Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
DetektivberÀttelsens historia: dÄ och nu
Av Magnus Eriksson

Det började 1841. DĂ„ publicerade Edgar Allan Poe sin novell »Morden pĂ„ Rue Morgue« i tidskriften »Graham’s Magazine«. Den gavs ut i Philadelphia och riktade sig enligt tidens sed till »damer och gentlemĂ€n«. Edgar Allan Poe var annars kĂ€nd som en av Romantikens stora poeter, men som sĂ„dan fascinerades han ocksĂ„ av de osynliga rörelserna i mĂ€nniskans sjĂ€l liksom av alla de dunkla skrĂ€ck- och sagostĂ€mningar som prĂ€glade mycket av tidens mer kommersiella skrivande. Redan namnet pĂ„ gatan i novellen för tankarna till skrĂ€ckromantiken. »Morgue«, det Ă€r bĂ„rhus pĂ„ franska.

Det föresvÀvade knappast Edgar Allan Poe att hans berÀttelse skulle gÄ till historien som den första deckarhistorien. Poes novell handlar om ett bestialiskt dubbelmord. En kvinna och hennes dotter hittas mördade i ett lÄst rum. Dotterns lik har stuvats in i skorstenen, och rummet Àr lÄst inifrÄn. Mördaren har alltsÄ inte haft nÄgon möjlig flyktvÀg bort frÄn platsen.

Polisen griper en misstÀnkt mördare, men den listige Auguste Dupin framför en annan teori. Hans teori förklarar hur morden begÄtts, och den förklarar ocksÄ hur mördaren kunde ta sig ur det lÄsta rummet utan att bryta upp nÄgot lÄs.
Historien berÀttas av Dupins vÀn. I sin korta novell skapade Edgar Allan Poe dÀrmed flera av detektivberÀttelsens mest slitstarka schabloner.

Först och frÀmst myten om den suverÀna intelligensen, hos Poe som sÄ mÄnga efterföljare representerad av privatdetektiven som sÀtter de mindre smarta polismÀnnen pÄ plats. Han lÀt ocksÄ detektivens följeslagare berÀtta för lÀsarna om vad som hÀnder. Den stafettpinnen togs upp redan av Arthur Conan Doyle som lÀt oss se den knivskarpe detektiven, amatörvetenskapsmannen, violinisten och morfinisten Sherlock Holmes genom den förnumstige doktor Watsons ögon.

Edgar Allan Poe konstruerade ocksĂ„ det första exemplet pĂ„ »det slutna rummets gĂ„ta«, alltsĂ„ ett fall dĂ€r offret Ă„terfinns i ett rum som Ă€r lĂ„st inifrĂ„n (eller utifrĂ„n) och som saknar andra utgĂ„ngar som förövaren kan ha flytt genom. BortĂ„t hundra Ă„r senare fullĂ€ndade Poes landsman John Dickson Carr tekniken med den ena slutna rummet-gĂ„tan snillrikare Ă€n den andra. Den svenska deckarmaestron Jan Ekström har ocksĂ„ givit flera fantasifulla bidrag till genren, till exempel i ȁlkistan«, som gavs ut 1967. GĂ„tan Ă€r virtuost hopkommen, och romanen Ă€ven i övrigt fascinerande i sina ödestyngda bilder av det smĂ„lĂ€ndska skogslandskapet. Och ska jag vara Ă€rlig, har jag nog Ă€nnu inte helt förstĂ„tt hur den onde mannen i Nissafors hamnade i Ă„lkistan.

Men Stieg Larsson missförstod idén om det slutna rummet. I sin första deckare, »MÀn som hatar kvinnor«, lÄter han huvudpersonen Mikael Blomkvist kalla det ouppklarade fallet som sÀtter igÄng hÀndelseledjan för en slutna rummet-gÄta. Ty den sextonÄriga Harriet försvann en sommardag för mÄnga Är sedan, nÀr slÀkten var samlad pÄ en ö som hennes familj Àgde. Den dagen var alla tillfarter stÀngda, pÄ grund av en tankbilsolycka pÄ bron som binder ihop ön med fastlandet.

