Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Rootsy Live – Tankar och ÖnskemĂ„l
Av Björn Pettersson

Jag sitter och lyssnar pĂ„ tvĂ„ demos som Johan Örjansson spelat in i mellandagarna. De landade i mailboxen i eftermiddags och hjĂ€lp vad bra han Ă€r! Att ha fĂ„tt möjligheten att följa Johan under 2012 har verkligen varit en av höjdarna och jag kan utlova att en samling fantastiska sĂ„nger kommer spelas in under 2013. Johan har genom ett energiskt turnerande hittat nĂ„got han sĂ€ger sig aldrig riktigt haft. Ett sjĂ€lvförtroende som skapat en stark identitet som lĂ„tskrivare och sĂ„ngare. En identitet som stegar ut vilken riktning skapandet ska ta och hur han vill lĂ„ta och uppfattas som artist. Jag tror att det Ă€r just den identiteten som definierar en sann, Ă€kta artist och som blir till musik som gör livsavgörande skillnad för mĂ€nniskor.

För mig personligen har jag alltid sökt tröst genom musiken. Det har inneburit att jag alltid dragits till artister och sÄnger som kÀnns levande och empatiska. Att jag fastnat för den hÀr musikrörelsen Àr kopplat till det och jag tror att min nÀstan reservationslösa kÀrlek till John Prine har sitt ursprung hÀr. PÄ tal om det sÄ mÄste jag erkÀnna att det kÀnns det lite surt att jag inte har nÄgot med John Prines spelningar i Oslo och Stockholm att göra. Ingen hade kunnat göra det med större kÀrlek. Nu har jag inte ens försökt sÄ jag har verkligen ingen annan Àn mig sjÀlv att skylla. Jag har biljett till Stockholmsspelningen och det Àr nÄgot att se fram emot!

Det Àr speciellt att arbeta med musik och kanske Ànnu mer speciellt nÀr man jobbar med en musikstil som fÄ vet om. HÄkan och jag har ofta suttit pÄ möten och pratat om hur vi ska nÄ ut eller marknadsföra vÄr verksamhet. Det slutar oftast med att vi tittar ner i plÄnboken och konstaterar att vi fortsÀtter som vanligt. Vi vet att det finns en massa bra kunskap om hur man bygger upp varumÀrken och driver buissness men vi vet ocksÄ att de Àr vÀldigt svÄröversatt till det vi gör. Det finns som ingen marknad pÄ samma sÀtt som det finns för strumpor, TV apparater eller varför inte melodifestivalen eller Idol. Ska jag vara Àrlig sÄ kÀnns strumpbranschen faktiskt nÀrmare det vi gör Àn det som stora delar av den kommersiella musikindustrin hÄller pÄ med. De flesta strumpfabrikanter vill nog ha lÀngre hÄllbarhet och göra större nytta med sina strumpor Àn vad vissa i musikbranschen har tÀnkt sig med sina produkter.

Ett konstaterande som HÄkan och jag gör Àr att vi inte skulle vara nÄgonting utan alla dessa mÀnniskor som pÄ ideell basis hjÀlper oss med massa verksamhet. Vi skulle inte heller vara nÄgot utan en nyfiken, stöttande publik eller hÄrt arbetande, alldeles för dÄligt betalda artister. Vi vet vÄra begrÀnsningar och undviker att prata om mÄlsÀttningar eller marknadsplaner. IstÀllet försöker vi prata om önskemÄl eller ambitioner. Det kÀnns trevligare sÄ bÄde mot oss sjÀlva och alla andra. Jag tÀnkte avsluta den hÀr lilla krönikesviten med en del önskemÄl som HÄkan och jag har för 2013.

