Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Uppkavlade skjortÀrmar - Om rebellen i Bruce Springsteen
Av Bengt O Tedeborg

I samband med Bruce Springsteens konserter i Göteborg sommaren 2008 blir jag uppringd av en journalist pĂ„ radions P4. Han vet att jag deltog i Springsteensymposiet Glory Days i New Jersey nĂ„gra Ă„r tidigare och att jag hĂ„ller pĂ„ med forskning om Springsteens svenska fans. Han vill intervjua mig i direktsĂ€ndning dagen dĂ€rpĂ„ och jag stĂ€ller upp. Jag fĂ„r inslagets upplĂ€gg per mail och kan fundera igenom frĂ„gorna pĂ„ förhand. En av dem lyder ”Varför finns den hĂ€r bilden av Bruce Springsteen som en amerikansk rebell kvar?”. Jag kladdar ner nĂ„gra anteckningar.

*


Springsteen vÀxte upp i en socialt och kulturellt omvÀlvande period. Han fyllde 20 Äret efter morden pÄ Robert Kennedy och Martin Luther King. Den (eventuellt förment) rebelliska hippieran hade kanske nÄtt sin höjdpunkt redan - the summer of love 1967 - men var knappast sÀrskilt försvagad. Enligt egen utsago tillhörde dock Springsteen den andra sidan, de konservativa. SÄ vad Àr en rebell? Epitetet mÄste förklaras, t ex genom en referens till Herbert Marcuse.

RevolutionĂ€rt Ă€r det konstverk som ”bryter igenom den mystifierade (och förstenade) samhĂ€lleliga verkligheten och öppnar förĂ€ndringens (frigörelsens) horisont”. Genom att bryta igenom och avslöja mĂ€nniskors falska medvetande - för att lĂ„na en term av Karl Marx - kan konsten erbjuda en alternativ och mindre falsk verklighetsbeskrivning och dĂ€ri ligger dess revolutionĂ€ra kraft. Man kunde frĂ„ga sig om detta ”uppdrag” ligger pĂ„ nĂ„gon speciell samhĂ€llsklass, t ex arbetarklassen. Enligt Marcuse Ă€r det inte sĂ„. Han menar tvĂ€rtom att det inte finns nĂ„got bestĂ€mt samband mellan konsten Ă„ ena sidan och ett samhĂ€lles materiella bas Ă„ den andra. Konsten Ă€r ”autonom i förhĂ„llande till de givna samhĂ€llsförhĂ„llandena” och kan genom denna sin autonomi bĂ„de protestera mot och överskrida dessa förhĂ„llanden. En rock’n’rollmiljonĂ€r kan alltsĂ„ mycket vĂ€l vara bĂ€rare av ett revolutionĂ€rt budskap.

Sedan kunde man ju lÀnge diskutera om en rebell alltid Àr revolutionÀr och var grÀnsen mellan det rebelliska och det enbart avvikande egentligen gÄr.

Klart Àr att Springsteens musik som klingande uttryck Àr konservativ - han Àgnar sig inte Ät att flytta fram nÄgra grÀnser för det rockmusikaliska idiomet. Elvis Àr fortfarande The King i Springsteenland och i den mÄn mer moderna influenser gör sig gÀllande i Springsteens musik, Àr han alltid efterföljaren, aldrig innovatören.

Springsteens konserter Ă€r inkluderande förestĂ€llningar. Publiken Ă€r lika viktig som bandet och gemenskap (”community”) uttrycks ofta som det viktigaste ordet nĂ€r det gĂ€ller The E Street Bands mission hĂ€r i vĂ€rlden. SĂ„vĂ€l rockjournalisten Dave Marsh som bandmedlemmen Little Steven har uppehĂ„llit sig vid detta i samtal jag haft med dem och Springsteen sjĂ€lv har ger uttryck för samma sak i Ă„tskilliga intervjuer. DĂ€rtill handlar mĂ„nga av Springsteens sĂ„nger om just detta, om en lĂ€ngtan efter gemenskap men ocksĂ„ om vad som kan hĂ€nda nĂ€r en mĂ€nniska inte kan relatera till vĂ€rlden och andra mĂ€nniskor. DĂ€remot finns ingen plats för navelskĂ„deri eller sjĂ€lvömkan, varför det dĂ€r med rebell kanske inte Ă€r sĂ„ dumt Ă€ndĂ„ om vi talar texter och röst? Kanske Ă€r det numera rebelliskt med en omvĂ€rldsuppfattning och ett normsystem som utgĂ„r frĂ„n solidaritet och gemenskap?