Det Àr ett fantasieggande fall, men det har inte mycket med Poes idé eller Jan Ekströms elegant vÀvda intriger att göra. Det pÄminner mer om den klassiska brittiska deckarens slutna sÀllskap pÄ en herrgÄrd, eller den demoniskt iscensatta mordorgien i Agatha Christies »Tio smÄ negerpojkar«.

»Liket i bilioteket«, »Mordet i prÀstgÄrden«, »Mordet pÄ orientexpressen« och »Cyankalium och champagne« Àr titlarna pÄ nÄgra andra romaner av Agatha Christie. De ger goda innehÄllsdeklarationer, de anger precis vad böckerna handlar om. De antyder dessutom en social miljö för dramatiken. Agatha Christies romaner var typiska för den brittiska deckaren under mellankrigstiden. Hon skrev om mordfall, ofta mer kliniska och intellektuellt eggande Àn blodiga, i lantliga miljöer. Det var herrgÄrdar och prÀstgÄrdar i mÀngd. De högre klasserna dominerade. De lÀgre klasserna mÀrktes frÀmst genom snabbt förbivirvlande tjÀnsteandar eller genom ingiften, mesallianser som inte sÀllan fick dödlig utgÄng.

Med sina hjÀltar Hercule Poirot och Miss Marple anslöt sig Agatha Christie, liksom sin mer höglitterÀrt strÀvande kollega Dorothy Sayers med högvÀlborne privatpanaren Lord Peter Wimsey, till Sherlock Holmes-mönstret. De brittiska hjÀltarna redde ut de snÄrigaste hÀrvor och avslöjade de mest förslagna mördare som litteraturen skÄdat, och författarna lade ut alla spÄr som ledde fram till lösningen sÄ att de var synliga för lÀsaren.

Det senare hörde till de tidiga deckarförfattarnas hederskodex. De satte en Àra i att överraska lÀsarna, men dessa skulle inte bli lurade. De skulle ha samma chans som detektiven att knÀcka fallet. Dessa författare höll genrehantverket i helgd. Deras böcker följde noggrant uppstÀllda spelregler, och de fick lÀtt en touch av intellektuella exeperiment. Den svenske filosofen Ingemar Hedenius ansÄg rentav att detektivromanen Àr den enda fundamentalt omoraliska, litterÀra genren. Varför? DÀrför att den inte tar döden pÄ allvar.

Men de brittiska deckarna framkallade ocksÄ protester inom den egna traditionen, frÀmst frÄn amerikanskt hÄll. Den hÄrdkokte pionjÀren Raymond Chandler gjorde rent hus med britterna i essÀn »Mordets enkla konst«, först publicerad i den aktade tidskriften »The Atlantic Monthly« 1944. Chandler visade, lika hÀnsynslöst som roat, hur orimliga intrigerna var i nÄgra böcker av A A Milne (Nalle Puhs andlige far), Christie, Sayers och den pÄ sin tid hyllade irlÀndske deckarförfattaren Freeman Wills Crofts. För att mördarens planer skulle lyckas i dessa böcker, krÀvdes att sÄ mÄnga villkor skulle vara uppfyllda att det enligt Chandler blev komiskt:

»SÄdant kallas vulgÀrt uttryckt att sitta med Gud i knÀt - en mördare som behöver sÄ mycket hjÀlp av Försynen mÄste ha hamnat i fel bransch.«

Han hÀcklade dessutom Hercule Poirot »för att fjanta omkring med sina smÄ grÄ celler«.

Raymond Chandlers svar var en annan typ av detektivroman, den hÄrdkokta. Tillsammans med författare som Dashiell Hammett och James M Cain skapade han en detektivroman som var socialt genomskÄdande och desillusionerad. Detektiven rörde sig ofta i samhÀllets övre skikt, men som Chandlers hjÀlte Philip Marlowe sade, dÀr fanns en lukt, lukten av makt och rikedom, men ocksÄ av nÄgot ruttet, av nÄgot som Àtit sig in i mÀnniskorna.