Först och frÀmst önskar vi att de som redan upptÀckt Rootsy och det vi sysslar med vill stanna hos oss. FortsÀtta köpa de skivor vi ger ut, gÄ pÄ de konserter som arrangeras eller lÀsa om musik pÄ Rootsy.nu. Vi Àr till och med sÄ giriga att vi önskar att det kommer fler Rootsysar. Vi kan inte vÀlkomna för mÄnga ambassadörer, arrangörer, skribenter och publik. Ambitionen Àr att vi kan vidareutveckla vÄr lilla subvÀrld till en plats dÀr vi kÀnner tillhörighet och gemenskap. Ett litet tempel för mÀnniskor som har gemensamt att musik Àr viktigare Àn att snuttifieras till en Big Mac eller sockerkick frÄn Karamellkungen. Kom gÀrna med idéer om hur man kan uppfylla en sÄdan önskan?

Vi önskar att vi fĂ„r till fler stopp pĂ„ vĂ„ra turnĂ©er. Det Ă€r fortfarande lite för stora delar av Skandinavien som inte invaderas av vĂ„ra artister. Hör gĂ€rna av dig om du vill prova arrangera? Annars hjĂ€lp oss gĂ€rna med tips om arrangörer i SmĂ„land, Blekinge, BohuslĂ€n, Dalsland, VĂ€rmland, Södermanland, VĂ€stmanland, HĂ€lsingland, Medelpad eller Ångermanland? Vi önskar ocksĂ„ mĂ„nga fler i hela Norge, Finland och Danmark.

Vi önskar sÀlja fler skivor. Alla vet att det Àr en tuff bransch men faktiskt verkar det som att Rootsypubliken fortfarande gillar en fysisk produkt. Vi har pratat om att lansera en mÄnadsskiva frÄn Rootsy. Det skulle kunna göra en stor skillnad för hÄrt kÀmpande Rootsy Label. Vad tror ni? Skulle det inte vara trevligt att fÄ hem en riktig bra skiva i brevlÄdan varje mÄnad tillsammans med lite nyheter om vad som Àr pÄ gÄng?

Vi önskar hitta fler samarbetspartners. GĂ€rna nĂ„gon festival som bjuder in oss och boka en scĂ©n eller större aktörer bĂ„de inom bĂ„de skiv och livebranschen som samarbetar med oss nĂ€r artisterna krĂ€ver större kostym en vi klarar sjĂ€lva eller bjuder in oss nĂ€r det Ă€r artister som gjorda för Rootsy att jobba med. John Prine
 F-n ocksĂ„.

Vi önskar ett gÀng seriösa och starka företag/varumÀrken som ser vÀrdet i synas pÄ turnéer och skivutgivningar med vÄra kvalitetsartister. TÀnk om vi kunde ha en ny fin Rootsymobile (turnébuss) Ät vÄra artister med lite fina dekaler pÄ. Det skulle inte heller vanpryda med lite logotyper pÄ affischer och hemsidor och jag Àr sÀker pÄ att artisterna skulle gilla att stÀlla upp och trÀffa eller representera sÄ goda krafter.

Vi önskar det blir möjligt att skapa fler platser i mediarymden för vÄra artister. Vi tycker det Àr alldeles för lite Rootsy pÄ radio och TV. Vi har pratat om att göra ett försök med en Rootsy Podcast. Det finns mÄnga kunniga och intressanta personer i vÄr gemenskap som skulle kunna göra intressanta och roliga program med grym musik. Har man ingen plats, kanske man mÄste ta sig en plats? Vad sÀger ni?

Till sist önskar vi Vibeke Sjövold (se bilden) vÀlkommen! Vibeke har varit en stor hjÀlp med allt ifrÄn konserter till turnéledning. Sedan ett par mÄnader Àr hon Rootsys representant i Norge. Hon kommer jobba med att promota skivor, konserter och turnéer och förhoppningsvis stÀrka vÄr ambition att Rootsy ska vara en musikgemenskap över nationsgrÀnserna. VÀlkommen Vibeke!

Det Àr sÄ lÀtt att glömma nÄgon. DÀrför vÄgar vi inte tacka nÄgon enskild för Äret som gÄtt utan hoppas att ni vet att vi Àr ingenting utan allas stöd och hjÀlp! Vi fÄr mycket uppskattning för det vi gör och det vÀrmer. Samma tillbaka till alla och ett riktigt gott nytt Är!
Varma HÀlsningar frÄn

Björn, HÄkan och Vibeke


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.