Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Mary Gauthier pÄ vÀg till Sverige
Av Magnus ÖstnĂ€s

35 Ă„r gammal skrev hon sin första lĂ„t. Fem skivor och tretton Ă„r senare berĂ€ttar hon pĂ„ ”The Foundling” historien om hur som nyfödd övergavs av sin mamma. Nu kommer singer-songwritern Mary Gauthier till Sverige.

”I got a hole in me like I was never born” sjunger den amerikanska singer-songwritern Mary Gauthier pĂ„ skivan ”The Foundling” frĂ„n 2010; ett slags sjĂ€lvbiografisk odyssĂ© i hennes historia som ”hittebarn”, bortlĂ€mnad som nyfödd till ett barnhem.
”The Foundling” Ă€r en i lĂ„nga stycken skymningssvart skiva som Ă€ndĂ„ slutar med en försonande utandning i Michelle Shocked-kĂ€nsliga: ”I’m hanging on, to another day borrowed”.

- Jag lever ett bra liv nu men det har varit en lÄng resa, sÀger Mary Gauthier pÄ en ojÀmn telefonlinje frÄn Nashville.

Hade du kunnat göra den hÀr skivan nÀr du började skriva musik?

- Nej, det har tagit de hÀr Ären för att nÄ fram. Det hÀr Àr en historia som jag har haft inom mig men som jag inte kunnat formulera förrÀn nu. Det har krÀvts nykterhet, ÄterhÀmtning, terapi och hÄrt arbete för att fÄ tag i historien, min historia, sÀger Mary Gauthier.

”The Foundling” öppnas med titelspĂ„ret, en Cohen-inspirerad vals med Brel-dragspel och en tunn hinna mot sorgen.

”Abandoned, anbandoned left at the gate, cut loose untethered, tattooed by fate”, sjunger Mary Gauthier medan Adam Czerwinecs chanson-dragspel och Tania Elisabethz’ florlĂ€tta fiol rör sig nĂ€rmast viktlöst i vidare och vidare cirklar.

Den tunna hinnan brister redan i andra lĂ„ten ”Mama here, mama gone”.

Paradise receding, paradise withdrawn.
A tiny heart is beating.
Mama here, mama gone.


”The Foundling” Ă€r Mary Gauthiers sjĂ€tte album. Med ett smĂ€rtsamt nĂ€ra tilltal tar hon steget vidare mot en sjĂ€lvbiografisk skiva som balanserar pĂ„ eggen mot dagbok. En dagbok som började skrivas den 11 mars 1962, dĂ„ en flicka föddes i New Orleans, en flicka som lĂ€mnades bort av sin mamma och placerades pĂ„ barnhem.

- I fyrtio Är försökte jag intala mig att det inte betydde nÄgonting att jag var bortlÀmnad och adopterad, att jag inte kÀnde till min historia, mitt namn och vem min riktiga mamma var, men det gör det. Det betyder oerhört mycket, sÀger Mary som har jobbat för att göra det möjligt för adopterade i USA att söka sina biologiska rötter.

- Även i de bĂ€sta adoptioner finns det ett trauma. Och det Ă€r viktigt att erkĂ€nna att det finns dĂ€r, sĂ€ger hon.

35 Ă„r gammal slĂ€ppte Mary Gauthier debutskivan ”Dixie Kitchen” och ryktet om restaurangĂ€garen frĂ„n Boston spred sig snabbt i rootsmusik-kretsar och med uppföljaren ”Drag Queens in Limousines” stod dörrarna vidöppna i Nashville. Men det var först med fjĂ€rde skivan ”Mercy now” som hon tog steget och flyttade till Nashville och kontrakterades av Lost highway records.

Med ”The Foundling” samarbetar hon för första gĂ„ngen med Michael Timmins frĂ„n Cowboy Junkies och kritikerna var eniga i lovorden. New York Daily News menar att med tiden kommer Mary Gauthier att kunna axla Johnny Cash mantel.

- Det vore rÀtt kul för en lesbisk singer/songwriter att ta över Johnny Cash mantel, sÀger Mary med ett hest skratt och viftar undan frÄgan om det Àr ett problem för henne att vara öppet gay i countrykretsar.

- Det spelar ingen roll. I Nashville bryr de sig bara om bra lÄtar.

För puritanen Àr det fint att höra Garth Hudsons dragspel i Interlude och hans pianospel pÄ Sideshow.

För ett par Är sedan letade Mary Gauthier upp sin biologiska mamma, ringde henne ett par dagar före julafton och möttes av en kvinna som Ängrade att hon lÀmnade bort henne. Mary var hennes livs stora hemlighet men det var för sent att Àndra pÄ nÄgot nu, sade hon.

- Hon ville inte trÀffa mig och ville heller inte tala om vem min pappa var, sÄ det vet jag Ànnu inte.

För Mary slöt telefonsamtalet cirkeln pĂ„ fyrtio Ă„r, och samtalet finns nedtecknat i lĂ„ten ”March 11, 1962”.

”Mama held me one time, she kissed me and said goodbye, but I still believe in love.” Sjunger hon pĂ„ “The Orphan King”.

- Om du inte tror pÄ kÀrleken sÄ har du ingenting att tro pÄ, sÀger Mary.


Fakta:
Mary Gauthier, född i New Orleans 1962. Bodde sitt första levnadsĂ„r pĂ„ ”St. VincentÂŽs Women and Infants Asylum” innan hon adopterades.
Aktuell: Sverige-turné i april.

Läs mer om Gauthier, Mary


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.