De hÄrdkokta detektiverna fick ocksÄ en filosofisk anstrykning. Deras erfarenheter av samhÀllet speglade en insikt av djupare art, en idé om mÀnniskan som utlÀmnad i ett ondskefullt spel. Typiskt nog inriktade sig de hÄrdkokta hjÀltarna pÄ sitt fall. Det skulle lösas, men vÀgen till lösningen kantades av lik som inte alltid fick sin förklaring.

Det finns en del apokryfiska historier om filmatiseringarna av dessa romaner och oklarheterna i manus. Howard Hawks gjorde film av Chandlers roman »Den stora sömnen« (pÄ svenska dras filmen med sin gamla titel »Utpressning«). William Faulkner, som fick Nobelpriset i litteratur nÄgra Är senare, skrev manus. Enligt en anekdot som envist dröjer kvar, skulle Hawks sÄ sent som pÄ 1960-talet sagt att han inte hade en aning om vem som begick ett av morden.

Man kan se det som slarv men ocksÄ som uttryck för en idé: att vÀrlden Àr oöverblickbar och att mÀnniskan Àr utlÀmnad till krafter bortom hennes medvetna kontroll, eller till krafter under hennes medvetandes kontroll. Den hÄrdkokta deckaren öppnar sig bÄde för filosofiska och djuppsykologiska tolkningar. Men författarna var varken filosofer eller psykologer, de sÄg sig sjÀlva som realister. Chandlers frÀmsta invÀndning mot den brittiska pusseldeckaren var att den i hans ögon inte talade sanning om vare sig samhÀllet, brottet eller mÀnniskan. För det krÀvdes ett frÀnare sprÄk och en mer verklighetsförankrad syn pÄ brotten: »Hammett tog ut mordet ur den venetianska vasen och slÀngde det i grÀnden«, skrev han om Dashiell Hammett, som sjÀlv hade varit privatdetektiv pÄ 1920-talet och som Àr mest kÀnd för romanen »Riddarfalken frÄn Malta«.

Ofta betraktas den hÄrdkokta deckaren som mer politiskt laddad Àn den traditionella pusseldeckare som britterna utvecklade pÄ 1920- och 1930-talen. Tanken Àr att den frÀna realismen rymmer en idé om samhÀllet som en djungel, ett allas krig mot alla, till skillnad frÄn pusseldeckaren som bara vill vara trivsam.

Kanske Àr det typiskt att SVT:s reklamsnuttar för sommarens upplaga av Morden i Midsomer talade on nya »mysiga« mord. Men ett mord Àr aldrig mysigt, annat Àn möjligen i reklammakarens förvridna förestÀllningsvÀrld.

En del kritiker, som kulturforskaren Jim Collins, har utmanat den bilden av de brittiska deckarna. Han anser att detektiven skapar en ny ekonomisk ordning, baserad pĂ„ kompetens och inte pĂ„ börd. Även Dorothy Sayers Lord Peter skapar sin position i samhĂ€llet genom sitt överlĂ€gsna kunnande som detektiv, inte genom sin adelstitel. Om den hĂ„rdkokta deckaren kritiserade sitt samhĂ€lle, kan vi sĂ€ga att pusseldeckaren visade att en annan ordning Ă€n det traditionella klassamhĂ€llet var möjlig.
Det hÀr Àr de tvÄ traditioner som den moderna kriminalromanen tagit spjÀrn mot. De spelas ofta ut mot varandra, pÄ det sÀtt som redan Chandler gjorde. Men idag behöver vi inte se nÄgon motsÀttning mellan dem. De bÄda traditionerna fascinerar, var och en pÄ sitt sÀtt.

Chandlers frÄga »Sayers eller Hammett« besvaras med ett annat bindeord: Sayers och Hammett, Chandler och Christie.
I Sverige dröjde det dock till 1950-talet innan de hÄrdkokta deckarna introducerades, och dÄ genom översÀttningar som förvandlade böckernas noggrant utmejslade lakonismer och hÄrdkokta cynismer till lÀttsinnig söderslang. HÀr flöt ocksÄ den hÄrdkokta deckaren samman med 1950-talets kioskdeckare, eller den genre som i USA kallades »pulp fiction«. Likheterna Àr legio, men ocksÄ skillnaderna. Chandler, Cain och Hammmett arbetade medvetet och lÄngsamt.

