Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Rootsy Live 2012 – Vad hände egentligen?
Av Björn Pettersson

Så här på sluttampen av året så är vi nog många som funderar över vad vi håller på med egentligen. Jag har kommit fram till att jag ska försöka mig på någon form av sammanfattning och dela den med er. Jag tänkte göra ett antal inlägg som bryggar mot 2013 och börjar krasst med en genomgång av de aktiviteter jag kan hållas ansvarig för under året som gått. Vi är många som engagerar oss och jobbar med Rootsy Live men den enda som arbetar professionellt med turnéverksamheten är jag, Björn Pettersson

2011 hade jag bestämt mig för att hålla januari 2012 fri. Det avbröts av två telefonsamtal från USA. Det första var från Chip Taylor som ville spela några spelningar i slutet av januari. Inga problem tänkte jag. Vad gör väl några dagar av januari och principer är till för att brytas av bra saker. Det andra samtalet var från Arlo Guthrie som satt i Florida och drömde om ett ”Scandinavian winter adventure”…. i januari. Man säger inte nej när Arlo ringer och på bara någon vecka var en tre veckors turné bokad. Arlo landade samma dag som jag på Arlanda. Jag kom hem från en semesterresa och Arlo skulle kicka igång sitt adventure.

Sedan har året liksom bara forsat fram som en Tsunamivåg. Vad sägs om fortsättningen på våren:

- Chip Taylor och The New Ukrainians två veckor turné.
- Dale Watson en vecka turné. I januari så klart. Tänkte att mina planer redan var grusade och körde på.
- Deadman på Tysklandsturné två veckor.
- Zoe Muth två veckor.
- Israel Nash Gripka två veckor tillsammans med den ännu helt okände Johan Örjansson Band.
- Will Kimbrough och Brigitte DeMeyer tre veckor.
- Deadman igen. Stor Europaturné med de flesta gigen i Skandinavien. tre veckor
- Eilen Jewell tre veckor.

Redan i januari bestämde jag mig för att inte ha några turnéer på sommaren. Det behövdes vilas efter en fantastisk men tuff vår. Det trasslade till sig när både Deadman och Israel helt plötsligt började bli kända och få en stor publik. Festivalerna hörde av sig och vips så blev jag tvungen att boka turnéer för artisterna runt festivalerna för att de skulle ha råd att komma över. Som inte det räckte kom jag på den geniala idén att göra en The Band-Tribute på P&L med Deadman och Garth Hudson. Den som ”sat han vat”. Klart att jag fick äran att arrangera den konserten eller se till att samordna bandet, Garth (och hans fru Maud), och alla de artister som bjöds in att delta. Inget jag vill ha ogjort men sommaren började inte speciellt lugnt och inte förrän i augusti var turnéerna slut. Var gör vi då? Dags att börja fundera på hösten kanske.

Hösten har varit jättebra, förutom att jag lyckades förlägga turnéer samtidigt. Men, det det går inte att förstå hur lugnt det är att ha en turné igång förrän man provat med tre. De artister som förgyllde höstmörkret har varit:

- Otis Gibbs tre veckor.
- Triple Troubadours med Chet O´Keefe, Joe Nolan och Johan Örjansson tre veckor.
- Shurman med Bob Woodruff tre veckor.
- Gurf Morlix och Kevin Triplett med deras Blaze Foley Tribute tre veckor.
- Johan Örjansson Julkonserter på Grand Hotel i Falkenberg.

Så där ja. Ingen kan anklaga mig och alla Rootsysar för att vara lata i alla fall. Ska jag vara ärlig så undrar jag hur det gick till. Jag jobbar som ”plit” på anstalten i Norrtälje fortfarande och har en ambition att vara en god far till Victor och Thea samt en god make till min Anja. Det samtidigt som mitt eget band Sixpack Holiday varit i studio och spelat in en ny skiva i december. Men det är ju bara på hobby…. Hur som helst har det mestadels varit fantastiskt. Imorgon delar jag med mig av lite roliga minnen från året.

Bästa Hälsningar

Björn


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.