ă€r att försöka uppfostra en vuxen. You can’t do that. It’s done, you’ve missed your shot and it’s done. Jag Ă€r inte sĂ€ker pĂ„ om du verkligen kan ha dina barn som vĂ€nner, men du kan alltid Ă€lska dem, and that’s really all you can do. Just love them.

Bara Àlska dem. Och sÄ Àr vi dÀr, tillbaka vid hoppet. Hoppet om att kunna ge nÄgot vidare. Hoppet om försoning.

Han har en treÄrig son tillsammans med sin fru, singersongwritern Allison Moorer som ocksÄ Àr med i bandet The Dukes. Och han vet att han inte kommer att fÄ se pojken bli lika gammal som han sjÀlv Àr nu.

– Av de fyra killar som jag lĂ€mnade highschool med Ă€r det bara jag kvar i livet. Det finns en möjlighet att jag fĂ„r se honom vĂ€xa upp och det finns ocksĂ„ en risk att jag inte fĂ„r det. Jag vet att det kan vara min tur nĂ€r som helst, sĂ€ger Steve Earle som skrev »Remember Me« med den utmĂ€tta tiden i Ă„tanke. SĂ„ att nĂ„got skulle finnas kvar om den dĂ€r lilla pojken skulle glömma vem hans pappa var.

Sen. NÀr han sjÀlv inte finns hÀr.

Och jag kan se dem sitta dÀr. En liten hand i en stor.

Remember me on a sunny day
When everythings’ goin’ your way


– HuvudskĂ€let för mig att hĂ„lla mig vid liv Ă€r möjligheten att fĂ„ lĂ€sa Harry Potter för honom nĂ€r han nĂ„r rĂ€tt Ă„lder. Jag mĂ„ste ta hand om mig sĂ„ jag fĂ„r möjligheten att lĂ€sa Rowlings böcker igen, sĂ€ger han med en Earlesk vĂ€ndning. Dem och Huckleberry Finn.

Han lyser upp.

– Hemingway sa: bry er inte om att försöka skriva den stora amerikanska romanen, den har redan skrivits och den heter Huckleberry Finn. Jag hĂ„ller med, Mark Twain is pretty fuckin’ hard to beat, sĂ€ger Steve Earle.

Huckleberry Finn. Äventyret. Bildningen. Satiren och SamhĂ€llskritiken. KĂ€nns han igen? Hur som helst: Nu vet ni. I vĂ€ntan pĂ„ memoaren. Stephen Fain Earle.
Pretty fuckin hard to beat.
Steve Earle om


New Orleans och lĂ„ten »That all you got?« frĂ„n TV-serien »Treme« dĂ€r Earle spelar gatumusikern Harley.

– Katrina spöade skiten ur New Orleans men mĂ€nniskorna Ă€r fortfarande dĂ€r och staden har inte blivit reparerad och det Ă€r faktiskt bĂ„de bra och dĂ„lig. Det fanns planer pĂ„ att bygga upp ett New Orleans vi aldrig skulle ha kĂ€nt igen. Men sĂ„ kom krisen och pengarna tog slut. Å andra sidan Ă€r det massor av mĂ€nniskor som fortfarande vĂ€ntar pĂ„ att deras hus ska byggas upp igen och de har aldrig fĂ„tt nĂ„gra penar och nĂ„gon hjĂ€lp. Half the city is gone, half the people is gone. And half the houses that were damaged in Katrina is still damaged.

Sharon Shannon. – Jag mötte henne nĂ€r hon spelade med Mike Scotts band pĂ„ 1980-talet. Hon Ă€r den bĂ€sta dragspelaren pĂ„ Irland, fast hon ursprungligen Ă€r fiddlare. Jag trĂ€ffar henne ofta nĂ€r jag Ă€r pĂ„ Irland.

Irland. - Min mamma Àr en Collins och min pappas namn Earle Àr frÄn Ulster sÄ jag har bÄda sidor av Irland. Men Irland för mig handlar mer om musiken. Jag Àlskar musik som har en genomgÄende ton. Det mesta i musikvÀg jag har gjort i mitt liv har en koppling till Irland och Skottland.

The Pilgrim. SÄngen som ligger sist pÄ plattan The Mountain Àr skriven till basisten Roy Huskey Jr:s begravning. Huskey som dog i cancer bara 41 Är gammal.

- Jag skrev den samma morgon som begravningen skulle Ă€ga rum. DĂ„ hade jag inte en tanke pĂ„ att spela in den. Men alla röster du hör pĂ„ inspelningen tillhör mĂ€nniskor som Roy kĂ€nde, hans fru och hans barn, 12 och 14 Ă„r gamla var med och sjöng. Roy spelade med Emmylous band The Nash Ramblers och han var en nĂ€ra vĂ€n och den bĂ€sta stĂ„basist jag spelat med. Roy Huskey Jr spelade pĂ„ »Train A comin«.

Läs mer om Earle, Steve


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.