De hade en litterÀr idé, dÀr kioskböckerna ofta producerades pÄ löpande band. Fast det Àr inte hela sanningen. Det författarnamn som allra mest envist hÀftats fast vid kioskdeckaren Àr Mickey Spillane. Han Àr ett fult ord för deckarkritiken, Ätminstone den svenska. Spillane arbetade dock inte mindre minutiöst Àn sina föregÄngare, och hans illusionslösa bild av vÀrlden kan mycket vÀl ses som en bro mellan de tidiga hÄrdkokta författarna och vÄra dagars sÄ kallade noir-författare som James Crumley, George Pelecanos, Dennis Lehane och Megan Abbott.

Den tidiga svenska detektivromanen var i stÀllet helt prÀglad av pusseltraditionen. De ledande författarna var sinsemellan olika. Stieg Trenter Àr en klassiker bland Stockholmsskildrare. Maria Lang skapade ett eget universum i smÄstaden. H.-K. Rönblom kryddade sin prosa med ironisk sÀlta. Jan Ekström Àr oövertrÀffad i sin konstruktion av det slutna rummets gÄta men ocksÄ en betydande SmÄlandsskildrare. Och Vic Suneson skrev polisromaner lÄng innan det blev högsta mode. Men alla hade en sak gemensamt, sin omsorg om deckargÄtan. De hade gÄtt i den traditionella pusseldeckarens hÄrda skola. Omslaget till Vic Sunesons bok »Sanningen om Marie-Claire« förtÀljer rentav att lÀsaren ges chans att »sjÀlv finna lösningen«.

PĂ„ 1950-talet skapades ocksĂ„ en ny deckargenre i USA, polisromanen. Visst hade det tidigare funnits poliser i andra roller Ă€n som tafatta klĂ„pare som blev tillrĂ€ttavisade av den överlĂ€gsne privatdetektiven. Vic Suneson skrev om poliser, Georges Simenon skrev sin första roman om kommissarie Maigret redan 1931. Även schweizaren Friedrich Glauser skrev böcker om polismĂ€n pĂ„ 1930-talet, bland annat Överkonstapel Studer.

Men varken Maigrets eller Studers vardag fylldes av noga beskrivet rutinslit. De arbetade intuitivt, och deras skapare var lika mycket stÀmningsmÄlare som gÄtpusslande intrigmakare. Amerikanen Ed McBains romaner var av annat slag. Han skrev om polisarbetet, ner i minsta detalj och bildade dÀrigenom skola för en oöverskÄdlig mÀngd mer eller mindre framstÄende efterföljare.

1956 gav Ed McBain ut sin första bok om 87:e polisdistriktet i Isola City, ett lÀtt beslöjat New York som författaren besjöng i bildrika beskrivningar dÀr staden fick ett eget liv, men ett liv som ocksÄ speglade vad som skedde under ytan. NÀr vÀrmen slog staden, steg brottssiffrorna. PolismÀnnen blev brutalare. Ed McBains sprÄk var pÄ en gÄng poetiskt och naturalistiskt. Han vÀjde inte för vÄldet. Han skildrade det med en plÄgsam ÄskÄdlighet, dÀrför att vÄld fick polismÀnnen att mÄ illa. Han ville mana fram samma kÀnsla hos sina lÀsare.

Ibland blev Àven Ed Ma Bains poetiska bildsprÄk drastiskt, som nÀr han lÀt en polis förestÀlla sig hur en kvinnas bröst kunde sprÀngas likt en mÄlning av Dali. SÄdana passager, liksom de mÄnga bilderna av staden som en sköka eller Àlskarinna, gjorde att Ed McBains kvinnosyn kritiserades. Att pÄfallande mÄnga av hans kvinnliga gestalter var bÄde vackra och undergivna förstÀrkte kritiken. I romanen »Deckarna« finns dock ett grÀl utan motstycke i kriminalromanen, eller i romanen överhuvudtaget. Den Àdlaste av distriktets poliser, Steve Carella, Àr gift med en döv kvinna. Men nÀr de grÀlar pÄ teckensprÄket, formligen skriker grÀlet ut frÄn sidorna.
Ed McBain skrev ocksÄ nÄgra av de bÀsta, moderna deckarna.