Det kunde ju hÀvdas att det viktigaste tankegodset frÄn de senaste 50 Ären har en helt annan utgÄngspunkt: individen och hennes sjÀlvförverkligande. Eller, kanske, frihet utan vare sig ansvar eller restriktioner.

Jag tvivlar i alla hĂ€ndelser pĂ„ att Springsteen skulle avfĂ€rda mĂ€nniskors lĂ€ngtan efter och behov av kollektiva sammanhang som utslag av trygghetsnarkomani eller hundmentalitet. Minns att Johnny Rotten snĂ€ste fram ”no dogs bodies” i Sex Pistols klassiker Anarchy in the UK och att punkens ideologiska fundament knappast skilde sig frĂ„n det sena 60-talets centrala motkulturella idĂ© om konformiteten som den stora faran i samhĂ€llet. I en sĂ„dan pĂ„ sĂ€tt och vis rebellisk diskurs har Bruce Springsteen ingen plats.

*


Adorno hĂ€vdar att det finns tvĂ„ musikaliska sfĂ€rer. Å ena sidan seriös musik och Ă„ den andra populĂ€rmusik. Den senare karakteriseras av standardisering vad gĂ€ller harmonier, byggstenar, melodiska element etc. MĂ€nniskor som lyssnar pĂ„ populĂ€rmusik Ă€r en radiogeneration som ger upp sin individualitet, förslavas av rytmerna och beter sig synkroniserat. Publikens respons skulle enligt Adorno uttrycka en â€Ă¶nskan att lyda” och populĂ€rmusiken skulle alltsĂ„ vara ett repressionsinstrument i sig.

Adornos poÀng Àr givetvis att det finns en koppling mellan socialt medvetande och musik. Beethoven och Schönberg Àr för honom exempel pÄ kompositörer som stod i upplysningens tjÀnst och som utmanade det falska medvetandet. Det behöver knappast sÀgas att populÀrmusiken för Adorno representerar det motsatta. Tia De Nora utvecklar en kritik mot detta sÀtt att i musikens klanger, rytmer och harmonier finna grunderna för det sociala medvetandet, ja för konstformernas sociala signifikans över huvud.

DeNora hĂ€vdar att Adornos ”grand theory” Ă€r ett utslag av ett modernt tĂ€nkande som Ă€r obsolet och som bara leder in i Ă„tervĂ€ndsgrĂ€nder. Hon Ă€r förvisso överens med Adorno om att det finns en koppling mellan musik och socialt vara, men ansluter sig till den ”lilla traditionen”, den postmoderna, genom att fokusera mindre pĂ„ musikstycket i sig och mer pĂ„ den sociala konstruktion som Ă€ger rum i spĂ€nningsfĂ€ltet mellan musiken och lyssnaren.

Musik formar mĂ€nniskor och nĂ€r vi talar om musik, talar vi ocksĂ„ om identitet, sociala erfarenheter och mening. Musik gör nĂ„gonting med mĂ€nniskor och mĂ€nniskor gör nĂ„gonting med musik, för att tala med musikvetaren Lars Lilliestam. Detta nĂ„gonting kan musiken i sig inte avslöja, det uppstĂ„r i konkreta sociala situationer, ”because musical affect is contingent upon the circumstances of music’s appropriation; it is, as I wish to argue, the product of ‘human-music interaction’, by which I mean that musical affect is constituted reflexively, in and through the practice of articulating or connecting music with other things” (DeNora).

Musikens reflexiva förmĂ„ga gör den mĂ€ktig i rent ontologiska termer. Ett Springsteen-fan sĂ€ger i min undersökning att Springsteens musik ibland fungerar ”som en spegel för ens eget liv”, medan ett annat fan sĂ€ger att ”Bruce-intresset blev en del av ens identitet, och man sökte sig till likasinnade”. NĂ€r DeNora hĂ€vdar att musiken kan vara en resurs för ontologisk sĂ€kerhet, bekrĂ€ftar flera av fansen just detta. Identiteten, eller jaget, kan inte frikopplas frĂ„n de starka upplevelser Springsteens musik genererar, lika lite som Springsteens musik kan producera dem utan fansens allmĂ€nmĂ€nskliga behov av fasta existentiella punkter och en personlighetens innersta kĂ€rna att lita pĂ„. Musik bygger alltsĂ„ vĂ€rldar, men de finns inte immanenta i musiken i sig. De blir till i mötet med lyssnaren.

