Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Rootsy Live – Nytt år, Nya turnéer
Av Björn Pettersson

2013 ser ut att kunna bli lika kul som 2012. Redan nu har jag mycket på gång och som vanligt kommer det dyka upp saker längs vägen som jag inte kan låta passera. Det är verkligen kul när artisterna vinner sin publik och som Israels fall även de stora medierna. 2012 var ett år där flera artister kom tillbaka på eget namn och spelade för en ganska stor publik. Deadman, Eilen, Otis, Will och Israel är etablerade och har sina fans här idag. Det coola är att fansens finns överallt. Det blir så när man låter människor i Skebobruk eller Falkenberg få samma betydelse som människor i Stockholm eller Göteborg. En ekolog skulle kalla det en ”långsiktigt hållbar utveckling”. Jag tror att ekologen har rätt. Eller jag vet. Vad vore Israel utan fans som Christoffer i Borlänge eller Deadman utan fans som Håkan i Örebro?

Det roligaste för mig personligen är dock fortfarande när vi sätter helt oetablerade men grymma artister/band på vägarna för första gången. Det är något speciellt med de mötena. I vår kommer det en rad sådana turnéer. Vi börjar med Triple Troubadours 2 i februari. Hela idén med T T är att vi får möjlighet att ge fler talangfulla artister chansen att möta en publik och det exklusiva i just mötet. Här är det mötet mellan artister som tvingas dela bil i tre veckor och interagera på en scen. Det tillsammans med första mötet mellan artisterna och en ny publik är speciellt. Det här är konserter som blir unika och aldrig kan ses igen. Artisterna på Triple Troubadours 2 är 22-åriga Lydia Loveless, 31-åriga Will Courtney (Se Brothers & Sisters) och Rootsys ännu onödigt oupptäckta diamant Richard Lindgren.

I mars har jag ett personligt favoritband på en lång turné. Deadstring Brothers är mumma för oss som inte kan få nog av Stones tidiga sjuttiotal eller annan souldränkt americanarock. Jag mötte bandets sångare Kurt och bassisten JD Mack (tidigare med Whitey Morgan) i Nashville. Dom var i full gång med att spela in nya skivan som kommer innan turnén. Båda uttryckte sin djupa beundran för Deadman och Steven Collins. Jag sammanförde dessa och resultatet är att Deadman kommer med på turnén som solo och med Deadstring Brothers som kompband. Steven kommer öppna konserterna solo och avsluta tillsammans med bandet i bästa Deadman anda. Vi längtar!

En stor satsning från Rootsy är Turnpike Troubadours. Dom kommer turnera hela april. Bandet är fantastiskt bra på skiva och om möjligt ännu starkare live. Deras skiva släpps på Rootsy Label den 13 feb. David Olney har vi också här för första gången i april/maj. David är veteran och mycket omtyckt i vissa Rootsy kretsar. Han kommer hit för att promota miniboxen Rootsy Approved vol. 2 – David Olney. Den första var som bekant med Will Kimbrough. En stor ära att bli utvald av Håkan Olsson.

I april har jag också turnéer med Mary Gauthier och Kinky Freidman. Mary har varit här förut men Kinky är här för första gången med oss. Han kommer mycket tack vare att vår gemensamme vän Arlo Guthrie rekommenderat oss. Hypade kanadensiska bandet Deep Dark Woods ser också ut att komma för 3 datum. Mums fillibabba!

Svenska artister som kommer turnéra i spridda skurar är Lars Bygdén, Richard Lindgren, Hellsingland Underground och Frida & the Coolants. Frida& the Coolants är Björn och Reine från Willy Clay Bands nya band. Frida är den grymma sångerskan Frida Snell. Det kommer mycket roligt från WCB gänget under 2013. Håll utkik. Allt är riktigt bra. Själv håller jag som alltid tummarna på att bandet samlas igen och ger ut en ny skiva. Ett favvoband är alltid ett favvoband.

Sommaren och hösten kommer bjuda på Bob Woodruff, Shurman, Mercy Brothers, Will Kimbrough, Chip, Carrie Rodriques, Triple Troubadours 3 och annat gott. Israel har sin nya skiva inspelad och Deadman är på gång. De här herrarna kommer med all säkerhet dyka upp med band under året men ännu finns inget spikat.

Nu blev det mycket namn men vad gör man? Jag ser fram emot allt som komma skall och kan lämna garanti på att allt håller måttet. Till och med för oss Rootsysar! Imorgon så avslutar jag året med en önskelista och funderingar om hur 2013 ska kunna bli ett utvecklande och lika lustfyllt år som 2012.

Bästa Hälsningar

Björn


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.