I »Spring, svarte man« gestaltade han redan 1954 hur de rasistiska mönstren i samhÀllet formade mÀnniskans reaktioner. Handlingen i korthet: En svart man hör ett skott. Han lever i slummen och har inte ett klanderfritt förflutet. Han vet att han blir misstÀnkt om han syns i nÀrheten av en plats dÀr ett skott har avlossats. Det rÀcker att han Àr svart. Han flyr. Genom hela romanen springer han, pÄ flykt frÄn ett brott han inte vet om det ens begÄtts. Han vet bara att han förmodligen Àr misstÀnkt. Ed McBain skapar en svettig, klaustrofobisk och förföljelsemaniskt uppskruvad prosa, vÀl samstÀmd med romanens bild av det sociala bottenlÀget och rasismen.

Hans andra mÀsterverk var »Dröjaren«, en djupt originell och inkÀnnande roman om en ung man pÄ tillfÀlligt besök i Isola, som mest av en hÀndelse blir mördare. Med mordet vill han visa att han duger, frÀmst i sin mors strÀnga ögon. Fast mordet förblir ouppklarat, och mamman fÄr inte reda pÄ att hennes son minsann duger till att döda. Det var ett nytt grepp i deckaren, men tydligen plÄgades Ed McBain av att han lÄtit en mördare gÄ fri. Mordet klarades upp i en senare bok.

Ed McBain delade sin tids liberala syn pÄ brottet. Ingen Àr brottling av naturen, man blir det av omstÀndigheterna. Hans syn pÄ brottet lockade ocksÄ hans mest namnkunniga svenska översÀttare, Maj Sjöwall och Per Wahlöö som översatte Ätta av hans romaner pÄ 1960-talet. Impulserna frÄn Ed McBain mÀrks ocksÄ i de tio romanerna som författarparet gav ut under serienamnet »Roman om ett brott«. Det brott som författarna syftade pÄ var dock inte en konkret lagövetrÀdelse, utan det pÄgÄende brott mot arbetarklassen som socialdemokratin begick enligt deras leninistiska tolkning av samhÀllet.

Maj Sjöwalls och Per Wahlöös romaner har stÄtt fadder för den uppsjö av polisromaner som skrivits av svenska författare de senaste tjugo Ären. BÄde inriktningen pÄ polisarbetet och den politiska tendensen Äterspeglas hos Henning Mankell, Helene Tursten, Kjell Eriksson och mÄnga fler. Men det innebÀr ocksÄ att konspirationstÀnkandet prÀglar samhÀllskritiken.

I dagens svenska kriminalromaner begÄs brotten ofta av nÄgon skurk i samhÀllstoppen. Den röta som Raymond Chandler kÀnde lukten av hos de rika har antagit oanade proportioner. Incest, vÄldtÀkt, narkotikasmuggling, nazistiska böjelser, korruption: inget Àr frÀmmande för vÄra styresmÀn. Den nya svenska kriminalromanen ger onekligen en mÀrklig bild av samhÀllet. Dessutom Àr det genremÀssiga hantverket ofta pÄfallande pÄvert. Jag lÀngtar nÀstan tillbaka till de gamla britternas hederskodex.

Hos mÄnga av dagens brittiska deckarförfattare finns annars bÄde samhÀllskritiska idéer och respekt för kriminalgÄtans betydelse. Men samhÀllskritiken hos en författare som Stephen Booth, som skriver om vindpinade bygder i Penninerna, eller i Denise Minas romaner om Glasgow Àr konkret. De tecknar eftersatta miljöer, och de vÄgar komplicera bilden i stÀllet för att hemfalla Ät prefabricerade schablonanalyser. NÀr det gÀller att komplicera bilden, stÄr annars Lesley Horton i en egen klass. Hon skriver om poliser i Bradford, om de etniska motsÀttningarna i staden, om vardagsrasismen och om den institutionella rasismen i poliskÄren, men utan att förenkla eller schematisera.