FrÄgan om rebelliskhet bör hur som helst ses som en frÄga om Springsteens relation till sina fans. Det gÄr inte att enbart lyssna pÄ en skiva och sedan avgöra saken. Publiken och fansen Àr medskapare och jag tror inte ens att Springsteen sjÀlv kan vara pÄ det klara med sina egna innebörder och meningar alla gÄnger.

*


. Åter till radiointervjun. Den inleds med att programledaren karakteriserar Springsteen pĂ„ följande sĂ€tt. ”Han Ă€r mannen som hĂ„ller knytnĂ€ven högt i luften. Runt halsen hĂ€nger hans elgitarr lite rebelliskt, han har uppkavlade skjortĂ€rmar, han Ă€r snygg, musikalisk och smart - ja, han Ă€r helt enkelt den amerikanska coolheten personifierad, han Ă€r Bruce Springsteen!”

Det Ă€r just den bilden programledaren vill att jag ska sĂ€ga nĂ„got om. Cool, ja kanske, men Springsteens förhĂ„llande till marknaden - som ju sĂ€ljer in och definierar coolheten i oförtröttlig jakt pĂ„ avans - Ă€r komplext. Jag slĂ€pper den trĂ„den och citerar ett svenskt fan i stĂ€llet. PĂ„ frĂ„gan om Springsteens musik pĂ„ nĂ„got sĂ€tt förĂ€ndrat hennes liv, svarar respondenten: ”Absolut! Sen den dagen dĂ„ jag som 11-Ă„ring sĂ„g min första konsert med Bruce Springsteen sĂ„ förĂ€ndrades hela jag. Min blick förĂ€ndrades, som min mamma brukar sĂ€ga. Har sedan dess Ă€gnat all min lediga tid i stort sett och alla mina pengar Ă„t att se och lyssna pĂ„ Bruce”.

Jag har svĂ„rt att tro att en sĂ„dan livstrajektoria skapas och upprĂ€tthĂ„lls av uppkavlade skjortĂ€rmar, en knytnĂ€ve i luften eller ens av en svĂ„rfĂ„ngad rebelliskhet. Betydligt intressantare Ă€r att, som ett annat fan uttrycker det, ”han alltid finns dĂ€r och ger en respons och en hjĂ€lpande hand”.

Lars Lilliestam gĂ„r igenom idĂ©n om autentisk musik och konstaterar att ”Bruce Springsteen framstĂ„r...som nĂ€rmast en ikon för autentisk rockmusik”. Springsteen som Ă€kta vara. Det Ă€r mot bl a denna fond som Springsteen kan vara den som enligt ett fan ger en ”hjĂ€lpande hand”. En annan respondent skriver ”men framförallt sĂ„ finns han alltid dĂ€r, om jag Ă€r glad, ledsen arg osv”. Dessa fans har funnit en vĂ€n i Springsteen. Han Ă€r en lĂ„tsaskompis som pĂ„ samma gĂ„ng Ă€r alldeles verklig.

Radiointervjun avslutas med frÄgan om vad som gör Springsteen sÄ bra. Jag försöker mig pÄ ett svar. Kanske beror det pÄ att lyssnare och fans tror sig ha ett personligt förhÄllande med honom? Han Àr autentisk och i högsta grad verklig för sina fans, oavsett om de har trÀffat honom eller inte.

FrÄgan om vad som gör Springsteen sÄ bra Àr givetvis omöjlig att ge ett heltÀckande svar pÄ. I potten ligger hans texter, melodier, röst, utstrÄlning och annat som Àr omedelbart pÄtagligt nÀr en lÄt spelas i radion eller framförs live en sommarkvÀll pÄ Ullevi. Men dÀr lurar ocksÄ djupare dimensioner som tycks ha med Àkthet, mening, existens och identitet att göra. Springsteens musik kan sÀgas vara betydelsedrÀnerad och dÀri ligger dess emancipatoriska, rentav rebelliska, potential och kraft.

Tillsammans med sina fans skapar Bruce Springsteen uppenbarligen en vÀrld. Det Àr inte dÄligt och inget enkelt arbete. KanhÀnda krÀver det uppkavlade skjortÀrmar.

*


Litteratur:

Theodor W Adorno (1987) Om populÀrmusik.
Tia DeNora (2000) Music In Everyday Life
Lars Lilliestam (2003) Bruce Springsteen och idĂ©n om ’autentisk musik’.
Lars Lilliestam (2006) Musikliv. Vad mÀnniskor gör med musik - och musik med mÀnniskor.
Herbert Marcuse (1980) Den estetiska dimensionen.

Läs mer om Springsteen, Bruce


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.