PÄ andra sidan av Atlanten hÀrskar den moderna noir-romanen. Ordet »noir« syftar pÄ de mörka stÀmningarna och den svarta mÀnniskosynen i 1940- och 1950-talens gangsterfilmer. Delvis stammar detta frÄn den hÄrdkokta romanen, men mönstret blev radikalare. HjÀlten blev en anti-hjÀlte, lika förfallen som alla han avslöjade. DÄ skapades ocksÄ genrens demoniserade kvinnogestalt, dess »femme fatale«, den dödligt förföriska kvinnan utan moraliska skrupler som förleder den godtrogne mannen, och numera ocksÄ den naiva kvinnan.

PÄ 50-talet uppstod Àven en brutalare och mer svÀrtad romangenre, inspirerad bÄde av film noir och den hÄrdkokta deckaren. Jim Thompson var en företrÀdare. Inte minst hans roman om en smÄstadssheriff i East Texas, »Mördaren i mig«, filmad med en nervig Stacy Keach i huvudrollen, ger en tidig bild av noir-genren, en genre dÀr grÀnsen mellan god och ond helt upplöstes.
Bland dagens noir-författare brukar Dennis Lehane och James Ellroy nÀmnas som de frÀmsta. Jag fascineras dock minst lika mycket av de kvinnliga företrÀdarna för genren som Vicki Hendricks och Megan Abbott.

Inte minst Abbott slÀpper lös ett formligt noir-bestiarium i sina romaner. Vi möter den dödligt förledande kvinnan, men Àven den oskuldsfulla kvinnan för vilken avgrunden öppnas. Vi möter hÀnsynslösa gangstrar och korrumperade poliser, men Àven en och annan rÀttfÀrdig person, Ätminstone verkar de rÀttfÀrdiga till dess nÄgon skrapar pÄ ytan. Inget Àr alltsÄ vad det ser ut att vara i Megan Abbotts vÀrld, ett typiskt drag för noir-romanen.

I nÄgra av sina romaner skriver Megan Abbott om kvinnliga gestalter som har en historisk förebild, bÄde gangstrar och mordoffer. De kvinnoöden ur det förflutna som hon skrivit om förenas av sin psykologiska mÄngtydighet. De förÀndras och stÀlls inför skikt i sin personlighet som de inte kunnat förestÀlla sig att de fanns. För sin tidigare omgivning kan deras förÀndring likna en total förvandling. Men kvinnorna förvandlas inte. Det Àr snarare sÄ att ytan nöts ner. Andra skikt i deras personlighet blottas. Men Megan Abbott skriver inga sedeskildringar. Hon visar inte kvinnans fall, utan hur det redan frÄn början fanns i huvudpersonens inre, rentav i mÀnniskans inre.

Genom detektivberÀttelsens historia kan vi se tre synsÀtt pÄ brottet. Det kan reduceras till förevÀndning för detektivens uppvisning i hjÀrnspÀnst och intellektuell briljans, men det kan ocksÄ föda ett socialt offertÀnkande och bli ett redskap för samhÀllskritik. Noir, bÄde filmen och romanen, visar ett tredje synsÀtt, idén att mÀnniskan Àr fallen frÄn födelsen. Bara man skrapar pÄ ytan, vÀller det onda fram.

James Ellroys romaner ger ocksÄ mÄngordiga gestaltningar av denna religiöst prÀglade tanke. BÄde Augustinus lÀra om den förutbestÀmda frÀlsningen och Luthers betonande av arvsynden skymtar i bakgrunden. Idén behöver dock inte tolkas religiöst. I noir blir brottet ett uttryck för nÄgot evigt undflyende mÀnskligt, kanske som ett korrektiv mot den sociala synen pÄ brottet som ocksÄ gör ansprÄk pÄ att fullt ut kunna förklara mÀnniskan.

DÀr sluts ocksÄ cirkeln. Vi Àr tillbaka i Edgar Allan Poes skrÀckromantik, i synen pÄ ondskan som oförklarlig.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.